Algemeen

Dragracing: Steve Torrence slaat toe in Phoenix

SteveTorrence-Sunday-Phoenix

Nadat Steve Torrence bij de openingsronde van het seizoen in Pomona verstek had laten gaan, sloeg de regerend Top Fuel-kampioen in Phoenix meteen weer toe door de tweede wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series op overtuigende wijze op zijn naam te schrijven. Bij de Funny Cars klopte Tommy Johnson Jr. in een volledige Don Schumacher Racing-finale Pomona-winnaar Jack Beckman, terwijl in de Pro Stock klasse regerend kampioen Erica Enders domineerde en de overwinning voor zich opeiste.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Twee weken na de openingswedstrijd op Pomona stond dit weekend met de NHRA Arizona Nationals op Wild Horse Pass Motorsports Park in Phoenix ronde twee van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series op het programma. Steve Torrence was de grote afwezige in Pomona. Het wegblijven van de regerend Top Fuel-kampioen was min of meer een reactie op de trage afwikkeling door de NHRA van de aan hem opgelegde straf naar aanleiding van zijn woede-uitbarsting tijdens de laatste wedstrijd van 2019. Met de problemen uitgepraat, was Torrence er in Phoenix weer bij en liet meteen zijn bedoelingen voor 2020 zien.

SteveTorrence-Phoenix
Steve Torrence

Na in de kwalificatie de tweede tijd op de klokken te hebben gezet, klopte Torrence in de eliminaties eerst James Maroney en vervolgens Shawn Langdon om het in de halve finale op te moeten nemen tegen zijn vader Billy Torrence. Dat de twee Capco Contractors Top Fuelers identiek zijn afgesteld, bleek opnieuw in deze rechtstreekse confrontatie waarbij Steve en Billy Torrence respectievelijk 3,698 en 3,699 seconden lieten noteren en beide teamgenoten met 329 mph een gelijke eindsnelheid op de klokken zetten. Mede op basis van de betere reactietijd ging de winst naar Steve Torrence, die het daarna in de finale moest opnemen tegen Doug Kalitta, de winnaar van de openingsronde in Pomona.

BrittanyForce-Phoenix
Brittany Force

Kalitta had in de kwartfinale met 3,695 seconden op reactietijd afgerekend met de iets snellere (3,685 seconden) Brittany Force. Force was nota bene in de eerste eliminatieronde met 3,643 seconden nog goed geweest voor de snelste tijd van het weekend en had daarbij met 337,92 mph (543,83 km/u) de op een na hoogste topsnelheid uit de geschiedenis van de NHRA laten optekenen.

torrence phoenix
Steve Torrence

In de finale zette Torrence zijn serie snelle tijden nog wat kracht bij door met 3,679 seconden zijn beste run van het weekend op de baan te toveren en pakte daarmee ten koste van Kalitta (4,05 seconden) de winst.

MattHagan-Phoneix
Matt Hagan

Bij de Funny Cars heersten in Phoenix de Dodges van Don Schumacher Racing. Matt Hagan pakte de eerste kwalificatiepositie, maar toen de Mopar-rijder in de eerste eliminatieronde voor het raken van de blokken van de tijdwaarneming werd gediskwalificeerd, namen zijn DSR-teamgenoten het stokje over.

TommyJohnson-Phoenix
Tommy Johnson Jr.

De als vierde gekwalificeerde Tommy Johnson Jr. klopte met de MD Anderson DSR Dodge Charger SRT Hellcat achtereenvolgens Paul Lee en Bob Tasca om in de halve finale zijn DSR-teamgenoot Ron Capps op reactietijd het nakijken te geven. Aan de andere kant van de eliminatieladder was Jack Beckman in de Infinite Hero DRS Dodge Charger SRT Hellcat Cruz Pedregon, Jim Campbell en John Force te snel af, waardoor de twee Don Schumacher Racing-teamgenoten Johnson en Beckman in de finale op elkaar stuitten.

TommyJohnson-Celeb-Phoenix
Tommy Johnson Jr.

Na zijn overwinning twee weken geleden in Pomona kwam Beckman dit keer in Phoenix in de finale in de problemen waardoor Johnson in 3,88 seconden de winst voor zich kon opeisen.

JegCoughlin-Phoenix
Jeg Coughlin Jr.

In de Pro Stock klasse werd de winnaar van Pomona en polesitter Jeg Coughlin Jr. in de kwartfinales verrast door gripproblemen en moest zijn meerdere erkennen in Alex Laughlin. Beter verging het Coughlin's Elite Motorsports-teamgenote Erica Enders.

EricaEnders-Phoenix
Erica Enders

Met snelle tijden schoof de regerend kampioen onder andere Chris McGaha en Jason Line aan de kant om het vervolgens in de finale op te moeten nemen tegen Bo Butner. Daarmee in de eindstrijd de traditionele confrontatie tussen rijders van Elite Motorsports en Ken Black Racing. Na Line (eveneens KB Racing) was echter ook Butner geen partij voor de Melling Performance Camaro van Enders die in 6,53 seconden naar haar eerste overwinning van het seizoen reed.

enders phoenix
Erica Enders
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet