Algemeen

Dragracing: Winst voor Billy Torrence, Matt Hagan en Jeg Coughlin in Phoenix

WinnersCircle-Phoenix

Met Billy Torrence stond er in Phoenix toch weer een Torrence op het Top Fuel podium. Als regerend kampioen Steve Torrence het een keer laat afweten, dan is er altijd nog zijn vader Billy die de Capco en familie-eer kan hooghouden en dat tijdens de NHRA Arizona Nationals ook met verve deed. Bij de Funny Cars pakte Matt Hagan zijn eerste zege van het seizoen terwijl in de Pro Stock klasse Jeg Coughlin er met de hoofdprijs vandoor ging.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Twee weken na de openingsronde op Pomona stond voor de NHRA Mello Yello Drag Racing Series de tweede wedstrijd van het seizoen op het programma, de Magic Dry Organic Absorbent NHRA Arizona Nationals op Wild Horse Pass Motorsports Park, de baan waar voor aanvang van het seizoen de officiële testsessies werden verreden.

BillyTorrence
Billy Torrence

In de Top Fuel klasse gaf Billy Torrence in de kwalificatie meteen zijn visitekaartje af door met 3,66 seconden de snelste tijd op de klokken te zetten. In de eliminaties was de Capco Contractors Top Fueler opnieuw snel en constant waardoor Torrence zich ten koste van Terry Totten, Mike Salinas en Jordan Vandergriff voor de finale plaatste. Debutant Vandergriff had in de eerste twee eliminatieronden nog voor verrassingen gezorgd door met uiterst snelle tijden Brittany Force en Pomona-winnaar Doug Kalitta voortijdig naar huis te sturen. Aan de andere kant van de eliminatieladder klopte Leah Pritchett achtereenvolgens Cameron Ferre, Terry McMillen en Don Schumacher Racing-teamgenoot Antron Brown en plaatste zich zo voor de finale.

tffinal
De finale tussen Billy Torrence en Leah Pritchett

Bij de start was de finale eigenlijk al beslist aangezien Pritchett direct tractie verloor waardoor Torrence zonder tegenstand in 3,96 seconden de winst voor zich kon opeisen. Daarmee stond er toch weer een Torrence op het podium. Regerend kampioen Steve Torrence, de man die vorig jaar de titelstrijd domineerde, werd uiterst verrassend al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Zijn vader en teamgenoot Billy bewees eens te meer dat beide auto's van het Capco Contractors team gelijkwaardig zijn en allebei races kunnen winnen. Voor de concurrentie is er een geruststellende gedachte, Billy doet niet aan alle 24 races mee.

MattHagan
Matt Hagan

Bij de Funny Cars deed Matt Hagan goede zaken door Phil Burkhart Jr., Shawn Langdon en Bob Tasca in de eliminaties het nakijken te geven en zich voor de finale te plaatsen. Aan de andere kant van de ladder klopte regerend kampioen J.R. Todd in de kwartfinale Tommy Johnson Jr. om in de halve finale polesitter Robert Hight het nakijken te geven.

fcfinal
De finale tussen Matt Hagan en J.R. Todd

In de eindstrijd kreeg Todd kort na de start technische problemen waardoor Hagan de winst voor het oprapen had.

JegCoughlin
Jeg Coughlin

In de Pro Stock klasse wisten Jeg Coughlin en Matt Hartford de finale te bereiken. Met Greg Anderson, Alex Laughlin en Erica Enders had Coughlin in de eliminaties zeker niet de makkelijkste tegenstanders achter zich gelaten. In de finale kreeg Coughlin de winst echter wel heel simpel in de schoot geworpen toen Hartford een rood licht trok.

psfinal
De finale met Matt Hartford en Jeg Coughlin
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet