Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing maakt zich op voor het nieuwe seizoen

DSC 9266

Het jaar 2019 is alweer een maand oud en daarmee nadert ook het nieuwe dragrace-seizoen met rasse schreden. Bij de 'End of Season Party' waarmee Pro Dutch Racing half november het bewogen seizoen 2018 afsloot, was aan de volledig ontmantelde '71 Plymouth Barracuda al duidelijk te zien dat er in de wintermaanden door het team weer heel veel werk verzet zou gaan worden. Inmiddels zijn er flinke vorderingen gemaakt en krijgt de koers die Pro Dutch Racing dit jaar inslaat steeds meer vorm. Tijd voor een update omtrent de laatste stand van zaken en de verdere plannen voor de snel naderende aftrap van het seizoen 2019.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De ontsteking van de toekomst
Pro Dutch Racing stapt dit seizoen over van de traditionele MSD ontsteking naar het hypermoderne systeem van FuelTech. De met een turbomotor in de Pro Modified klasse rijdende Andreas Arthursson was afgelopen jaar zeer succesvol met zijn van een FuelTech systeem voorziene Chevelle en won niet alleen twee van de drie FIA EK wedstrijden waaraan hij deelnam, maar verpulverde ook het Europees record. Pro Dutch Racing is echter het eerste Europese team met een blowermotor dat overstapt naar FuelTech, al is inmiddels bekend geworden dat meer teams deze stap gaan maken. Vooralsnog gebruikt Pro Dutch Racing alleen het ontstekingssysteem van FuelTech. Groot voordeel van het FuelTech systeem is dat dit niet alleen nauwkeuriger is in te stellen, maar dat dit ook veel minder randapparatuur vereist en daarmee gewicht bespaart.

FUELTECH DECAL NON DIE-CUT

Minder gewicht
En met het woord 'gewicht' is ook meteen een essentieel onderdeel van de winterwerkzaamheden van Pro Dutch Racing genoemd. Door de dit jaar in de reglementen gewijzigde gewichtsverhoudingen, moest de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda de nodige kilo's afvallen. Zo wordt er gewerkt aan een carbon neus en carbon deuren, terwijl de auto ook volledig is nagelopen op overbodige kabels en beugels. Maar niet alleen de auto moet eraan geloven, ook rijder Michel Tooren is weer regelmatig in de sportschool te vinden, en dat is niet alleen om zijn conditie op peil te houden, maar ook om de nodige kilo's aan de gewichtsbesparing bij te dragen.

Bezoek uit de U.S.A.
Pro Dutch Racing zal tijdens de eerste twee wedstrijden van dit seizoen gezelschap krijgen van Adam Lambert, een Amerikaanse specialist op het gebied van schokdempers en onderstelafstellingen. Vorige winter werden de schokdempers van de Cuda in Amerika gereviseerd. In de maanden daarna had het team zeer regelmatig contact met Adam Lambert en werden de dempers afgesteld op de auto en de betreffende baanomstandigheden. Het is natuurlijk veel beter om de adviseur ook bij de wedstrijd te hebben, zodat de data en omstandigheden direct bekeken kunnen worden en eventuele aanpassingen snel kunnen worden doorgevoerd. Derhalve is besloten dat Lambert de eerste twee wedstrijden van dit seizoen met Pro Dutch Racing naar de circuits meereist zodat er direct flinke stappen gemaakt kunnen worden. Met de verkregen informatie en het geleerde kunnen de teamleden de rest van het seizoen zelf voor de juiste afstellingen zorgen.

DSC 9271

Motor één en twee

De werkzaamheden bij Pro Dutch Racing zijn inmiddels zo ver gevorderd dat de motor alweer teruggeplaatst is in het chassis van de Cuda. Ook de tweede motor die als reserve achter de hand gehouden zal worden, krijgt vorm en zal voor aanvang van het seizoen volledig zijn opgebouwd. Daarmee kan Pro Dutch Racing met een gerust hart naar de wedstrijden afreizen, aangezien er bij onverhoopte schade snel gewisseld kan worden en de wedstrijd kan worden voortgezet.

Minstens zo belangrijk
Maar dit alles is nog maar een beperkt deel van de vele werkzaamheden die de afgelopen maanden zijn opgepakt. En dat alles met als doel: sneller, constanter en topklasseringen in de wedstrijden en het kampioenschap. Zo is de blower naar Amerika geweest en volledig aangepast aan de nieuwe reglementen die een lager overdrive percentage voor de blower verplicht stellen. Van deze gelegenheid is natuurlijk ook meteen gebruik gemaakt om de blower van de laatste updates te voorzien. Voorts is er het een en ander aan de achteras veranderd. Last but not least wordt er een nieuw manifold gemaakt. De motor en blower pasten niet perfect op elkaar en derhalve is deze winter alles opgemeten en wordt er een perfect passend manifold gefreesd.

fia dragracing logo-300x293

Pro Dutch Racing in FIA Europees Kampioenschap en EDRS Pro Nordic

Pro Dutch Racing verlegt dit seizoen opnieuw zijn grenzen. In de afgelopen jaren combineerde het Nederlandse team de inzet in het FIA Europees Kampioenschap met een aantal wedstrijden van het Engelse MSA British Pro Modified Championship. Uiteraard blijft het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap als hoogst mogelijke Europese titelstrijd op de eerste plaats staan, maar dit seizoen combineert Pro Dutch Racing deze inzet met de races van de op Scandinavië georienteerde Summit Racing EDRS Series. In deze met afstand grootste dragrace competitie van Europa is een EDRS Pro Nordic titelstrijd opgenomen voor de Pro Modified klasse. Omdat de twee FIA EK wedstrijden op Tierp Arena en de Finse ronde van het FIA EK in Kauhava al voor dit kampioenschap meetellen, hoeft Pro Dutch Racing alleen de wedstrijd op het Noorse Gardermoen aan de kalender toe te voegen om in alle vier de ronden van het kampioenschap punten te kunnen scoren. Daarmee is een hoge klassering in de eindstand reëel, wat door het zeker missen van minimaal één wedstrijd van het MSA kampioenschap in de Engelse titelstrijd onmogelijk zou zijn. Omdat het overgrote deel van de snelle Europese Pro Mods uit de Noord-Europese landen komt, is de EDRS Pro Nordic titelstrijd na het FIA EK het sterkst bezette kampioenschap en geniet zeker in Noorwegen, Zweden en Finland een hoog aanzien. Naast deze twee kampioenschappen treedt Pro Dutch Racing ook nog aan tijdens het in het paasweekend te verrijden Festival of Power. Deze wedstrijd op Santa Pod Raceway is voor Pro Dutch Racing echter uitsluitend als testweekend bedoeld.

summit edrs header-768x192

Voorlopige kalender Pro Dutch Racing

19-21 april, Festival of Power, Santa Pod Raceway, Engeland, test
24-27 mei, Main Event, Santa Pod Raceway, Engeland, FIA EK
6-9 juni, Tierp Internationals, Tierp Arena, Zweden, FIA EK en EDRS Pro Nordic
5-7 juli, Nitro Nationals, Kauhava, Finland, FIA EK en EDRS Pro Nordic
(1-4 augustus, Drag Challenge, Gardermoen, Noorwegen, EDRS Pro Nordic)
16-18 augustus, NitrOlympX, HockenheimRing, Duitsland, FIA EK
22-25 augustus, Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden, FIA EK en EDRS Pro Nordic
5-8 september, European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland, FIA EK

pdr nieuwsbr 1 001

Partners

Pro Dutch Racing wordt gesteund door: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Career Maker, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, DW Pumps, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hobrand Algebra BV, Gebr. de Jonge BV, Marine Power Drechtsteden BV, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.

Pro Dutch Racing verwelkomt als nieuwe sponsors voor 2019: DW Pumps, Hoogendoorn maritieme betimmering en interieurbouw, Shipping Technologie en Scheepsservice Beljaars.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet