Algemeen

Dragracing: Eerste NHRA-winst voor Eric Medlen en Dave Connolly


 
 
De zestiende wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series heeft overwinningen opgeleverd voor Tony Schumacher (Top Fuel), Eric Medlen (Funny Car) en Dave Connolly (Pro Stock). Voor Medlen en Connolly betekende de overwinning in Brainerd de eerste uit hun professionele carriére. Schumacher ging alweer voor de zesde keer dit seizoen winnend over de finish en verstevigde daarmee zijn leidende positie in de Top Fuel-klasse.

tekst en foto's: Remco Scheelings

Meer dan normaal was de zesde seizoenszege van Schumacher vooral een 'rijders-overwinning'. Tot twee keer toe ging Schumacher tijdens de eliminaties op basis van zijn betere reactietijd als eerste over de streep. In de eerste ronde werd TJ Zizzo ondanks een betere tijd geklopt, terwijl in de finale Dave Grubnic met een verschil van 0,003 seconden zijn meerdere moest erkennen in Schumacher. De Australiër zette een tijd op de klokken van 4,606 seconden en was daarmee 0,009 seconden sneller dan Schumacher. De U.S Army-piloot was echter 0,012 seconden eerder weg bij het verspringen van het licht en had zodoende op de finishlijn nog een marge van 0,003 seconden. Omdat Doug Kalitta al in de kwartfinale werd uitgeschakeld, bouwde Schumacher zijn voorsprong in de titelstrijd verder uit.

Nieuwkomer

Begin dit seizoen stelde John Force de volstrekt onervaren Eric Medlen aan als vervanger van zijn sterrijder Tony Pedregon. In de zestiende wedstrijd van zijn carriére bevestigde Medlen het in hem gestelde vertrouwen. In de finale haalde de Castrol-rijder zijn tegenstander Gary Scelzi net voor de finishlijn in. De overwinning van Medlen was extra mooi omdat binnen het team van Force zijn vader, John Medlen, als crewchief van zijn Ford Mustang is aangesteld. Scelzi had eerder op de dag voor een verrassing gezorgd door nota bene op reactietijd (0,060 tegen 0,123 seconden) John Force uit te schakelen. Met zijn finaleplaats klom Scelzi van de vierde naar de tweede positie in het kampioenschap. Force blijft daarin vooralsnog aan de leiding.Reactie

Bij de Pro Stockers zorgde Dave Connolly voor een daverende verrassing door in de finale Greg Anderson achter zich te laten. Anderson leek op weg naar zijn dertiende (!) overwinning van het seizoen maar werd kort voor de streep gepasseerd door een onverwacht snellere Connolly. Ook de overwinning van Connolly mocht voor een groot deel op het conto van de rijder worden bijgeschreven. Zowel in de kwartfinale als in de halve finale ging de Bullet Motorsport-rijder op basis van een betere reactietijd als winnaar over de streep. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet