Algemeen

Dragracing: Kalender FIA Europees Kampioenschap Drag Racing bevestigd

udtian.757

De FIA World Motor Sport Council heeft gisteren de voorgestelde kalender van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van 2021 goedgekeurd. De kalender bestaat uit zes wedstrijden waarbij de terugkeer van Finland het meeste opvalt. Uiteraard staat of valt het doorgaan met de ontwikkelingen rond de coronapandemie, aangezien wedstrijden zonder publiek voor de betreffende organisatoren financieel niet haalbaar zijn.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Door de coronapandemie werd het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing dit jaar in zijn geheel geschrapt. Omdat de titelstrijd zoals gebruikelijk pas eind mei aftrapt, heeft organisator Drag Racing Europe (een samenwerkingsverband tussen Speedgroup en alle baaneigenaren/promotors van de wedstrijden van het FIA EK) er goede hoop op dat er in 2021 wel weer een kampioenschap verreden kan worden. De FIA World Motor Sport Council heeft gisteren de door Drag Racing Europe ingediende kalender zonder wijzigingen goedgekeurd. Alles hangt echter af van de mogelijkheid om toeschouwers te kunnen en mogen ontvangen, aangezien de promotors voor het financieel rondkrijgen van hun wedstrijden nagenoeg volledig afhankelijk zijn van publieksinkomsten.

tooren

Opvallend is de terugkeer van het Finse Kauhava op de kalender. De nieuwe baan van Kauhava verving in 2019 het vertrouwde Alastaro. De eerste wedstrijd op de nieuwe locatie was echter zowel sportief als financieel gezien geen doorslaand succes. Kauhava ontbrak dan ook op de kalender van 2020, maar is nu dus alweer terug. Nieuw is ook dat op Kauhava alleen de Top Fuel en Pro Modified klassen een ronde voor het kampioenschap afwerken. Voor de Top Methanol en Pro Stock klassen bestaat het FIA EK dus uit vijf in plaats van zes races.

udtian.maja.889

Minstens zo positief als de terugkeer van Kauhava is het feit dat Tierp Arena als locatie behouden is gebleven. Midden in de coronapandemie zette het bedrijf dat eigenaar is van deze locatie (en tevens hotels exploiteert) Tierp Arena te koop en besloot meteen voor onbepaalde tijd de deuren te sluiten. Inmiddels is de beslissing teruggedraaid en heeft de eigenaar besloten de exploitatie onverminderd voort te zetten. Zoals dit jaar al de bedoeling was hebben Tierp en Hockenheim in augustus van positie gewisseld en is er tussen alle wedstrijden nu minimaal één vrij weekend.

makela.371f

De kalender luidt daarmee als volgt

28 - 31 mei, The Main Event, Santa Pod Raceway, Engeland
10 - 13 juni, Tierp Internationals, Tierp Arena, Zweden
8 – 10 juli, Nitro Nationals, Kauhava, Finland *
12 - 15 augustus, Summit Racing Equipment Internationals, Tierp Arena, Zweden
27 - 29 augustus, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
9 - 12 september, European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland

* uitsluitend voor de klassen Top Fuel en Pro Modified
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet