Algemeen

Dragracing: Jimmy Alund steelt de show in derde ronde EK Drag Racing

De derde ronde in het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing heeft overwinningen opgeleverd voor Micke Kagered (Top Fuel), Peter Schafer (Top Methanol Dragster), Ulf Leanders (Top Methanol Funny Car) en Jimmy Alund (Pro Stock). In de motorklassen was er Nederlands succes met een overwinning voor Roel Koedam (Top Fuel Bike) en een finaleplaats voor Ton Pels (Super Twin). In het Zweedse Mantorp Park sneuvelden tijdens het Veidec Festival maar liefst zeventien baan- en/of Europese records! In deze recordjacht stal één man met een 100% score de show. Pro Stock-rijder Jimmy Alund doorbrak met een tijd van 6,899 seconden als eerste in Europa de 6,9 secondengrens, slechtte als eerste in Europa met 200,21 mijl per uur de magische 200 mijl-barriére en pakte naast de winst ook nog de beste kwalificatie-positie.

Tekst: Remco Scheelings

Naast de records van Alund in de Pro Stock-klasse konden ook nieuwe Europese records worden opgetekend voor Roger Johansson (Pro Modified, 6,362 seconden), Mats Eriksson (Pro Modified 223,13 mijl per uur) en Roger Pettersson (Pro Stock Bike, 184,80 mph). Baanrecords werden verbeterd door Andy Carter (Top Fuel, 4,76 seconden en 308 mph), Dave Wilson (Top Methanol Dragster, 5,463 seconden), Ulf Leanders (Top Methanol Funny Car, 5,779 seconden), Urs Erbacher (Top Methanol Funny Car, 243,63 mph), Sverre Dahl (Top Fuel Bike 224 mph) en Roger Pettersson (Pro Stock Bike, 7,342 seconden).

Eerste winst Kagered
Micke Kagered gold voor aanvang van het seizoen als één van de grote favorieten voor de Europese titel. De eerste wedstrijden kende de Zweed echter veel problemen. Voor het oog van zijn sponsors leverde de derde wedstrijd, nota bene op zijn thuiscircuit, dan toch de langverwachte overwinning op. Na de kwalificatie zag het daar echter nog niet naar uit. De snelste tijd kwam met 4,76 seconden op naam van Andy Carter. De Engelsman realiseerde daarmee de tweede tijd ooit in Europa gereden. Kagered kwam echter niet verder dan de achtste plaats en moest het daardoor in de eerste ronde opnemen tegen de snelle Carter. In de eerste eliminatieronde leken de problemen van Kagered eindelijk te zijn opgelost. Uiterst verrassend schakelde de Zweed niet alleen Carter uit maar zette met 4,84 seconden ook nog een uiterst snelle tijd op het scorebord. Een uitstekende prestatie leverde ook Lex Joon. De Nederlander kwalificeerde zich met zijn MPM-dragster als vierde en bleef met zijn tijd van 5,155 seconden slechts 0,06 seconden verwijderd van de als tweede gekwalificeerde Joran Persaker. Joon schakelde in de eerste ronde vervolgens de winnaar van de wedstrijd in Santa Pod Tommy Miller uit en moest het daardoor in de halve finale opnemen tegen Kagered. Technische problemen zorgden er echter voor dat Joon in de halve eindstrijd zijn meerdere moest erkennen in Kagered. Aardig detail was overigens dat alle vier de auto's van Knut Soderquist de eerste ronde overleefden en daarmee alle halve finaleplaatsen bezetten. In de finale was het vervolgens Kagered die Persaker terugwees en tot grote vreugde van het thuispubliek zijn eerste overwinning van het seizoen in de wacht sleepte.

Twee tegen één
Na zijn winst in Santa Pod en Alastaro leek Dave Wilson in Mantorp Park regelrecht op weg naar zijn derde Top Methanol Dragster-overwinning van het seizoen. De regerend Europees kampioen was zowel in de kwalificatie (5,463 seconden) als in de eerste eliminatieronde duidelijk de snelste. Intussen lukte het zijn grote rivaal Peter Schafer maar niet om onder de 5,60 seconden te komen. De voormalig Europees kampioen koos echter in de halve finale een nieuwe afstelling en toverde daarmee direct een tijd van 5,55 seconden op het scorebord. Daarop voortbordurend ging het Duitse team de finale in om voor de zoveelste keer de confrontatie aan te gaan met Wilson. Uitgerekend op het belangrijkste moment was Schafer voor het eerst in het raceweekend sneller dan Wilson en klopte de Engelsman in de finale met 5,51 tegen 5,55 seconden. In de drie finales van dit seizoen is de score nu twee tegen één in het voordeel van Wilson.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet