Algemeen

Dragracing: Goede Countdown-start voor Crampton, Beckman en Line

RichieCrampton-Celeb-Reading

De eerste wedstrijd van de Countdown to the Championship heeft in de Top Fuel klasse een overwinning opgeleverd voor Richie Crampton, die in de finale zijn Kalitta Motorsports-teamgenoot Doug Kalitta de baas was. In de Funny Car klasse klopte Jack Beckman in de eindstrijd op reactietijd John Force, terwijl Jason Line met een zege op Fernando Cuadra een verrassing in de Pro Stock klasse voorkwam.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Met de Mopar Express Lane NHRA Nationals Presented By Pennzoil is op Maple Grove Raceway afgelopen weekend in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series de Countdown to the Championship van start gegaan. In de laatste zes wedstrijden van het seizoen mag de top tien zoals die er na 18 wedstrijden uitzag onderling gaan strijden om de titel, waarbij de rijders die buiten de top tien vielen natuurlijk een aardige stoorzender kunnen vormen.

BrittanyForce-Reading
Brittany Force

Kalitta tegen Force
In de Top Fuel klasse eiste in de kwalificatie Brittany Force alle aandacht voor zich op door met 3,623 seconden een nieuw (wereld)record op de klokken te zetten. In de eliminaties waren echter de auto's van Kalitta Motorsports het meest succesvol. Na winst op Antron Brown moest Richie Crampton het in de halve finale opnemen tegen Force, terwijl Doug Kalitta moest aantreden tegen de andere Force-auto in het veld van Austin Prock. Terwijl Kalitta Prock het nakijken gaf, had Crampton het een stuk makkelijker toen nog voor de start de auto van Force vanwege een brandstoflek moest worden stilgezet.

RichieCrampton-Reading
Richie Crampton

In de finale was het Crampton die met 3,73 tegen 3,77 seconden een fractie sneller was en daarmee ging de eerste winst in de Countdown naar de Australiër in dienst van Kalitta Motorsports. Steve Torrence, regerend kampioen en aanvoerder van de tussenstand bij aanvang van de Countdown, werd al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld en is nu teruggezakt naar plek drie, achter de nieuwe leider Kalitta en nummer twee Force. De Nederlander Lex Joon plaatste zich als vijftiende voor de eliminaties, maar moest in de eerste eliminatieronde zijn meerdere erkennen in Leah Pritchett.

RonCapps-Reading
Ron Capps

DSR tegen Force
Bij de Funny Cars pakte Ron Capps zijn 'moment of fame' door in de kwalificatie met 339,28 mph (546 km/u!) de één na hoogst gemeten eindsnelheid ooit op de klokken te zetten. Met zijn tijd van 3,83 seconden eiste de rijder van Don Schumacher Racing ook de eerste kwalificatiepositie voor zich op. Capps werd echter in de eliminaties in de halve finale uitgeschakeld door John Force, die in de ronden daarvoor Cruz Pedregon en Tim Wilkerson het nakijken had gegeven.

JackBeckman-Reading
Jack Beckman

In de finale stuitte Force op de volgende DSR-rijder, Jack Beckman. In een uiterst spannende run waarin Force met 3,952 tegen 3,958 seconden de iets snellere tijd op de klokken zette, ging de winst toch naar Beckman omdat de DSR-piloot met 0,028 tegen 0,068 seconden net iets sneller weg was bij het verspringen van de lichten en daardoor de Chevrolet van Force op de finishlijn net voorbleef.

JackBeckman-Celeb-Reading
Jack Beckman

Beckman is daarmee tevens de nieuwe leider in het kampioenschap, voor Force en Robert Hight, die als leider aan de Countdown begon maar in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

JasonLine-Reading
Jason Line

Spelbreker

In de Pro Stock klasse ontpopte Fernando Cuadra zich als een spelbreker in de Countdown-strijd. Cuadra, niet geplaatst voor de Countdown, klopte in de kwartfinale de als eerste uit de kwalificaties naar voren gekomen Erica Enders, om in de halve finale Jeg Coughlin een rood licht te zien trekken. In de eindstrijd wachtte vervolgens Jason Line, die in de kwartfinale zijn Ken Black Racing-teamgenoot en aanvoerder van het tussenklassement bij aanvang van de Countdown Bo Butner te snel af was geweest. In de eindstrijd kon Cuadra niet opnieuw verrassen waardoor Line met zijn zege ook de nieuwe aanvoerder is van het tussenklassement, op twee gevolgd door Butner.

nataas
Julie Nataas

Julie Nataas snel
In de Top Alcohol Dragster klasse schopte Julie Nataas het met een uiterst snelle 5,176 seconden tot de eerste kwalificatiepositie. De Noorse werd echter in de halve finale uitgeschakeld door haar teamgenote Megan Meyer, die het vervolgens in de finale moest afleggen tegen Troy Coughlin Jr.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet