Algemeen

Dragracing: Greg Anderson breekt Pro Stock-recordsTijdens de in Englishtown verreden achtste ronde van de NHRA POWERade Drag Racing Series heeft Greg Anderson met 6,670 seconden en 207,18 mph alle bestaande Pro Stock-records aan flarden gereden. Anderson is daarmee de eerste Pro Stock-rijder in de geschiedenis die de 6,7 seconden grens heeft weten te doorbreken. De nieuwe recordhouder pakte tevens de overwinning in de wedstrijd. Bij de Top Fuellers ging de overwinning naar Doug Kalitta terwijl bij de Funny Cars Whit Bazemore zijn eerste zege van het seizoen mocht begroeten. Als gevolg van een crash tijdens de eerste eliminatie-ronde is Top Fuel-piloot Brandon Bernstein voor enkele weken uitgeschakeld.

Tekst en foto: Remco Scheelings

Het aan de oostkust van Amerika gelegen Englishtown heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als het gaat om records. De samenstelling van de lucht en de relatief lage temperaturen zorgen voor een ideale ademhaling van de motoren. Vooral de Pro Stockers hebben daar profijt van. Tijdens de kwalificaties was het Greg Anderson die met een tijd van 6,684 seconden als eerste Pro Stock-rijder in de geschiedenis onder de magische grens van 6,7 seconden wist te duiken. Zijn eindsnelheid van 207,08 mph betekende tevens een nieuw snelheidsrecord. Ook vier andere rijders bleven onder het oude record van 6,72 seconden. Tijdens de eliminaties scherpte Anderson zijn records nog verder aan. Met 6,670 seconden en 207,18 mph liet de Pontiac-rijder er in de kwartfinale geen twijfel over bestaan wie op dit moment de snelste Pro Stock-rijder is. Anderson was vervolgens in de finale ook veel te sterk voor Darrell Alderman en pakte daarmee de maximale punten; nieuw nationaal record, pole position en overwinning. De recordhouder is daarmee tevens de nieuwe leider in het kampioenschap.Kalitta
Bij de Top Fuellers ging ook de snelste man van het weekend met de overwinning strijken. Voor de zesde keer in acht races eiste Doug Kalitta (4,511 seconden) de pole position voor zich op. Tijdens de eliminaties schakelde Kalitta probleemloos zijn tegenstanders uit en zette daarbij in de halve finale met 4,481 seconden zelfs een nieuw persoonlijk record op de klokken. In de finale was Kalitta met een opnieuw uitstekende tijd van 4,494 seconden te sterk voor de leider in de tussenstand van het kampioenschap, Larry Dixon.

Crash
De eerste eliminatie-ronde werd opgeschrikt door een crash van rookie Brandon Bernstein. De Budweiser-rijder, die eerder dit seizoen al drie wedstrijden op zijn naam schreef, raakte de controle over zijn dragster kwijt, kwam in aanraking met de muur en sloeg daar vervolgens overheen. Bernstein liep bij de crash een blessure aan zijn rug op. Hoewel de verwondingen meevallen is Bernstein voor enkele weken uitgeschakeld. Zijn plaats zal worden ingenomen door zijn vader Kenny Bernstein die, na zijn afscheid vorig jaar, een noodgedwongen comeback maakt.Funny Cars
Bij de Funny Cars eiste Whit Bazemore de eerste overwinning van het seizoen voor zich op. In 4,869 seconden was de Matco Tools-rijder te sterk voor een 'up in smoke' Ron Capps. Bazemore kende in de halve finale het nodige geluk toen de snelste man van het weekend, Tony Pedregon, zichzelf met een rood licht uitschakelde. Pedregon had tijdens de kwalificaties met een tijd van 4,76 seconden het nationaal record al benaderd en bleef daar in de kwartfinale met 4,799 seconden ook al niet ver van verwijderd. Capps bereikte de finale door onder andere Skoal-teamgenoot Tommy Johnson jr. te verslaan. Pedregon blijft de leider in de tussenstand van het kampioenshap.

De rijders in de NHRA POWERade Drag Racing Series gaan een paar drukke weken tegemoet. Volgende week staat in Topeka de negende wedstrijd op het programma terwijl de teams een week later in Chicago alweer in actie moeten komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet