Algemeen

Dragracing: Torrence en Langdon slaan toe, eerste NHRA-winst voor Julie Nataas

Julie-Nataas

Regerend Top Fuel kampioen Steve Torrence heeft bij de NGK Spark Plugs NHRA Four-Wide Nationals op zMAX Dragway zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. In de Funny Car klasse ging de winst naar Shawn Langdon die daarmee voor het eerst sinds zijn overstap naar deze klasse op het podium mocht plaatsnemen. Vanuit Europees oogpunt was het belangrijkste nieuws dat de 22-jarige Noorse Julie Nataas in Charlotte de overwinning voor zich opeiste in de Top Alcohol Dragster klasse.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA en pr

De NGK Spark Plugs NHRA Four-Wide Nationals op het fraaie zMAX Dragway in Charlotte was de zesde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

SteveTorrence-Charlotte1
Steve Torrence

Na zijn zes opeenvolgende zeges eind vorig jaar, had Steve Torrence dit seizoen nog geen wedstrijd op zijn naam weten te schrijven. Daar bracht de regerend Top Fuel kampioen op zMAX Dragway verandering in. Met runs van 3,7 seconden wist Torrence tot de finale door te dringen en werd daarin vergezeld door Clay Millican, Leah Pritchett en Terry McMillen. Deze laatste twee hadden in de halve finale enigszins verrassend polesitter Mike Salinas en aanvoerder van de tussenstand na vijf races Doug Kalitta naar huis gestuurd.

tffinal
De finale met van boven naar beneden Torrence, McMillen, Millican en Pritchett

In de finale was het echter Torrence die er opnieuw een 3,7 seconden uit wist te persen en daarmee de winst greep. Millican passeerde als tweede de finish, gevolgd door McMillen en Pritchett. Met zijn overwinning nam Torrence ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. De naar Amerika geëmigreerde Nederlander Lex Joon wist met een 13de plaats voor het eerst tot de eliminaties van een NHRA-wedstrijd voor te dringen. De voormalig FIA Europees Top Fuel kampioen werd echter in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.

salinas-harley

Mike Salinas (geheel links) had nog een 'aardigheidje' voor zijn voltallige crew. Als dank voor hun harde werken en het feit dat ze hem onlangs aan zijn eerste Top Fuel overwinning hadden geholpen, kreeg ieder teamlid een Harley Davidson van de rijder/teameigenaar cadeau.

ShawnLangdon-Charlotte
Shawn Langdon

Bij de Funny Cars klopten Robert Hight en Shawn Langdon in de halve finale Tommy Johnson Jr. en J.R. Todd, terwijl in de andere halve finale John Force en Matt Hagan het duo Tim Wilkerson en Jack Beckman uit de eindstrijd wist te houden. In een spannende finale ging de winst naar Langdon, voor Hight, Force en Hagan.

fc-final
De finale met van boven naar beneden Langdon, Force, Hagan en Hight

Voor Langdon, die in de kleuren van Global Electronic Technology uitkomt in een Toyota van Kalitta Motorsports, was het zijn eerste Funny Car zege in dertig wedstrijden. In de Top Fuel klasse heeft Langdon al een titel en veertien overwinningen op zijn naam staan.

MikeJanis-Charlotte
Mike Janis

Op zMAX Dragway kwam ook de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod series in actie. Met een verschil van slechts 0,005 seconden ging hier de winst in de finale naar Mike Janis. Rickie Smith eiste de runner-up positie voor zich op terwijl Steve Jackson en Erica Enders als derde en vierde de finish passeerden. De Zweed Adam Flamholc eindigde in de kwalificatie in het 24 auto's tellende veld op plek 19 en stond daarmee buiten de eliminaties.

Julie-Nataas01
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse schreef Julie Nataas geschiedenis door voor het eerst op het NHRA-podium plaats te mogen nemen. De 22-jarige Noorse die in Amerika studeert was al een paar keer eerder aardig op weg, maar de winst ging tot nu toe steeds net aan haar neus voorbij. In de kwalificatie eiste Nataas de vijfde plaats voor zich op en liet vervolgens met runs van 5,30 en 5,28 seconden Frank Schuster en Shane Conway kansloos. In de halve finale wachtte de confrontatie met haar Randy Meyer Racing teamgenote Megan Meyer. In een uiterst spannende run pakte Nataas op reactietijd de winst. Vervolgens was in de finale Duane Shields met 5,26 tegen 5,33 seconden niet opgewassen tegen de Noorse, die daarmee voor het eerst een Wally, de bij een NHRA-overwinning behorende trofee, mocht ophalen.

In de Top Alcohol Funny Car klasse waren de Europeanen minder gelukkig. De als 9de gekwalificeerde Ulf Leanders werd al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Johan Lindberg schopte het in de kwalificatie nog tot een derde plek, maar strandde in de kwartfinales.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet