Algemeen

Dragracing: Lex Joon bekijkt optie Amerika

joon_usa_p

De kansen dat Lex Joon komend jaar in het FIA Europees Kampioenschap in actie komt worden steeds kleiner. De Nederlander heeft namelijk zijn oog laten vallen op Amerika en onderzoekt de mogelijkheden van deelname aan het NHRA Top Fuel kampioenschap.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Kort na afloop van het Europese seizoen liet Lex Joon weten zijn carrière om diverse redenen in ieder geval tijdelijk te onderbreken. (Tijdelijk) stoppen blijkt nu toch geen optie voor Nederlands meest succesvolle dragracer ooit. De Top Fuel-rijder die in 2005 de FIA EK-titel veroverde en in 2007 en 2008 als runner-up eindigde, ziet zijn dragrace-toekomst in Amerika. “We zijn inderdaad de mogelijkheden aan het bekijken om vanaf 2009 in de Verenigde Staten te gaan racen. Het idee is om te beginnen met een gelimiteerd aantal wedstrijden en dit schema uit te breiden zodra daar de zakelijke mogelijkheden voor zijn gevonden. Het totale NHRA-kampioenschap omvat 24 wedstrijden. Ik ben ervan overtuigd dat ons kwalitatief goede en sterke programma voor bepaalde bedrijven uiterst interessant is.” De Nederlander denkt hierbij aan Amerikaanse bedrijven met een afzetmarkt in Europa die met een Europese rijder veel extra publiciteit aan deze kant van de oceaan kunnen genereren. Omdat deelname van een Europeaan zeldzaam is, is veel extra publiciteit in Amerika hoe dan ook verzekerd. Daarmee is de Nederlander ook interessant voor Nederlandse/Europese bedrijven met een afzetmarkt in Amerika.

joon_usa_1
De volgende stap voor Lex Joon, racen in het mekka van de dragrace-sport, Amerika 

Bij een bezoek aan de laatste wedstrijd van de NHRA POWERade Drag Racing Series in Pomona heeft Joon al een aantal contacten gelegd. “We hebben een vertegenwoordiger in Amerika gevonden die onze sponsor gerelateerde zaken zal gaan afhandelen. Daarnaast hebben we een aantal opties met betrekking tot het vestigen van een werkplaats van waaruit we kunnen gaan opereren. Er zijn nog diverse zaken die geregeld dienen te worden, maar er is een degelijke basis gevonden voor het voortzetten van ons raceprogramma in Amerika.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet