Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten Nationals, perfecte start van een nieuw begin

dn_baan

Met de Drachten Nationals is dit weekend in Drachten het Nederlands dragrace-seizoen 2008 van start gegaan. Het was echter veel meer dan de start van weer een nieuw seizoen. Na een jaar zonder Nederlandse races kon voor het eerst gebruik worden gemaakt van de totaal vernieuwde strip van Drachten. Na de officiële opening door burgemeester Bert Middel maakten de dragracers er een driedagenlang durend feest van waarbij de circa 4.000 toeschouwers ruimschoots aan hun trekken kwamen. Dat de baan er uitstekend bijligt, werd meteen duidelijk toen de eerste snelle tijden op de klokken verschenen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


dn_middel
Burgemeester Bert Middel opent de strip

Nieuw asfalt heeft voor dragracers even de tijd nodig om voldoende grip te geven. Eerst moet er een rubberlaag op komen waardoor de tractie verbetert. Helaas viel de baanpreparatie door de regen van donderdag voor een deel in het water. Na wat ‘rubber slepen’ en de overbekende ‘kleefspray’ werd aan het eind van de eerste kwalificatiedag al duidelijk dat de baan het in zich heeft om één van de snelste strips van Europa te worden. Op zaterdag en zondag volgde de bevestiging. Met haar Competition Eliminator dragster klokte Patricia Kästner na ¼ mijl een eindsnelheid van 298 km/u.

dn_bellio
Danny Bellio, in 201 meter naar 286 km/u 
 
Danny Bellio liet met zijn Top Methanol Funny Car na 1/8 mijl een tijd van 4,23 seconden noteren en passeerde de finish met 286 km/u. De beste vergelijking kon gemaakt worden bij Job Heezen. Met zijn Zodiac Harley Davidson passeerde hij de finish (1/8 mijl) na 4,49 seconden met 270 km/u. Op Mantorp Park waar de motorklassen over 1/8 mijl rijden was Roel Koedam met dezelfde motor vorig jaar goed voor 4,41 seconden terwijl de poleposition daar stond op 4,31 seconden!

dn_heezen
Job Heezen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet