Algemeen

Dragracing: Gatorwinst voor Tripp Tatum, Matt Hagan en Dallas Glenn

podium

De Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op Gainesville Raceway heeft in de Top Fuel klasse een overwinning opgeleverd voor Tripp Tatum. Voor de rijder die eind vorig jaar zijn eigen team opzette was het zijn allereerste zege in de Top Fuel klasse. In de Funny Car klasse ging de winst ook naar een nieuw team. In de derde race van haar bestaan pakte Matt Hagan hier voor Tony Stewart Racing de overwinning. Voor Stewart was het hoe dan ook een goed weekend want in Phoenix zag de NASCAR-legende zijn rijder Chase Briscoe als eerste over de finish gaan in de Ruoff Mortgage 500, een ronde van de NASCAR Cup Series. In de Pro Stock klasse ging de overwinning in Gainesville naar Dallas Glenn. Julie Nataas wist in de Top Alcohol Dragster klasse tot de finale door te dringen. Deze eindstrijd moest echter worden verschoven naar maandag.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Het weer zat de teams en organisatie bij de start van de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals, ronde drie van de NHRA Camping World Drag Racing Series, bepaald niet mee.

regen

Aanhoudende regen veranderden Gainesville Raceway niet alleen in een moeras, maar maakte het ook onmogelijk om op donderdag en vrijdag ook maar één kwalificatierun af te werken. Pas in de loop van zaterdagochtend werd het droog en resteerde er nog net voldoende tijd om in een aantal klassen één kwalificatierun te laten verrijden. De Pro Stock Motorcycle en Pro Modified klassen kwamen zelfs helemaal niet aan rijden toe en in deze twee categorieën werd de eliminatieladder bepaald op basis van de eindstand van het kampioenschap van vorig jaar.

tf tatum
Tripp Tatum

Tripp Tatum snel
Een 'one-shot qualifying' zorgt altijd voor verrassingen en dat was in Gainesville niet anders. Tripp Tatum, getuned door een deel (Bobby Lagana) van de crew van regerend kampioen Steve Torrence, nestelde zich met 3,674 seconden op plek één, gevolgd door Brittany Force (3,684 seconden) die met 337,75 mph de op drie na hoogste eindsnelheid ooit gemeten op de klokken zette.

tf joon2
Lex Joon

Een mooie opsteker was er voor de Nederlander Lex Joon die met 4,06 seconden in het 22 auto's tellende veld de 16de plek voor zich opeiste en het daarmee in de eerste eliminatieronde moest opnemen tegen polesitter Tatum. Slachtoffers van de one-shot qualifying waren Antron Brown, Leah Pruett en Shawn Langdon die in hun enige run problemen kenden en buiten de top zestien belandden. Dat de kwalificatierun van Tatum bepaald geen lucky shot was, bewees de nieuwbakken teameigenaar en rijder in de eliminaties. Eerst was Tatum met 3,67 seconden te snel voor Joon, om vervolgens in 3,72 en 3,70 seconden Billy Torrence en Mike Salinas het nakijken te geven.

tf foley
Doug Foley

In de finale stuitte Tatum op een rijder die ook voor het eerst tot de eindstrijd wist door te dringen. In de Foley & Lewis dragster klopte Doug Foley achtereenvolgens Spencer Massey, Clay Millican en Justin Ashley.

tf finale
De finale

In de finale bleek Tatum met 3,70 tegen 3,80 seconden een maatje te groot voor Foley en daarmee mocht Tatum in Gainesville tijdens de prestigieuze Gatornationals voor het eerst in zijn carrière als rijder en teameigenaar richting het podium.

fc hight
Robert Hight

Eerste winst Tony Stewart Racing
In de Funny Car klasse zette Robert Hight in de door Jimmy Prock getunede Auto Club Camaro met 3,831 seconden de snelste kwalificatietijd op de klokken. De rijder van John Force Racing werd gevolgd door Tim Wilkerson en Cruz Pedregon.

fc hagan
Matt Hagan

In de eliminaties werd Hight echter al snel uitgeschakeld. Beter verging het Matt Hagan. In de Dodge Power Brokers Charger van Tony Stewart Racing schakelde de voormalig kampioen Dave Richards, Terry Haddock en Chad Green uit en plaatste zich zo voor de finale.

fc alexander
Blake Alexander

Aan de andere kant van de eliminatieladder verraste Blake Alexander door in de Jim Head Pronto Auto Service Center/Head Inc. Mustang favorieten als JR Todd, Pedregon en regerend kampioen Ron Capps met runs van laag in de 3,9 seconden naar huis te sturen.

fc finale
De finale

In de finale verloor Alexander echter al snel grip waardoor Hagan in 3,91 seconden de overwinning veilig kon stellen.

fc hagan stewart
Matt Hagan en Tony Stewart

Voor het eind vorig jaar door NASCAR-legende Tony Stewart opgerichte team was het pas de derde wedstrijd in haar bestaan.

ps stanfield
Aaron Stanfield

Extreem snel
In de Pro Stock klasse zette Aaron Stanfield in de Janac Bros. Camaro in de enige kwalificatierun met 6,468 seconden een extreem snelle tijd op de klokken. De Pro Stock klasse kwam op zaterdag pas laat in actie en profiteerde daarmee van de ideale combinatie van relatief lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Met zijn 6,468 seconden liet Stanfield de snelste run sinds de in 2015 geïntroduceerde elektronische brandstofinspuiting optekenen. Kyle Koretsky eiste met 6,482 seconden de tweede plaats voor zich op, gevolgd door Erica Enders op drie.

ps ernryd
Stefan Ernryd

In Gainesville maakte Stefan Ernryd zijn NHRA-debuut. In de Alan Prusiensky Dodge Dart klokte de Zweed met 6,98 seconden de 16de tijd en plaatste zich daarmee voor de eliminaties. In de eerste eliminatieronde kwam er echter een eind aan het Amerikaanse avontuur van Ernryd toen de Zweed werd uitgeschakeld voor polesitter Stanfield.

ps enders
Erica Enders

Ook op zondag profiteerden de Pro Stockers van de ideale luchtsamenstelling. In de eerste eliminatieronde klokte Erica Enders met 6,450 seconden een nieuw nationaal record. Veel schoot de meervoudig kampioene er echter niet mee op, want ze werd op reactietijd uitgeschakeld door Bo Butner.

ps glenn
Dallas Glenn

Beter verging het Dallas Glenn die in de RAD Torque Systems Camaro tot de finale wist door te dringen en het daarin moest opnemen tegen KB Racing-teamgenoot Koretsky.

ps finale
De finale

Koretsky was iets eerder weg maar met 6,486 seconden was Glenn sneller in de run en pakte daarmee de overwinning.

pm thorne
Kris Thorne

Eerste winst Kris Thorne
Voor de NHRA Pro Mod Drag Racing Series was Gainesville de openingsronde van het tien races tellende seizoen. Zoals gezegd werd de eliminatieladder bij de Pro Modified klasse bepaald op basis van de eindstand van vorig jaar. In de eliminaties wist Kris Thorne met runs in de 5,6 seconden ten koste van J.R. Gray, Lyle Barnett en regerend kampioen Jose Gonzalez tot de finale door te dringen en stuitte daarin op Sidnei Frigo. Thorne bleef met 5,642 seconden extreem snel en pakte de winst. Het betekende de eerste Pro Mod-overwinning uit de carrière van Thorne.

tad nataas
Julie Nataas

Julie Nataas naar de finale
In de Top Alcohol Dragster klasse snelde Julie Nataas in de enige kwalificatierun die ook deze klasse kon maken naar een uitstekende 5,177 seconden en verzekerde zich daarmee van de eerste kwalificatiepositie. De eliminaties verliepen voor de Noorse ook uitstekend want met runs van 5,2 en een extreem snelle 5,146 seconden wist Nataas de finale te bereiken. In de naar maandag verschoven eindstrijd zal Nataas het moeten opnemen tegen Jasmine Salinas.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet