Algemeen

Dragracing: Eerste Top Fuel optreden Lex Joon tijdens Easter Thunderball

Zoals eerder aangekondigd debuteert Lex Joon dit jaar in de Formule 1 van de dragracesport de Top Fuel Dragster-klasse. Het eerste optreden van de Nederlander staat gepland met Pasen tijdens de op Santa Pod te verrijden Easter Thunderball. Hoewel Joon, die uitkomt in de kleuren van MPM International Oil Company, uiteraard voor de hoofdprijs gaat, geldt de race toch vooral als voorbereiding op het FIA Europees Kampioenschap dat eind mei, eveneens op Santa Pod, haar eerste wedstrijd kent.

Tekst: Remco Scheelings

De zogenaamde Pro-Fuel Shootout tijdens de Easter Thunderball is een, zeker in Europa, unieke wedstrijd. Het is namelijk de enige race waarbij een Top Fuel Dragster en een Top Fuel Funny Car het tegen elkaar moeten opnemen. Na een drietal kwalificatieruns treedt de snelste dragster voor de totaaloverwinning in het strijdperk tegen de winnaar bij de Funny Cars. Aan de competitie bij de dragsters neemt naast Joon de Engelsman Andy Carter deel, terwijl de eer van de Funny Cars zal worden hooggehouden door John Spuffard en Gordon Smith.

Voor Joon betekent het de eerste kennismaking met de Top Fuel Dragster-klasse en het debuut van de MPM Top Fuel-dragster. Gezien de ruime ervaring van de Nederlander wordt verwacht dat de MPM-rijder snel aan de dragster gewend zal zijn. Joon komt aan de start in de auto waarmee Smax Smith in 2003 het FIA Europees Kampioenschap veroverde. Op zaterdag zal Joon een tweetal testruns afwerken. Op zondag en maandag (Tweede Paasdag) volgen drie kwalificatieruns. Mocht de MPM-rijder zich sneller tonen dan Carter dan zal Joon ook nog in de finale mogen aantreden. Met minimaal vijf runs vormt de wedstrijd een ideale voorbereiding op het FIA Europees Kampioenschap. Deze wedstrijdserie begint eind mei met de, eveneens op Santa Pod te verrijden, Main Event.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet