Algemeen

Dragracing: Finaleplaats Henri Joosten tijdens Main EventHenri Joosten heeft tijdens de Main Event voor een grote verrassing gezorgd door met zijn Garage Rijsenhout/Quaker State Chevy BelAir tot de finale door te dringen. De wedstrijd op de baan van Santa Pod telde mee voor de NDRS Pro Mod Series, het officieuze Europees Kampioenschap Pro Modified.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Met rijders uit Duitsland, Zwitserland, Engeland, Noorwegen en Zweden stond er een uiterst sterk deelnemersveld aan de start. Tijdens de kwalificaties waren het de Zweden Roger Johansson en Hakan Nilsson die met tijden van 6,397 en 6,398 seconden hun klasse toonden. Joosten realiseerde een tijd van 6,87 seconden, goed voor een zesde plaats op de kwalificatie-ladder.

Tijdens de eerste eliminatieronde schakelde Joosten een met problemen stilvallende Andy Robinson uit. In de halve finale moest de Nederlander het vervolgens opnemen tegen Nilsson. Als underdog speelde Joosten het spelletje echter slim en wist Nilsson te verleiden tot een te vroege start, waardoor Joosten automatisch doorging naar de finale. Daarin was de andere Zweed, Johansson, echter een maatje te groot. Met een tweede plaats in een zo sterk bezet veld behaalde de Nederlander een uitstekend resultaat. Joosten staat nu ook tweede in de tussenstand van het kampioenschap.Andere Nederlanders
In het bijprogramma van de Main Event kwamen ook een aantal andere Nederlanders aan de start. In de klasse Super Gas wist Robert Joosten tot de kwartfinale door te dringen. Daarin moest de Nederlander echter zijn meerdere erkennen in de latere winnaar Tim Adam. Een andere Nederlander, David Vegter, kwam uit in de klasse Pro ET. Ook hij strandde na een sterke race in de kwartfinale.Winst en record Roel Koedam
Ook bij de motoren kwamen diverse Nederlanders in actie. Het meeste succes was daarbij weggelegd voor Roel Koedam. In de zwaarste motorfietsklasse, de Top Fuel bikes, behaalde de Nederlander de overwinning. De wedstrijd telde mee voor het Europees kampioenschap. Wellicht nog indrukwekkender was de serie tijden die Koedam op weg naar zijn overwinning op de klokken bracht. Na een 6,26 seconden in de kwalificatie volgden tijdens de elimimaties tijden van 6,31 en 6,35 seconden. In de finale verbeterde Koedam zijn persoonlijk record nogmaals door een verbazingwekkende 6,237 seconden op het scorebord te zetten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet