Algemeen

Dragracing: Brittany Force, Matt Hagan en Erica Enders op herhaling

overall

Brittany Force heeft op Houston Raceway Park bij de vijfde wedstrijd van de NHRA Camping World Drag Racing Series haar tweede opeenvolgende overwinning van het seizoen behaald. In de finale klopte Force op reactietijd de net iets snellere Justin Ashley. In de Funny Car klasse boekte Matt Hagan zijn tweede zege van het seizoen, terwijl bij de Pro Stockers in de allereerste 'all-female final' Erica Enders ten koste van rookie Camrie Caruso voor de derde keer dit seizoen de volle punten opstreek.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

In de Top Fuel klasse zette tijdens de NHRA SpringNationals op Houston Raceway Park Steve Torrence de snelste tijd op de klokken. De regerend kampioen werd echter in de halve finale uitgeschakeld door Justin Ashley, die daarvoor al Doug Foley en Austin Prock het nakijken had gegeven. Aan de andere kant van de eliminatieladder klopt Brittany Force eerst Josh Hart en daarna Shawn Langdon, om vervolgens met winst in de halve finale op Billy Torrence ook de vader van Steve Torrence uit de finale te houden.

force.1
Brittany Force

In de finale reageerde Force net iets eerder op het verspringen van de lichten en dat was precies genoeg om de neus van de Monster Energy John Force Racing dragster net iets eerder over de finish te drukken dan de in de run met 3,763 tegen 3,767 seconden iets snellere Ashley. Voor Force was het de tweede opeenvolgende overwinning van het seizoen.

hagan.2
Matt Hagan

In de Funny Car klasse was Matt Hagan oppermachtig en schonk nieuwbakken teambaas en NASCAR-legende Tony Stewart alweer zijn tweede zege van het seizoen. Met runs van 3,9 seconden klopte Hagan achtereenvolgens John Force, regerend kampioen Ron Capps en JR Todd. In de finale stuitte Hagan op de verrassing van de dag, Bobby Bode, die eens te meer aantoonde dat je niet de snelste hoeft te zijn, maar wel op het juiste moment sneller dan je tegenstander om ronden verder te komen. In de Arbee Mustang liet Bode Alexis DeJoria, Cruz Pedregon en Chad Green achter zich en stond daarmee in de finale. Daarin was Hagan echter net iets sneller, terwijl even voor de finish bij Bode een blowerexplosie aan alle illusies een einde maakte.

enders.1
Erica Enders

De Pro Stock klasse kende voor het eerst in de geschiedenis een volledig vrouwelijke bezetting. Dat meervoudig kampioen Erica Enders de eindstrijd haalde, was natuurlijk geen verrassing. In de Elite Camaro was Enders in de eliminaties te snel voor Cristian Cuadra, Matt Hartford (winst op reactietijd) en Kyle Koretsky.

caruso.2
Camrie Caruso

De grote verrassing in Houston was echter de dit jaar in de klasse debuterende Camrie Caruso. In de kwalificatie eiste Caruso in de door Jim Yates getunede Camaro de eerste kwalificatiepositie voor zich op. Dat dit bepaald geen toeval was, bewees de rookie door in de eliminaties eerst Fernando Cuadra Sr. en Bo Butner het nakijken te geven en vervolgens regerend kampioen Greg Anderson op reactietijd te verrassen. In de finale hield het sprookje voor Caruso, pas bezig aan haar vijfde Pro Stock-wedstrijd, echter op. Ondanks een iets betere reactietijd kwam Enders al snel langszij en pakte met 6,568 tegen 6,624 seconden de winst, haar derde van het seizoen.

nataas
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse zag Julie Nataas de overwinning net aan haar neus voorbijgaan. In de kwalificatie zette de Noorse met 5,208 seconden de snelste tijd op de klokken en reed vervolgens in de eliminaties probleemloos naar de finale. In de eindstrijd verloor Nataas echter een moment grip, moest even van het gas en dat was precies voldoende voor tegenstander Joey Severance om met 5,239 tegen 5,35 seconden de winst te grijpen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet