Algemeen

Dragracing: Las Vegas lacht Mike Salinas toe

Salinas-LasVegas1

Mike Salinas heeft op The Strip at Las Vegas Motor Speedway de eerste overwinning uit zijn carrière geboekt. Tijdens de Denso Spark Plugs NHRA Four-Wide Nationals zette de Top Fuel-rijder van Scrappers Racing in de kwalificatie al de snelste tijd op de klokken en liet vervolgens in de eliminaties ook al zijn concurrenten achter zich. In de Funny Car klasse ging de zege naar regerend kampioen J.R. Todd, terwijl in de Pro Stock klasse Bo Butner al voor de derde keer dit seizoen op het podium mocht plaatsnemen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De vierde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series werd verreden op The Strip at Las Vegas Motor Speedway. De Denso Spark Plugs NHRA Four-Wide Nationals neemt een speciale plaats in op de kalender omdat het, naast een wedstrijd op zMAX Dragway, de enige race is waar met vier auto's tegelijk wordt gestart.

Salinas-Celeb-LasVegas1
Mike Salinas

Voor aanvang van dit seizoen maakte Mike Salinas zijn bedoelingen voor dit jaar al duidelijk. In zijn tweede volledige seizoen moest er gewonnen worden en daarvoor werden kosten noch moeite gespaard. De man die zijn geld verdient met schroot- en afvalvervoer/verwerking huurde voor zijn team Scrappers Racing Alan Johnson als tuner in terwijl daarnaast Brian Husen als crewchief werd aangetrokken en nagenoeg de gehele crew van Brittany Force werd overgenomen. In Las Vegas betaalden de investeringen zich uit want Salinas zette in de kwalificatie niet alleen de snelste tijd op de klokken, maar wist ook probleemloos tot de finale door te dringen. Daarin stuitte Salinas op mede halve finalist Clay Millican, alsmede Brittany Force en Doug Kalitta, die in de andere halve finale regerend kampioen Steve Torrence het nakijken hadden gegeven.

tffinal
De Top Fuel finale, van boven naar onder Millican, Kalitta, Salinas, Force

In de finale stelde Salinas zijn team niet teleur en eiste in 3,80 seconden de overwinning voor zich op. Force passeerde als tweede de finish (3,81 seconden) terwijl Kalitta en Millican genoegen moesten nemen met de plaatsen drie en vier.

JRTodd-Celeb-LasVegas1
J.R. Todd

Bij de Funny Cars wisten polesitter Tim Wilkerson en J.R. Todd ten koste van Matt Hagan en Jeff Diehl tot de finale door te dringen. In de andere halve finale gaven Tommy Johnson Jr. en Jack Beckman, John Force en Ron Capps het nakijken.

fcfinal
De Funny Car finale, van boven naar onder Beckman, Todd, Wilkerson, Johnson

In de finale was regerend kampioen Todd zijn drie concurrenten te snel af en in 3,970 seconden boekte de rijder van Kalitta Motorsports zijn eerste overwinning van het seizoen. De twee Don Schumacher Racing-teamgenoten Johnson en Beckman legden beslag op de plaatsen twee en drie terwijl Wilkerson als vierde over de lijn kwam.

Butner-LasVegas1
Bo Butner

In de Pro Stock klasse blijft Bo Butner de te kloppen man. In de kwalificatie zette de rijder van KB Racing al de snelste tijd op de klokken en was vervolgens in de halve finale samen met Matt Hartford, Chris McGaha en Jeff Isbell te snel af. In de andere halve finale rekenden KB Racing-teamgenoten Jason Line en Greg Anderson af met de Elite Motorsports-rijders Alex Laughlin en Erica Enders.

psfinal
De Pro Stock finale, van boven naar onder Hartford, Line, Anderson, Butner

De finale leverde vervolgens een bijzondere ontknoping op want met 6,677 seconden noteerde Butner de langzaamste tijd, maar was bij de start zoveel eerder weg dan zijn concurrenten dat de voormalig kampioen toch als winnaar de finishlijn bereikte. Hartford (6,667 seconden) legde beslag op plaats twee en Line (6,674 seconden) werd derde, terwijl snelste man Anderson (6,655 seconden) door zijn matige reactietijd bleef steken op plaats vier.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet