Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tommy Miller pakt eerste Top Fuel-winst van het seizoen



Tijdens het Pinksterweekend is op Santa Pod de eerste ronde verreden van het FIA Europees Kampioenschap Dragracing. In de Top Fuel-klasse ging de overwinning naar de Zweed Tommy Miller. In de andere klassen maakten de regerend Europees Kampioenen Urs Erbacher (Top Methanol Funny Car), Dave Wilson (Top Methanol Dragster) en Michael Malmgren (Pro Stock) met overwinningen duidelijk dat zij hun titels niet zonder slag of stoot zullen afstaan. Tijdens de eerste ronde van de Europese titelstrijd werden meteen al vier Europese records scherper gesteld! Een goed Top Fuel-debuut beleefde Lex Joon. Met zijn MPM-dragster werd de Nederlander tijdens de eliminaties echter uitgeschakeld door de latere winnaar Miller. Door een overwinning in de Top Fuel-motorklasse zorgde Roel Koedam ervoor dat de Nederlandse driekleur toch in top kon.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Andy Carter pakt Europese records
Hoewel de overwinning uiteindelijk bij Tommy Miller terechtkwam was de Zweed niet de snelste en meest constante Top Fuel-rijder van het weekend. Die eer viel te beurt aan Andy Carter. De Engelsman vergooide echter in de finale zijn kansen door een rood licht te trekken. Miller kreeg daarmee de zege op Santa Pod in de schoot geworpen. Tijdens de kwalificatie was Carter al goed voor de snelste tijd (4,877 seconden). In de eliminaties voegde de Engelsman daar nog een 4,888 en 4,832 seconden aan toe. Uiteindelijk ging Carter met een tweetal nieuwe Europese records naar huis: 4,832 seconden en 306,36 mijl per uur.



Lex Joon
Tijdens de Main Event beleefde de Nederlander Lex Joon zijn Top Fuel-debuut. Een geplande 'half pass' was tijdens de kwalificaties goed voor een tijd van 7,66 seconden. De laatste kwalificatierun moest vervolgens een scherpe tijd opleveren. Direct na de start lekte er echter brandstof op de achterband. Met een snelle stuurcorrectie wist Joon de MPM-dragster uit de muur te houden. De kans op een snelle tijd was daarmee echter verkeken. In de eerste eliminatieronde moest de Nederlander daardoor aantreden tegen de als tweede gekwalificeerde Miller. Joon had een uitstekende start en leek in winnende positie op de finish af te stevenen. Opnieuw raakte de dragster echter uit het rechte spoor, moest Joon corrigeren en even van het gas. Dit gaf Miller net genoeg tijd om langzij te komen en als eerste de finish te passeren. Dat de MPM Top Fuel Dragster en Joon echter de potentie hebben om in de top van het Europees Kampioenschap mee te strijden, is na de eerste EK-ronde wel duidelijk.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet