Algemeen

Dragracing: Derde seizoenswinst voor Brandon Bernstein en Kurt JohnsonDe zesde ronde in de NHRA POWERade Drag Racing Series heeft bij de Top Fuellers voor de derde keer dit seizoen winst opgeleverd voor 'rookie' Brandon Bernstein. Bij de Pro Stockers was het Kurt Johnson die, eveneens voor de derde keer dit seizoen, de overwinning voor zich opeiste. Zijn voorsprong op Mike Edwards bedroeg in de finale niet meer dan 0,004 seconde! Bij de Top Fuel Funny Cars was het Del Worsham die zijn eerste seizoenszege mocht verwelkomen.

Tekst en foto: Remco Scheelings

Bernstein is bezig aan een droomstart van zijn carriére. Van de zes Top Fuel-races bereikte de zoon van dragrace-legende Kenny Bernstein drie keer de finale en won deze allemaal. In Bristol had Bernstein echter over geluk niet te klagen. In alle eliminatieronden had de Budweiser-rijder met problemen te kampen. Omdat zijn tegenstanders echter nog slechtere runs afleverden, bereikte Bernstein toch de eindstrijd. Juist in de finale hervond Bernstein zijn snelheid. Met 4,625 seconden tegen 4,880 seconden was Bernstein te sterk voor de opnieuw verrassend goed presterende Doug Herbert. 

Crash
Tijdens de kwalificaties sloeg iedereen de schrik om het hart toen net over de finishlijn, bij een snelheid van 320 mph, regerend kampioen Larry Dixon crashte. Hoewel de oorzaak nog niet met zekerheid kon worden vastgesteld, is een breuk in de achtervleugel de meest waarschijnlijke boosdoener. Na aan beide kanten van de baan hard de muur te hebben geraakt, gleed de Miller-dragster nog enkele honderden meters door. Dixon kon op eigen kracht en zonder een schrammetje de totaal verwoeste dragster verlaten. Zijn enige commentaar was: "Zonde dat deze auto, waarmee ik zoveel succes heb gehad, vernield is." Tijdens de eliminaties verscheen Dixon weer gewoon aan de start maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld. In de tussenstand voor het kampioenschap heeft Bernstein nu Dixon van de eerste plaats verdrongen.Funny Cars
Bij de Funny Cars was het Del Worsham die voor het eerst sinds lange tijd weer een overwinning voor zich opeiste. Met zeer constante runs in de 4,9 seconden was Worsham achtereenvolgens Ron Capps, John Force en teamgenoot Johnny Gray te snel af. In de finale moest Whit Bazemore zijn meerdere erkennen in de CSK-rijder. Tijdens de kwalificaties leek Bristol een Team Force-feestje te worden. De drie rijders, Tony Pedregon, John Force en Gary Densham bezetten na de kwalificaties de eerste drie plaatsen. Tijdens de eliminaties werden de drie rijders echter voortijdig uitgeschakeld.Minimaal verschil
De Pro Stock finale tussen Kurt Johnson en Mike Edwards kende een ongemeen spannend verloop. Edwards realiseerde met 0,003 seconde een bijna perfecte reactie-tijd en pakte daarmee een voorsprong van 0,022 seconde op Johnson. Johnson bleek echter over de snellere auto te beschikken en zette een tijd op de klokken van 6,899 seconden tegen 6,925 seconden van Edwards, een verschil van 0,026 seconde. Daarmee passeerde Johnson met een verschil van 0,004 seconden als winnaar de finish, zijn derde zege van het seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet