Algemeen

Dragracing: Shawn Langdon, Jack Beckman en Erica Enders pakken winst bij U.S. Nationals

ShawnLangdon-Sunday-USNats

Shawn Langdon (Top Fuel), Jack Beckman (Funny Cars) en Erica Enders (Pro Stock) zijn de grote winnaars geworden van de Denso Spark Plugs NHRA U.S. Nationals, zelfs in coronatijd de belangrijkste race van het jaar in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Tijdens de U.S. Nationals werden ook nog de door regen uitgestelde finales verreden van de Lucas Oil NHRA Summernationals. Hierbij ging de winst naar Justin Ashley (Top Fuel) en Matt Hagan (Funny Car).


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Op Lucas Oil Raceway at Indianapolis werd het zowel bij de Top Fuelers als de Funny Cars een finale tussen rijders van Kalitta Motorsports en Don Schumacher Racing.

ShawnLangdon-USNats
Shawn Langdon

In de Top Fuel klasse klopte Shawn Langdon met de DHL Kalitta Motorsports-dragster in de finale Leah Pruett. De rijdster van Don Schumacher Racing had in de halve finale op reactietijd regerend kampioen Steve Torrence het nakijken gegeven, maar kreeg in de eindstrijd al snel technische problemen en zag Langdon er met de winst vandoor gaan.

finale tf
De finale

Langdon had in zijn halve finale Justin Ashley geklopt. Deze rookie werd daarmee de kans ontnomen om in één weekend twee wedstrijden in winst om te zetten.

JustinAshley
Justin Ashley

Op zaterdag was namelijk tijdens de kwalificatie de door regen uitgestelde finale van de Lucas Oil NHRA Summernationals verreden. Ashley klopte daarin TJ Zizzo en boekte zo de eerste zege uit zijn nog korte Top Fuel-carrière.

joon
Lex Joon

De Nederlander Lex Joon wist zich na problemen in de kwalificatie niet voor de eliminaties te plaatsen.

JackBeckman-USNats
Jack Beckman

Bij de Funny Cars werd de finale een confrontatie tussen Jack Beckman met de Infinite Hero Don Schumacher Racing Dodge en de DHL Kalitta Motorsports Toyota van J.R. Todd.

finale fc De finale

Hierbij ging de winst naar Beckman zodat de prijzen eerlijk tussen de teams werden verdeeld. Ook Beckman liep een dubbele winst mis want in de uitgestelde finale van de Summernationals werd Beckman geklopt door zijn DSR-teamgenoot Matt Hagan.

EricaEnderson-Celeb-USNats
Erica Enders

De Pro Stock klasse leverde een overwinning op voor Erica Enders, die in de finale Matt Hartford met een klein verschil achter zich liet. Omdat Jeg Coughlin zichzelf al in de eerste ronde uitschakelde met een rood licht, nam Enders tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van haar Elite Motorsports-teamgenoot.

StevieJackson-USNats
Steve Jackson

In de E3 Spark Plugs Pro Mod Series werden ook twee finales afgewerkt. De finale voor de U.S. Nationals ging tussen Steve Jackson en Todd Tutterow waarbij eerstgenoemde de winst greep. De finale van de Summernationals leverde een overwinning op voor Chad Green die in de eindstrijd Jason Scruggs te snel af was.

nataas
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse kwam Julie Nataas in actie. De Noorse klopte in de eerste eliminatieronde haar Randy Meyer Racing-teamgenote Rachel Meyer, wist ook de kwartfinale winnend af te sluiten, maar werd in de halve finale uitgeschakeld. Megan Meyer nam vervolgens in de finale revanche voor het team door de winst naar zich toe te trekken. Meyer was in de eliminaties ook goed voor de snelste Top Alcohol Dragster-tijd ooit gemeten. De Amerikaanse liet de klokken stilstaan bij de ongekende snelle tijd van 5,09 seconden.

lindberg
Jonnie Lindberg

Bij de Top Alcohol Funny Cars pakte Jonnie Lindberg in de eerste eliminatieronde de winst tegen de als eerste gekwalificeerde Sean Bellemeur. In de kwartfinale kende de Zweed grote tractieproblemen en werd als gevolg daarvan uitgeschakeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet