Algemeen

Dragracing: Europese titels voor Mäkelä, Bellio, Ericsson en Ålund

papafilippou2
Filippos Papafilippou

Motoren
Bij de motoren was de European Finals de laatste ronde van het FIM Europe European Drag Bike Championship. In de Top Fuel Bike klasse schreef Filippos Papafilippou geschiedenis door in de kwalificatie twee keer op rij een 5,66 seconden op de klokken te zetten, waarbij de 5,662 seconden als nieuw Europees record de boeken in gaat. Met 5,96 seconden bleef Rikard Gustafsson op gepaste afstand ook onder de 6 seconden.

berg1
Rene van den Berg

Rene van den Berg was de enige Nederlander in het veld, maar hij bleef door de nodige problemen steken op plek tien en plaatste zich niet voor de eliminaties. Papafilippou schoof probleemloos door naar de finale en omdat zijn tegenstander Al Smith na schade in de halve finale niet meer aan de start kon verschijnen, pakte de Griek probleemloos de zege nadat hij eerder al voortijdig de titel had veiliggesteld.

venables
Steve Venables

In de Super Street Bike klasse ging het ook weer zeer snel waarbij met name Steve Venables ongekende tijden liet noteren. De Brit klokte in de kwalificatie 6,806 seconden om dit in de finale aan te scherpen tot 6,804 seconden, een nieuw Europees record. Met 216,99 mph zette Venables ook het snelheidsrecord op zijn naam. Bijna vanzelfsprekend won Venables in de finale van Mogens Lund en pakte de Europese titel.

schmidt
Margot Schmidt

Margot Schmidt sloot de kwalificatie als 13de af maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.

christiansen1
Markus Christiansen

In de Super Twin Bike klasse verlengde Markus Christiansen zijn Europese titel. De Deen klokte in de kwalificatie met 6,299 seconden een nieuw Europees record en met afstand de snelste tijd, op twee gevolgd door Martijn de Haas, terwijl Gert-Jan Laseur als tweede Nederlander in het veld de top drie completeerde.

boer
Marc van den Boer

Marc van den Boer zette met 6,91 seconden een uitstekende tijd op de klokken en daarmee sloot de Belgische rijder de kwalificatie als vierde af. Helaas was het European Finals avontuur voor het Nederlands Belgische drietal in de eerste eliminatieronde over. Van den Boer werd op reactietijd uitgeschakeld terwijl De Haas en Laseur door technische dan wel gripproblemen hun run verloren.

haas1
Martijn de Haas

In de eliminaties was Christiansen opnieuw een klasse apart, klokte in de halve finale met 6,23 seconden opnieuw een persoonlijk record, maar omdat de Deen geen tweede tijd binnen 1% van deze score wist te noteren, bleef het record staan op 6,299 seconden.

laseur1
Gert-Jan Laseur

Het behoeft verder geen uitleg dat Christiansen ook de wedstrijd op zijn naam schreef. In het kampioenschap legde Laseur achter Christiansen beslag op plek twee,

fredlund
Fredrik Fredlund

In de Pro Stock klasse (waarin geen Nederlanders actief zijn) ging de snelste tijd in de kwalificatie in 7,04 seconden naar Fredrik Fredlund. Omdat Janne Koskinen in de eerste eliminatieronde werd uitgeschakeld, ging de titel meteen naar Fredlund.

psb finale
De finale met Martin Newbury en Fredrik Fredlund

De Fin liet zich in de finale op reactietijd verrassen door Martin Newbury die daarmee de laatste wedstrijd van het seizoen op zijn naam schreef.

talbot
Meg Talbot

In de Junior Drag Bike klasse pakte Meg Talbot de eerste kwalificatiepositie. Na een bye run in de eerste ronde werd de Nederlandse in de halve finale uitgeschakeld. In het kampioenschap eindigde Talbot op plek twee.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet