Algemeen

Dragracing: Steve Torrence, Ron Capps en Jeg Coughlin winnen op Indy

kopfoto

De vijfde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series heeft in de Top Fuel klasse een overwinning opgeleverd voor regerend kampioen Steve Torrence. Bij de Funny Cars pakte Ron Capps zijn eerste zege van dit seizoen en hield daarmee de dit jaar nog ongeslagen status van Don Schumacher Racing in stand. De Pro Stock klasse kende een unieke finale omdat Jeg Coughlin Jr. het daarin op moest nemen tegen zijn neef Troy Coughlin Jr. De jongere generatie moest hierbij zijn meerdere erkennen in de meervoudig kampioen. De Pro Modified klasse werd gewonnen door Jonathan Gray. Europees succes was er ook want in de Top Alcohol Funny Car klasse ging de overwinning naar de Zweed Jonnie Lindberg terwijl in de Top Alcohol Dragster klasse de Noorse Julie Nataas als runner-up eindigde.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Voor de vijfde wedstrijd in het kampioenschap was de NHRA Mello Yello Drag Racing Series voor de derde keer op rij uitgeweken naar Lucas Oil Raceway at Indianapolis.

LexJoon
Lex Joon

In de Top Fuel klasse eiste Terry McMillen in de kwalificatie de eerste positie voor zich op, gevolgd door Steve Torrence. De Nederlander Lex Joon plaatste zich in het 18 auto's tellende veld als 16de voor de eliminaties. Daarmee moest de voormalig FIA Europees Top Fuel kampioen het in de eerste ronde opnemen tegen McMillen. De Amerikaan bleek echter te snel voor Joon die waarmee zijn wedstrijd al vroeg zag eindigen.

TerryMcMillen-Indy3
Terry McMillen

McMillen maakte ook in het verdere verloop van de eliminaties geen fouten, schakelde Billy Torrence en lijstaanvoerder Doug Kalitta uit en stond daarmee in de finale tegenover Steve Torrence, die achtereenvolgens Luigi Novelli, Justin Ashley en Leah Pruett het nakijken had gegeven.

SteveTorrence-Indy3
Steve Torrence

In een spannende finale waarbij beide rijders gripproblemen kenden ging de overwinning op reactietijd naar Steve Torrence. De regerend kampioen pakte daarmee alweer zijn tweede zege van het seizoen.

TommyJohnson-Indy3
Tommy Johnson Jr.

Bij de Funny Cars blijft, mede door de afwezigheid van John Force Racing, de heerschappij van Don Schumacher Racing voortduren. Dodge kreeg als hoofdsponsor van de Dodge NHRA Indy Nationals waar voor zijn geld want in de kwalificatie werden de eerste drie plaatsen met achtereenvolgens Tommy Johnson Jr., Matt Hagan en Ron Capps ingenomen door Dodges van Don Schumacher Racing.

RonCapps-Indy3
Ron Capps

De eliminaties verliepen iets minder succesvol, al wist Capps ten koste van Tim Wilkerson, Blake Alexander en Bob Tasca wel de finale te bereiken. Zijn tegenstander daarin was J.R. Todd. De Kalitta-rijder kreeg echter meteen na de start tractieproblemen waardoor Capps eenvoudig naar de overwinning kon rijden. Met de zege van Capps hebben alle vier de DSR-coureurs dit jaar minimaal één wedstrijd op hun naam geschreven.

jeg coughlin
Jeg Coughlin Jr.

De Pro Stock klasse kende met Jeg Coughlin Jr. en Troy Coughlin Jr. een wel heel bijzondere finale. Meervoudig kampioen Jeg Coughlin Jr. is aan zijn laatste seizoen bezig, terwijl zijn neef Troy Coughlin Jr. hem straks moet opvolgen en op Indy pas voor de tweede keer in de Pro Stock klasse actief was. Troy Coughlin Jr. heeft in de familietraditie echter al een schat aan ervaring opgedaan en overwinningen op zijn naam staan in de klassen Top Alcohol Dragster, Super Comp en Super Gas.

troy coughlin
Troy Coughlin Jr.

In de halve finale klopte Troy de als nummer één gekwalificeerde Summit Racing KB-rijder Jason Line, terwijl Jeg met Greg Anderson de andere Summit Racing KB-Camaro uit de finale hield. In de eindstrijd tussen de twee Elite Motorsports-teamgenoten en familieleden kreeg Troy op de startlijn meteen tractieproblemen waardoor Jeg Coughlin Jr. de overwinning in de schoot geworpen kreeg.

gray
Jonathan Gray

In de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series was de Dodge NHRA Indy Nationals pas de tweede wedstrijd van het kampioenschap. Jonathan Gray schakelde in de kwartfinale de als eerste gekwalificeerde Khalid Albalooshi op reactietijd uit en plaatste zich ten koste van Mike Janis voor de finale. Daarin moest Gray het opnemen tegen Bo Butner, de rijder die normaal gesproken in de Pro Stock klasse actief is. In een mooie finale ging de overwinning met 5,85 tegen 5,89 seconden naar Gray.

lindberg
Jonnie Lindberg

In de Top Alcohol Funny Car klasse weet de concurrentie dat Jonnie Lindberg weer terug is. De Zweed die al twee keer de NHRA-titel in deze klasse voor zich opeiste pakte in de kwalificatie de eerste positie en reed vervolgens ten koste van Tony Bogolo en Chris Foster richting de finale. Daarin moest ook D.J. Cox eraan geloven en daarmee pakte Lindberg bij zijn rentree meteen de winst.

meyer nataas
Julie Nataas (links) Rachel Meyer

Europees succes was er ook in de Top Alcohol Dragster klasse. Julie Nataas was in de kwalificatie nog blijven steken op een zesde plaats, maar de Noorse schoof in de eliminaties Shawn Cowie en Duane Shields aan de kant en stond zo in de finale. Daarin stuitte Nataas op haar Randy Meyer Racing-teamgenote Rachel Meyer, de nummer één uit de kwalificaties. Net als het hele weekend was Meyer ook in de finale net iets sneller waardoor Nataas met 5,27 tegen 5,34 seconden genoegen moest nemen met de runner-up positie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet