Algemeen

Dragracing: Billy Torrence, Matt Hagan en Greg Anderson in Dallas naar winst

btorrencewin

Net als vorige week in Charlotte stond er ook in Dallas een Torrence op de hoogste trede van het Top Fuel-podium, al was het dit keer vader Billy Torrence en niet regerend kampioen en zoon Steve Torrence. Bij de Funny Cars pakte Matt Hagan met een zege zijn laatste kans om terug te komen in de race om de titel en datzelfde deed Greg Anderson met een verrassende zege bij de Pro Stockers.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Na de AAA Texas FallNationals op Texas Motorplex zijn er nog maar twee wedstrijden te gaan in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en dus was het voor diverse rijders de laatste kans om zich met een goed resultaat terug te vechten in de titelstrijd.

BillyTorrence-Sunday-Dallas
Billy Torrence

In de Top Fuel klasse leverde de eerste eliminatieronde met de uitschakeling van de nummers één en twee in de tussenstand meteen twee grote verrassingen op. Regerend kampioen Steve Torrence liet zich verrassen door Shawn Reed, terwijl Doug Kalitta Austin Prock er met de winst vandoor zag gaan. In de kwartfinale nam vader Billy Torrence vervolgens revanche op het verlies van zijn zoon door Reed alsnog naar huis te sturen, om zich vervolgens ten koste van Brittany Force, de nummer drie in de tussenstand, voor de finale te plaatsen. Aan de andere kant van de eliminatieladder verraste rookie Jordan Vandergriff met overwinningen op Clay Millican en Lee Callaway om in de halve finale ook de tweede John Force Racing-auto van Prock uit de finale te houden. In de eindstrijd was Vandergriff veel sneller weg, maar verloor kort na de start grip waardoor Billy Torrence alsnog de winst voor zich op kon eisen.

BrittanyForce-Dallas
Brittany Force

Met nog twee wedstrijden te gaan blijft regerend kampioen Steve Torrence de dans leiden, op 33 punten gevolgd door Kalitta. Brittany Force is nu tot op 46 punten van Torrence genaderd, terwijl Billy Torrence is opgerukt naar plaats vier.

MattHagan-Action-Dallas
Matt Hagan

Bij de Funny Cars wisten de twee John Force Racing-auto's ook tot de halve finales door te dringen, maar net als bij de Top Fuelers was de finale te hoog gegrepen. John Force zag Bob Tasca net voor zijn neus als winnaar over de finish gaan, terwijl Robert Hight als leider in de tussenstand een rood licht trok en zo de winst aan Matt Hagan cadeau gaf. In de finale legde Hagan zijn vierde opeenvolgende 3,90 seconden op de baan en pakte zo ten koste van Tasca (3,92 seconden) de winst.

MattHagan-Celeb-Sunday-Dallas

In de tussenstand blijft Hight leiden, met Jack Beckman op twee en John Force op drie, terwijl Hagan met zijn zege is opgerukt naar plaats vier.

GregAnderson-Dallas
Greg Anderson

Bij de Pro Stockers bleef Greg Anderson in de kwalificatie steken op plek tien. De meervoudig kampioen verraste echter in de eliminaties door eerst Jason Line op reactietijd uit te schakelen, vervolgens Erica Enders als leider in de tussenstand voortijdig naar huis te sturen en daarna in de halve finale, opnieuw op reactietijd, Deric Kramer het nakijken te geven.

JegCoughlin-Dallas
Jeg Coughlin

In de finale stuitte Anderson op de nummer één uit de kwalificaties, Jeg Coughlin, die in de halve finale Matt Hartford, een van zijn concurrenten in de titelstrijd, wist te kloppen. Voor Anderson was de koek nog niet op want met een minimaal verschil was de KB Racing-rijder Coughlin te snel af en pakte zo de zege. In de tussenstand blijft Enders aan de leiding, gevolgd door Hartford, Coughlin en Line.

megan meyer
Megan Meyer

In de Top Alcohol Dragster klasse kwamen met Julie Nataas en Fred Hanssen twee Europese rijders aan de start. In het twintig auto's tellende veld klokte Hanssen de 13de tijd en werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld door Megan Meyer. Nataas bleef dit keer steken op een tiende kwalificatiepositie, maar schopte het in de eliminaties tot de halve finale, waar de Noorse werd geklopt door Buddy Domingue. In de finale nam haar Randy Meyer Racing-teamgenote Megan Meyer revanche door Domingue op reactietijd te kloppen en de overwinning voor zich op te eisen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet