Algemeen

Dragracing: Tommy Johnson Jr. met winst in Houston terug in de race

TommyJohnson-Celeb-Houston

Met twee cruciale zeges heeft Tommy Johnson Jr. weer uitzicht op de NHRA Funny Car-titel. In de halve finale van de Mopar Express Lane NHRA SpringNationals klopte de Don Schumacher Racing-rijder lijstaanvoerder Matt Hagan, om vervolgens met winst in de finale de maximale punten te pakken. Bij de Top Fuelers kan Steve Torrence ondanks verlies in de finale van Tony Schumacher de titel met nog één wedstrijd voor de boeg bijna niet meer ontgaan. Bij de Pro Stockers boekte Aaron Stanfield zijn eerste zege en datzelfde deed Justin Bond in de Pro Modified klasse.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Met de Mopar Express Lane NHRA SpringNationals op Houston Raceway Park was de NHRA Camping World Drag Racing Series alweer toe aan de voorlaatste race van het seizoen.

SteveTorrence-Houston
Steve Torrence

In de Top Fuel klasse zette regerend kampioen Steve Torrence in de kwalificatie met 3,67 seconden de snelste tijd op de klokken. De Capco Contractors-rijder bleef ook in de eliminaties het toonbeeld van snelheid en constantheid door met runs van 3,68 en 3,67 seconden ten koste van Shawn Langdon en Antron Brown tot de finale door te dringen.

TonySchumacer-Houston
Tony Schumacher

Aan de andere kant van de eliminatieladder voorkwam Tony Schumacher een tweede opeenvolgende 100% Torrence-finale door in de halve finale Billy Torrence het nakijken te geven. In de Okuma/Coromant Sandvik DSR-dragster deed Schumacher er in de eindstrijd nog een schepje bovenop, liet met 3,669 tegen 3,687 seconden ook Steve Torrence achter zich en pakte de zege.

tf finale
Close finish in de finale

TonySchumacher-Celeb-Houston
Tony Schumacher

Omdat Doug Kalitta al in de kwartfinales werd uitgeschakeld, bouwde Torrence zijn voorsprong in de titelstrijd op Kalitta uit tot 101 punten. Met alleen nog de wedstrijd in Las Vegas voor de boeg, kan de derde opeenvolgende titel Torrence al bijna niet meer ontgaan. Zijn vader Billy Torrence bezet in de tussenstand de derde positie. Zijn achterstand op Kalittta bedraagt 92 punten.

JackBeckman-Houston
Jack Beckman

Bij de Funny Cars greep Tommy Johnson Jr. zijn laatste kans om in de titelrace te blijven met beide handen aan. In de eerste eliminatieronde zag Johnson eerst de nummer twee in de tussenstand, Jack Beckman, uiterst verrassend uitgeschakeld worden door Ron Capps.

TommyJohnson-Houston
Tommy Johnson Jr.

Vervolgens klopte de Don Schumacher Racing-piloot met zijn MD Anderson Cancer Center Dodge in de halve finale zelf zijn teamgenoot en lijstaanvoerder Matt Hagan. Johnson moest het daarna in de finale opnemen tegen Capps en profiteerde maximaal van de misstappen van zijn concurrenten door met 3,92 tegen 3,95 seconden de winst te grijpen.

fc finale
Ook een close finish in de finale bij de Funny Cars

Hagan leidt weliswaar nog de tussenstand, maar Johnson volgt op 42 punten en Beckman op 43 punten. Het Don Schumacher Racing-drietal gaat daarmee volgende week in Las Vegas strijden op de titel.

AaronStanfield-Houston
Aaron Stanfield

In de Pro Stock klasse profiteerde lijstaanvoerder Erica Enders maar in beperkte mate van de misstap van nummer twee Jason Line. De Summit Racing-rijder liet zich in de eerste eliminatieronde op reactietijd verrassen, maar omdat Enders vervolgens in de kwartfinale een rood licht trok en daarmee zichzelf uitschakelde, liep de regerend kampioen maar een beperkt aantal punten uit. Betere zaken deed Jeg Coughlin door ten koste van Greg Anderson tot de finale door te dringen. Daarin moest de routinier het opnemen tegen rookie Aaron Stanfield die in de halve finale een andere rookie, Kyle Koretsky klop had gegeven.

AaronStanfield-celeb Houston
Aaron Stanfield

Stanfield zette zijn sterke wedstrijd in de finale voort door met 6,53 tegen 6,61 seconden ten koste van Coughlin zijn eerste Pro Stock-zege voor zich op te eisen. In de tussenstand heeft Enders nu een voorsprong van 55 punten op zowel Coughlin als Line.

JustinBond-Houston
Justin Bond

In de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series mocht ook een rijder voor het eerst het podium beklimmen. In de kwalificatie had Justin Bond al met 5,69 seconden de eerste positie voor zich opgeëist, om vervolgens in de halve finale de winnaar van vorige week, Brandon Snider, het nakijken te geven. In de eindstrijd was Bond vervolgens ook te snel voor Brandon Pesz. Omdat regerend kampioen Steve Jackson al in de eerste eliminatieronde werd uitgeschakeld, nam Snider de eerste positie in de tussenstand over. Jackson volgt op 26 punten en is dus volgende week in Las Vegas zeker nog niet kansloos.

nataas
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse deed Julie Nataas het weer uitstekend, al kon de Noorse haar overwinning van vorige week nu net niet herhalen. Na winst op Spencer Massey en Jackie Fricke moest Nataas het in de finale opnemen tegen Shawn Cowie. Met 5,20 tegen 5,25 seconden kwam Nataas net iets tekort en dus ging de winst naar Cowie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet