Algemeen

Dragracing: Kampioenen bekronen titels met winst tijdens European Finals

bellio
Sandro Bellio

Beslissende run
In de Top Methanol klasse ging de titelstrijd nog tussen de teamgenoten en broers Timo en Dennis Habermann, in die volgorde ook de nummers één en twee van vorig jaar. In de kwalificatie bleek Dennis opeens wat extra snelheid gevonden te hebben en eiste met een uitstekende 5,27 seconden de tweede kwalificatiepositie voor zich op, op drie gevolgd door de leider in de tussenstand, Timo Habermann (5,30 seconden). Het tweetal werd echter afgetroefd door Sandro Bellio die met zijn tijd van 5,45 seconden slechts 0,03 seconden van het bestaande Europees record verwijderd bleef. De tijd van Bellio is weliswaar langzamer dan die van de Habermann broers, maar omdat de dragsters in de basis sneller zijn dan de Funny Cars krijgen de dragsters een handicap van 0,22 seconden, waardoor de 5,45 van Bellio in de kwalificatievolgorde wordt geteld als een 5,23-secondenrun.

tm hf habermann
De alles beslissende halve finale tussen Timo (voorgrond) en Dennis Habermann

Door deze uitslag moesten Timo en Dennis Habermann het in de halve finale tegen elkaar opnemen en de winnaar van deze tweestrijd zou tevens de Europese titel voor zich opeisen. Timo was iets eerder weg, maar kreeg vervolgens last van tyreshake, terwijl Dennis in 5,30 seconden als eerste over de finish snelde en daarmee de FIA EK-titel veroverde. In de andere halve finale kwam Bellio in de problemen waardoor de snelle Belg met 5,76 seconden ver verwijderd bleef van zijn eerdere toptijden en werd geklopt door Lagg.

final topmethanol ef18
De finale tussen Dennis Habermann en Jonnie Lagg

In de eindstrijd maakte Dennis het droomseizoen van Werner Habermann Racing compleet door in 5,34 tegen 5,42 seconden Lagg kansloos te laten en de winst voor zich op te eisen. Dennis en Timo Habermann hebben met elk drie overwinningen dit jaar alle FIA EK-wedstrijden gewonnen en eindigden opnieuw, maar nu met Dennis op één, op de eerste twee plaatsen in de eindstand. Bellio maakte dit jaar de top drie compleet.

ljungdahl ef18 q2
Bengt Ljungdahl

Titelprolongatie
In de Pro Stock klasse lagen de beste kansen bij regerend kampioen Bengt Ljungdahl. De Zweed zette met 6,60 seconden de snelste tijd op de klokken en verzamelde daarmee voldoende punten om al voor de start van de eliminaties zijn titel te prolongeren.

ernryd
Stefan Ernryd

Stefan Ernryd, tot het eind van de kwalificaties nog de enige belager van Ljungdahl, reed met 6,63 seconden naar de tweede plaats, terwijl Michael Malmgren en Robin Norén daar met 6,64 en 6,68 seconden maar weinig bij achterbleven.

malmgren ef18 q2
Michael Malmgren

In de halve finale klopte Malmgren uiterst verrassend op reactietijd Ernryd, terwijl Ljungdahl op pure snelheid Norén het nakijken gaf. In de finale kreeg Malmgren direct na de start tyreshake waardoor Ljungdahl probleemloos in 6,66 seconden naar de winst kon rijden.

final prostock ef18
De finale

Opvallend genoeg was het pas de eerste overwinning van dit seizoen voor de kampioen. Door het verlies van Malmgren behield Ernryd nog net zijn tweede plaats in het kampioenschap en moest Malmgren genoegen nemen met een derde positie.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet