Algemeen

Dragracing: Anita Mäkelä en Jimmy Ålund op herhaling, David Vegter runner-up op Tierp

makela5

Anita Mäkelä (Top Fuel) en Jimmy Ålund (Pro Stock) hebben hun ongeslagen status van dit seizoen met een tweede opeenvolgende zege weten te behouden. Tijdens de Tierp Internationals op Tierp Arena, de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, zat de concurrentie dit tweetal echter dicht op de hielen. In de Pro Modified klasse ging de winst naar Jan Ericsson en was er een fraaie runner-up positie weggelegd voor David Vegter. Jonny Lagg pakte de winst in de Top Methanol klasse. Bij de motoren telde de wedstrijd mee voor het EDRS Pro Nordic Motorcycle Championship en het FIM Europe European Drag Bike Championship en veroverde Gert-Jan Laseur in de Super Twin Motorcycle klasse een keurige runner-up positie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Nauwelijks twee weken na de openingsronde op Santa Pod mochten de deelnemers aan het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing aan de bak op de fraaie baan van Tierp Arena voor ronde twee van de titelstrijd. Zoals gebruikelijk werden er op de Zweedse baan weer zeer snelle tijden op de klokken gezet, al bleven records bij de autoklassen dit keer uit. De onderlinge verschillen waren echter vaak minimaal waardoor de strijd in bijna alle klassen tot het eind boeiend bleef. Daarbij maakten de omstandigheden het voor de tuners niet makkelijk. Na twee zeer warme en zonnige kwalificatiedagen was het tijdens de eliminaties tien graden koeler met in de middag zelfs regenbuien waardoor zowel baan- als luchtomstandigheden flink veranderden.

jones1
Liam Jones

Liam Jones naar snelste tijd
In de Top Fuel klasse toonde Liam Jones op de eerste kwalificatie-dag opnieuw zijn snelheid aan. In de CBD Asylum Rune Fjeld Motorsport dragster noteerde de Engelsman meteen een tijd van 3,891 seconden en bleef daarmee ook na de tweede kwalificatie-dag op poleposition staan.

makela3 ti19 q2
Anita Mäkelä

Anita Mäkelä deed daar met 3,91 seconden nauwelijks voor onder en pakte de tweede positie. Maja Udtian reed op vrijdag met 3,98 seconden voor het eerst onder de vier seconden en verbeterde zich op zaterdag tot 3,96 seconden, waarmee de 21-jarige Noorse de derde plaats veroverde. Na een flinke motorschade op vrijdag, pakte Tethys in de vierde run zijn laatste kans en klokte een tijd van 4,15 seconden, achter Stig Neergaard goed voor de vijfde positie.

erbacher
Jndia Erbacher

Daarmee duwde de Engelman zijn teamgenote Jndia Erbacher (4,76 seconden) naar de negende positie en dus buiten de eliminaties. Achter Tethys pakten Timo Lehtimäki (4,16 seconden), Patrik Pers (4,27 seconden) en Micke Kågered (4,32 seconden) de plaatsen vijf tot en met acht. Naast Erbacher vielen ook Björn Mårtensson en Dennis Nilsson buiten de eliminatieboot.

makela4

Mäkelä blijft ongeslagen
De eerste eliminatieronde leverde meteen een daverende verrassing op. De dit seizoen zo constante Jones verloor in zijn run tegen Kågered grip, ging dwars en belandde zelfs in de baan van Kågered. De Zweed was de Engelsman gelukkig al gepasseerd en pakte de winst.

tethys3
Tethys

Ook Tethys zorgde voor een verrassing door Neergaard uit te schakelen, waardoor de Engelsman het in de halve finale mocht opnemen tegen thuisfavoriet Kågered. De Zweed lijkt na een moeizaam begin van het seizoen steeds dichter bij de juiste afstellingen te komen, want na de 4,10 seconden uit ronde één volgde nu een tijd van 4,00 seconden, genoeg om ten koste van Tethys (4,35 seconden) tot de finale door te dringen.

udtian1
Maja Udtian

Aan de andere kant van de eliminatieladder verbeterde Udtian zich opnieuw met de Lerøy RF Motorsport dragster en bleef met haar tijd en snelheid van 3,849 seconden en 507,5 km/u maar een fractie van de Europese records verwijderd (3,842 seconden en 509,2 km/u). Uiteraard was dat voldoende om ten koste van Lehtimäki de halve finale te bereiken. In de andere kwartfinale had Mäkelä het moeten opnemen tegen Pers, maar vond toen de dragster van de Zweed niet wilde starten opeens invaller Erbacher in de andere baan. De Finse snelde echter naar een tijd van 3,92 seconden en liet de Zwitserse kansloos.

tf halvefinale
De halve finale

Daarmee aan deze kant van de eliminatieladder met Mäkelä tegen Udtian een herhaling van de finale van twee weken geleden op Santa Pod. De jonge Noorse kreeg echter geen revanche want vrijwel direct trad tyreshake op en moest Udtian van het gas, terwijl Mäkelä zich juist verbeterde tot 3,85 seconden.

tffinal ti19 el
De finale

De finale bracht dus de zoveelste confrontatie tussen Mäkelä en Kågered, een tweestrijd die al teruggaat tot de tijd dat het tweetal actief was in de Top Methanol klasse. Even leek het een spannend gevecht te worden, maar toen Kågered in de problemen kwam, was de strijd gestreden en ging de winst in 4,0 seconden naar Mäkelä. Voor de Finse regerend Europees kampioen was het daarmee de tweede zege van het seizoen en met vorig jaar meegerekend zelfs de vierde opeenvolgede overwinning.