Algemeen

Dragracing: 14 en 15 juni 2003 Drachten Nationals

Op 14 en 15 juni is het eindelijk weer zover. Na een lange winterstop gaat op Vliegveld Drachten met de Drachten Nationals het Nederlands dragrace-seizoen op spectaculaire wijze van start. Twee dagen lang kan vanaf 10.00 uur in een continue doorlopend programma worden genoten van spectaculaire burn-outs en snelle runs over de traditionele dragrace-afstand van ¼ mijl. Zowel bij de auto's als bij de motoren komen alle nationale dragrace-klassen aan de start en zal worden gestreden om punten voor de diverse kampioenschappen.

Tekst en foto's: pr.

In het programma is tevens een ronde opgenomen voor het Europees Kampioenschap Super Twin Top Gas. Deelnemers aan dit kampioenschap komen uit alle windstreken van Europa. Kaarten voor de Drachten Nationals zijn in de voorverkoop te bestellen via www.lexjoonracing.nl. Wie op deze site de prijsvraag goed beantwoordt, maakt zelfs kans op gratis toegangsbewijzen! Uiteraard zijn kaarten ook gewoon aan de kassa te verkrijgen. De wedstrijden kunnen onder andere worden gevolgd vanaf aan beide kanten van de baan opgestelde tribunes.Dragracen wint de laatste jaren in Nederland snel aan populariteit. Nadat enkele jaren geleden de landingsbaan van Vliegveld Drachten van een speciale, voor dragracen uiterst geschikte asfaltlaag werd voorzien, beschikt Nederland zelfs over één van de beste 'strips' van Europa. Records zullen in het weekend van 14 en 15 juni dan ook niet heilig zijn.

Bij de auto's varieert het deelnemersveld van de 'streetlegal' Streetmachines tot de snelste 'doorslammers' ter wereld, de Pro Modified kanonnen met hun 11 liter motoren en meer dan 1500 PK. Deze PK-monsters zijn in Drachten op de 1/8 mijl goed voor tijden van 4,6 seconden en eindsnelheden van tegen de 250 km/u! Bij de motoren komt naast de Super Twin Top Gas een grote verscheidenheid aan andere klassen aan de start, variërend van Streetbikes tot nitro gestookte Top Fuellers.

Het snel groeiende aantal Nederlandse dragracers zal in Drachten geconfronteerd worden met een zeer sterke buitenlandse concurrentie. Met name vanuit Duitsland wordt veel snel materiaal verwacht. Bij de Top Gassers staat meervoudig Europees Kampioen en recordhouder, de Italiaan Riccardo Giliberto garant voor spektakel. Ook wordt met veel belangstelling uitgekeken naar het eerste optreden op eigen bodem van voormalig Europees Kampioen Job Heezen. De Nederlander heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe motor en zal Giliberto ongetwijfeld het nakijken willen geven.

Als extra attractie zal een motorstuntteam een spectaculaire show verzorgen. Minstens zo indrukwekkend is de aanblik van de meer dan 6.000 PK sterke Top Fuel Funny Car van Lex Joon. Tijdens de Drachten Nationals zal de nitro-Funny Car voor het eerst in Nederland te bewonderen zijn. Hoewel de MPM Dodge Avenger nog niet in actie zal komen, boezemt de auto ook stilstaand in de pits al het nodige ontzag in.

De Drachten Nationals wordt gehouden op 14 en 15 juni op Vliegveld Drachten, aanvang op beide dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de zaterdag EURO 15,- voor de zondag EURO 20,- en een weekendkaart kost EURO 30,--. Kaarten zijn ook te verkrijgen via www.lexjoonracing.nl. Wie op deze site de prijsvraag goed beantwoordt, maakt kans op gratis toegangskaarten. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet