Algemeen

Dragracing: Fraaie overwinning voor Lex Joon in Alastaro

Lex Joon heeft de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Top Fuel in het Finse Alastaro op zijn naam geschreven. Daarmee gaat de Nederlander nu ook aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. In de Pro Modified-klasse deden de Nederlanders het ook uitstekend. Daarbij bereikte Robert Joosten de halve finale en zette in de eerste eliminatieronde met 6,174 seconden een nieuw Nederlands record op de klokken.

Tekst: Remco Scheelings

Vanaf de derde kwalificatiepositie moest Lex Joon het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Janne Ahonen. In 5,02 seconden reed de Nederlander naar de overwinning en gaf vervolgens in de halve finale regerend Europees kampioen Urs Erbacher het nakijken. In de finale klopte Joon de Zweed Micke Kagered. Met de in Finland behaalde punten gaat Joon nu ook aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

In de Pro Modified-klasse presteerden Robert Joosten en Marc Meihuizen uitstekend. In de eerste eliminatieronde klopte Robert Joosten regerend Europees Kampioen Michael Gullqvist en zette daarbij een tijd van 6,174 seconden op de klokken. Daarmee verbeterde Joosten het nog geen dag oude Nederlands record van Marc Meihuizen (6.194 seconden). Ook Marc Meihuizen overleefde de eerste ronde. Helaas moesten de twee Nederlanders het vervolgens in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. Meihuizen had kort na de start te kampen met tireshake terwijl Joosten naar een tijd van 6,29 seconden reed en door mocht naar de halve finale. Daarin had echter ook Joosten last van tireshake en moest het afleggen tegen Micke Lindahl. De Zweed verloor vervolgens de finale van zijn landgenoot Patrick Wikström.

De winst in de klasse Top Methanol Funny Car ging in Finland naar Ulf Leanders die in de finale Jarmo Kuutniemi te snel af was. De Top Methanol Dragster-finale was met Peter Schöfer en Timo Habermann een volledig Duitse aangelegenheid. Voormalig Europees kampioen Schöfer pakte daarbij de winst. In de Pro Stock-klasse tenslotte was het Jimmy Alund die met de hoogste eer aan de haal ging. In de finale klopte de regerend Europees kampioen Tommy Leindahl.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet