Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tweevoudig Top Fuel-kampioen Scott Kalitta verongelukt

kalitta_01

Tijdens de kwalificaties voor de wedstrijd in Englishtown is afgelopen zaterdag Scott Kalitta dodelijk verongelukt. Kalitta was tweevoudig kampioen in de Top Fuel-klasse en stapte begin 2006 over naar de Funny Cars. Scott was de zoon van dragrace-legende Connie Kalitta, tevens eigenaar en crewchief van het team waar Scott voor uitkwam. Scott Kalitta werd 46 jaar.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Vrijwel direct was duidelijk dat Scott Kalitta het ongeluk niet overleefd kon hebben. Tijdens de run explodeerde de motor van zijn Toyota Solara Funny Car. Met bijna onverminderde snelheid reed de auto naar het eind van de baan, over de grindbak en dwars door de vangnetten om vervolgens tegen de betonnen afzettingsmuur te exploderen.

kalitta_02

Scott Kalitta startte zijn carrière in 1982 in de Top Fuel dragsters om vervolgens in 1986 over te stappen naar de Funny Cars. Mede door gebrek aan resultaten keerde hij in 1991 terug naar de Top Fuel-klasse en veroverde daar in 1994 en 1995 de NHRA-titel. Na een onderbreking van twee jaar keerde Kalitta in 2003 terug in het dragracen, opnieuw in de Top Fuel-klasse. In 2006 stapte hij echter toch weer over naar de Funny Cars om het gebrek aan resultaten eind jaren tachtig recht te zetten. Ook nu was de rentree nog niet echt succesvol al leek het tij langzaam te keren. Twee weken geleden was Kalitta in Chicago nog verliezend finalist. Scott Kalitta was getrouwd en had twee zoons, 14 en 8 jaar oud.

Scott Kalitta kwam uit voor het team van zijn vader Connie Kalitta. Kalitta Motorsports is ook actief in de Top Fuel-klasse met auto’s voor Doug Kalitta (neef), Dave Grubnic en Hillary Will. Connie Kalitta geniet naast zijn dragrace-activiteiten ook nog bekendheid door zijn vliegmaatschappij Kalitta Air.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet