Algemeen

Dragracing: Dutch Finals, spectaculaire afsluiting Nederlands dragrace-seizoen

Op 30 en 31 augustus wordt met de Dutch Finals in Drachten op spectaculaire wijze het Nederlands dragrace-seizoen afgesloten. De laatste kans om de nationale en internationale dragrace-elite dicht bij huis aan het werk te zien. Twee dagen lang zullen burn-outs en snelle auto's en motoren de Vliegstrip van Drachten beheersen.

Tekst:pr

Na het succes van de MPM Internationals half juli, zullen nog meer buitenlandse teams de snelle dragstrip van Drachten met een bezoek vereren. Omdat in alle klassen de beslissingen in de kampioenschappen nog moeten vallen, kan een spannende strijd tegemoet worden gezien. Als speciale attractie zal Michel Kooy op beide dagen een 'vlammend' optreden verzorgen met zijn van een straalmotor voorziene quad, Pyromaniac. Kaarten voor de Dutch Finals zijn in de voorverkoop te bestellen via www.lexjoonracing.nl. Wie op deze site de prijsvraag goed beantwoordt, maakt zelfs kans op gratis toegangsbewijzen! Kaarten zijn uiteraard ook gewoon aan de kassa te verkrijgen.

Het snelste stuk asfalt van Nederland ligt in Drachten! Tijdens de eerder dit jaar gehouden wedstrijden werden alle bestaande records aan flarden gereden. Bij de Top Fuel-motoren was Roel Koedam over de 1/8 mijl goed voor een tijd van 4,18 seconden en bereikte daarbij een eindsnelheid van 294 km/u. Bij de Pro Modified-auto's zette de Zweed Kent Trenneman tijdens de wedstrijd in juli een recordtijd van 4,25 seconden en 270 km/u op de klokken. Sneller was Trenneman zelfs in eigen land nooit geweest. Goed nieuws verspreidt zich snel in 'dragrace-land' en dus zullen nog meer buitenlandse rijders zich aan de poorten van Vliegveld Drachten melden. De aanwezigheid van veel bijzonder fraai en supersnel materiaal is daarmee verzekerd.

Tijdens de Dutch Finals komen zowel bij de auto's als de motoren alle nationale dragrace-klassen aan de start. Bij de auto's varieert dit van de 'streetlegal' Streetmachines tot de supersnelle Pro Modified-doorslammer en Competition Eliminator-dragsters. Bij de motoren loopt het startveld uiteen van Streetbikes tot de ultieme nitro gestookte Top Fuel Bikes. In nagenoeg alle klassen moeten de beslissingen om de nationale titels nog vallen. Van de eerste tot de laatste minuut kan derhalve een uiterst spannende en spectaculaire strijd tegemoet worden gezien. Punten zullen niet cadeau worden gegeven. Eén van de hoogtepunten in het toch al overladen programma van de Dutch Finals vormt een ronde voor het Europees Kampioenschap Super Twin Top Gas. Rijders uit heel Europa zullen het hierbij tegen elkaar opnemen. Kanshebbers van Nederlandse bodem zijn Job Heezen en Harry van Schie.

Een speciale attractie vormt het optreden van Michel Kooy met zijn van een straalmotor voorziene quad, genaamd Pyromaniac. Na het zien van het 'vuurspuwende' optreden van deze showman begrijpt iedereen waarom de man in Duitsland 'der verruckte Hollander' genoemd wordt en zijn jet-quad het opschrift draagt 'this man needs medication'. Zowel op zaterdag als zondag zal Kooy zijn met veel rook en vuur omgeven show opvoeren en zijn jet-quad de sporen geven.

Met een zo overladen programma kan op beide dagen vanaf 10.00 uur doorlopend genoten worden van volop actie op de dragstrip. De wedstrijden kunnen worden gevolgd vanaf tribunes die een fraai uitzicht geven over de gehele lengte van de baan. Naast de baan zullen kraampjes met allerhande artikelen voor de nodige afleiding zorgen terwijl de kinderen zich kunnen vermaken op een groot springkussen. Voldoende reden om het snelste stuk asfalt van Nederland in het weekend van 30 en 31 augustus met een bezoek te vereren.

De Dutch Finals worden gehouden op 30 en 31 augustus op Vliegveld Drachten, aanvang op beide dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de zaterdag EURO 15,-, voor de zondag EURO 20,- en een weekendkaart kost EURO 30,-. Kaarten zijn aan de kassa te verkrijgen. In de voorverkoop zijn kaarten te bestellen via www.lexjoonracing.nl. Wie op deze site de prijsvraag goed beantwoordt, maakt kans op gratis toegangskaarten. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis. Voor nadere informatie zie ook internet, www.explosion.nl en www.lexjoonracing.nl.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet