Diversen

Internationaal: Hajek en Parrott winnen het gevecht om duizendste seconden in La Conca

int_cik_kz21

De aftrap van het officiële Europees Kampioenschap KZ2 en Super KF werd dit weekend gegeven in het zonnige Zuid-Italiaanse La Conca, vlakbij Lecce. Nederland reisde af met een sterke delegatie, maar kon niet voor succes zorgen. In een strijd waarin duizendste van een seconden een rol speelde, werd Yard Pex met een top 10 klassering de beste Nederlander, Hajek en Parrot wonnen in de respectievelijk KZ2 en SKF klassen.


Foto's: CIK/FIA

KZ2
De Nederlanders kende een zware kwalificatie tussen het Italiaanse geweld. Yard Pex noteerde nog een tiende positie, terwijl zijn broertje – Jorrit – niet geklasseerd werd door de organisatie. Een flinke tegenvaller voor het jonge talent. Maikel van Grunsven verraste enigszins met een 14de positie voor AVG Racing, een goede uitgangspositie voor de series. Er stonden op zaterdag en deels zondag maarliefst vijftien series op het programma, en met 88 rijders binnen één seconde in de kwalificatie beloofde dit een veldslag te worden. De Italiaan Leonardo Fuoco startte vanaf pole, maar het was Angelo Lombardo die de meeste indruk maakte en al zijn series won.

De Nederlanders konden niet imponeren, behalve Maike van Grunsven die zijn positie goed vasthield en uiteindelijk als 13de uit de series rolde. Yard Pex viel wat plaatsen terug tot P16 terwijl Kevin Leijtens opklom naar een vijftiende stek. Ook de Nederlandse CRG rijder Symen Wiggers deed geen slechte zaken, hij kwam tot een 25ste positie in de series. Hannes van Asseldonk was tenslotte de laatste Nederlander die knap een plek in de finales wist te bemachtigen op een 30ste positie. Hij liet hiermee onder andere Van der Windt, Romkema, Jorrit Pex, van de Eijnden, en Mijers achter zich.

De Tsjech Patrik Hajek won overtuigend de eerste race, een race waarin Yard Pex zijn verlies van de series goed maakte en tot een zevende positie kwam. Maikel van Grunsven hield stand op een 14de positie, terwijl Symen Wiggers knap als 18de over de finish kwam. Leijtens werd 20ste, van Asseldonk kon zijn weg naar voren vinden tot een 23ste positie. Een prestatie voor een Europees KZ2 debuut tussen ruim 100 deelnemers!

int_cik_kz22

Ook race 2 kwam op naam van Hajek, ditmaal voor, Riccardo Piccoli, Paolo De Conto en Angelo Lombardo. Een voornamelijk Italiaans feestje dus. Pex behield zijn positie, van Grunsven kwam tot net achter hem op P8 over de finish. Leijtens en van Asseldonk vielen beiden twee plaatsen terug. In het tussenklassement na twee wedstrijden voert Patrik Hajek de ranglijst aan, gevolgd door Riccardo Piccoli en Gianluca Cane. Yard Pex is de beste Nederlander op een zevende positie in het klassement.

int_cik_skf1

SKF
De verschillen waren ontzettend klein in de Super KF klasse. De meeste grote fabrieken ontbraken in Zuid Italië en zo stelde de Brit Robert Foster-Jones met een FA kart zijn eerste pole position veilig, en maakte daarmee zijn debuut een geweldig succes. De Fin Simo Puhakka (PCR-TM) werd met 25 duizendste van een seconde tweede in de kwalificatie. Aaro Vainio (Maranello-Maxter) miste de pole op slechts 56 duizendste van een seconde en werd derde.

Birel kwam na de series als sterkste uit de bus met Jason Parrott die race 1 vanaf pole zou aanvangen. Het Nederlands PDB deed tevens goede zaken en werd met Manuel Renaudie tweede. Yannick de Brabander reed zeer sterk in de series en zal als derde van start gaan. Foster-Jones viel terug naar een zesde positie.

int_cik_skf2

Race 1 werd prooi voor Simo Puhakka voor de Brabander, terwijl Parrot slechts 9de werd. Foster-Jones klom op naar een derde positie. In de tweede manche herstelde Parrot zich en won, de Brabander viel net zoals Foster-Jones uit. Voor Oliver Rowland liep het weekend uit op één grote deceptie. De door McLaren ondersteunde coureur viel in beide races uit.

Resultaten
KZ2
SKF/ KF1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet