Algemeen

Dragracing: FIA Europees Kampioenschap trapt tweede seizoenshelft af op Tierp Arena

zetterstrom.361

Na de start eind mei op Santa Pod Raceway is het geduld aardig op de proef gesteld, maar komend weekend is het dan zover en gaat op Tierp Arena in Zweden met de Summit Racing Equipment Internationals het tweede deel van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing eindelijk van start. Met dan ook meteen drie wedstrijden in vier weken breekt voor de rijders en teams een hectische periode aan. Antti Horto (Top Fuel), Sandro Bellio (Top Methanol) en Jan Ericsson (Pro Modified) schreven de openingswedstrijd in Engeland op hun naam en leiden derhalve het kampioenschap. In Tierp heeft het drietal echter nog aanzienlijk meer tegenstand te duchten dan in Engeland en dus belooft het een mooie strijd te worden.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De Summit Racing Equipment Internationals op Tierp Arena is ook voor de rijders van het FIM Europe Drag Bike European Championship de tweede ronde van hun titelstrijd. Daarnaast telt de wedstrijd mee voor een hele serie EDRS kampioenschappen. Tierp komt daarmee op bijna 290 inschrijvingen en dus beloven het niet alleen vier spannende, maar ook lange een vol bezette dagen te worden.

srei 22 logo.2

Zoals gezegd breekt na een lange zomerstop voor de rijders van het FIA en FIM Europees Kampioenschap een drukke periode aan. Na de van 11 tot en met 14 augustus te verrijden Summit Racing Equipment Internationals volgt een 'vrij weekend', maar direct daarna staat van 26 tot en met 28 augustus met de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing ronde drie van de titelstrijd op het programma. Na opnieuw een weekend onderbreking volgt meteen alweer de afsluitende ronde, de European Finals op Santa Pod Raceway (8 tot en met 11 september).

horto.352
Antti Horto

Top Fuel
Als winnaar van The Main Event voert Antti Horto de titelstrijd in de Top Fuel klasse aan. De voor Eagle Top Fuel Racing/RFM uitkomende Fin klopte in de finale Ida Zetterström (Åland, Finland).

zetterstrom.1
Ida Zetterström

De rijdster van Alandia Motorsport/RFM maakte indruk door bij haar wedstrijddebuut in de klasse met 3,782 seconden het Europees record scherper te stellen. Zetterström was daarmee de eerste in Europe die de 3,8-secondengrens wist te doorbreken.

zetterstrom.321a
Ida Zetterström

In Tierp zal de snelle Finse voor haar eerste zege willen gaan en als de condities meewerken niet alleen haar eigen record proberen aan te scherpen, maar ook nog het snelheidsrecord van 318,96 mph (513,31 km/u) dat nu nog in handen is van Jndia Erbacher willen verbeteren.

callin.310
Susanne Callin

De derde plaats in het kampioenschap wordt ingenomen door Susanne Callin, de Zweedse die de kleuren verdedigt van Slick Tricks Racing. De genoemde drie rijders, die allemaal uitkomen in auto's van Rune Fjeld Motorsport, krijgen in Zweden onverwachte concurrentie van Tommi Haapanen, de echtgenoot van meervoudig en nog altijd regerend kampioen Anita Mäkelä. De Finse besloot na de coronaperiode een jaar extra pauze in te lassen, maar omdat er nog een tweede Top Fueler nagenoeg klaar in de werkplaats stond, besloot Haapanen een paar weken geleden bij een wedstrijd in Kauhava, Finland, het stuur maar weer eens ter hand te nemen. Meteen verschenen er tijden van 3,9 en 4,0 seconden op de klokken, waarna besloten werd om dan ook maar in te schrijven voor de FIA-wedstrijd op Tierp Arena.

bellio.351f
Sandro Bellio

Top Methanol
De tussenstand in de Top Methanol klasse wordt aangevoerd door Sandro Bellio. De regerend FIA Europees kampioen uit België maakte op Santa Pod indruk met snelle tijden en winst in de wedstrijd. Bellio zal in Zweden niet alleen zijn zegereeks willen voortzetten, maar ook zijn persoonlijke records proberen aan te scherpen. Aangezien deze niet ver verwijderd zijn van de Europese records, kan het op Tierp interessant worden.

linn.332
Linn Fløysvik

Linn Fløysvik was ook in Engeland, maar de Noorse liet de finale aan zich voorbijgaan toen het team mogelijke schade aan de motor vermoedde. In Tierp zal de snelle Noorse graag een keer verlost blijven van schades en technische problemen.

larsson.132
Magnus Larsson

De derde Funny Car op de inschrijflijst is van Magnus Larsson. De Zweed rondde eind vorig jaar zijn licentieruns af, reed in juni op Tierp zijn eerste wedstrijd en staat nu aan de vooravond van zijn debuut in het FIA EK. De fraaie Monte Carlo van Larsson maakt, overigens net als de Mustang van Fløysvik, gebruik van een erkend snelle motor van Jonnie Lindberg Motorsport.

lagg.301
Jonny Lagg

De drie Funny Cars krijgen in Tierp concurrentie van een drietal dragsters. Naast voormalig kampioen Jonny Lagg zijn dat Daniel Jedborn en Tony Bryntesson. Jedborn heeft er al de nodige wedstrijden opzitten en kan voor verrassingen zorgen.

bryntesson.100
Tony Bryntesson

Bryntesson is een voormalig Top Fuel-piloot die vervolgens overstapte naar de gewone circuitracerij, maar omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan, is de Zweed nu weer terug. Zijn comeback stond al gepland voor 2020, maar toen gooide de coronapandemie roet in het eten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet