Diversen

Diversen: Nieuws van de KNAF #2

De tweede INFO betreft informatie over het verloop van het raceseizoen 2009, het NK IJskarten, de toenemende geluidsproblemen op (kart)circuits en de rol van het BSK-KNAF.

Het kart seizoen 2009 is intussen alweer volop begonnen en de startvelden zijn ondanks de crisis groter dan in 2008. De NFK (CIK klassen) heeft rond de 140 deelnemers, bij Chrono (Rotax klassen) zijn het er 175, bij de SEP (4-takt klassen) ongeveer 120. De volgende wedstrijden zijn: NK 4-takt Sprint 2 op 26 april te Emsburen (zie www.kartingevents.nl), NK Rotax 3 op 3 mei te Kerpen (zie www.chrono.nl), NFK CIK klassen NK 3 op 10 mei te Lelystad (zie www.nab.nu/nfk), International Superkart Series race 1 op 17 mei te Oschersleben (zie www.superkarts.eu) en Kings of Karting NK 4-takt Endurance 2 op 31 mei te Berghem (zie www.kartingevents.nl).

Het NK voor de KF2 en KF3 klassen bestaat dit jaar uit twee evenementen, n.l. 20-21 juni te Berghem en 3-4 oktober te Kerpen. Alle teams en tuners hebben hun medewerking toegezegd. Een urgente oproep aan alle KF2 en KF3 rijders: schrijf je nu in (zie www.nab.nu/nfk). Ook voor alle andere klassen geldt: voorkom teleurstelling en help de verschillende organisatoren de wedstrijden goed voor te bereiden, schrijf je van te voren in!

Nieuw dit jaar is het officiële NK IJskarten op 23 mei a.s. op het circuit ijsbaan De Uithof in Den Haag. Tot 18 mei kan er voor dit evenement gekwalificeerd worden en op 23 mei zullen de snelste 100 deelnemers met elkaar strijden om de titel NK IJskarten 2009 (zie www.deuithof.nl)!

Geluidsproblemen

De geluidsproblemen op de nationale en internationale circuits nemen toe. Iedereen zal er rekening mee moeten houden dat dit in de toekomst alleen nog maar moeilijker wordt. Het starten van motoren is altijd verboden voor en na de openingstijden van het betreffende circuit. Ook het statisch starten van motoren zal tot het minimum beperkt moeten worden. Bij de wedstrijden van het CIK zijn hier vanaf dit seizoen speciale ruimten voor ingericht, waar onder toezicht motoren statisch gestart mogen worden. Wij vragen de rijders het statisch starten van de motoren tot een minimum te beperken. Indien daar geen gehoor aan wordt gegeven, zullen hier reglementen voor worden opgesteld met daarbij behorende straffen. Het is in ieders belang dat de bestaande kartcircuits geopend kunnen blijven en er nieuwe geopend kunnen worden!

Rol van het BSK

Er is nog altijd enige onduidelijkheid bij sommige deelnemers over de organisatie van een (NK) wedstrijd en de rol van het BSK-KNAF hierin. De KNAF noch het BSK (Bestuur Sectie Karting) organiseren wedstrijden, dit wordt gedaan door de bovengenoemde organisaties NFK (Mini Junioren, KF5, CIK klassen), Chrono (Rotax), SEP (4-takt) en SSO (Superkart), alsmede Kartclub DeFabrique voor de 4-takt winterserie en de SHW voor de clubwedstrijden op het circuit van Strijen. Al deze organisatoren zijn aangesloten bij de KNAF. De taak van het BSK-KNAF is om te helpen de kartsport te ontwikkelen, promoten, te coördineren en te reguleren, waarbij de principes van het CIK-FIA gerespecteerd dienen te worden.

De werkzaamheden van het BSK-KNAF bestaan o.a. uit het goedkeuren van de verschillende reglementen (Sportief, Technisch, Bijzonder, Aanvullend, Wijziging) van de organisatoren, het afstemmen van de wedstrijdkalender, het zorgen voor eenheid in karting activiteiten, het opkomen voor het belang van de kartsport in Nederland, het schrijven van reglementen betreffende benodigde materialen en uitrusting in de kartsport alsmede het toezicht op de veiligheid. Het BSK bestaat uit een voorzitter (ondergetekende), een penningmeester (Nol Brans), een secretaris (Frank Eglem Sr.), een afgevaardigde NFK (Sjoerd Klip), een afgevaardigde Chrono (Gaby van de Burgt), een afgevaardigde SEP (Len van Leeuwen) en een afgevaardigde SSO (Jasper Blom). Verder zit er een vertegenwoordiger van de sectie Karting in de KNAF technische en veiligheidscommissie (Ton Nachtegeller).

Het Bestuur Sectie Karting wenst iedereen een plezierige en sportieve voortzetting van het race seizoen 2009!

Namens het BSK
Randolph Bath

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet