Algemeen

Dragracing: Eerste goud voor Liam Jones en Robin Norén bij NitrOlympX

gustafsson
Rikard Gustafsson

Winst Papafilippou, crash Gustafsson
In de diverse motorklassen telde de NitrOlympX mee voor het FIM Europe European Drag Bike Championship. Bij de Top Fuel Bikes eiste Rikard Gustafsson met een zeer fraaie 5,91 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich op. Helaas was het ook voorlopig zijn laatste run, want na de finish kwam de onfortuinlijke Zweed in het gras naast de baan terecht en maakte een angstaanjagende buiteling. Dat de motor daarmee als afgeschreven kan worden beschouwd is één ding, maar veel vervelender was dat Gustafsson een gebroken arm en enkele gebroken ribben aan de xrash overhield. De Zweed is echter vast van plan zo snel mogelijk weer aan de bouw van een nieuwe motor te beginnen.

papa
Filippos Papafilippou

Filippos Papafilippou snelde met 5,98 seconden naar de tweede kwalificatieplaats, op plek drie gevolgd door Rene van den Berg (6,17 seconden).

vdberg
Rene van den Berg

De Nederlander was echter na de eerste eliminatieronde al klaar toen zijn motor na de burn out afsloeg. Papafilippou kende geen problemen en pakte in de finale ten koste van Eric Richard de winst.

christiansen
Marcus Christiansen

In de klasse Super Twin Bikes snelde Marcus Christiansen met 6,47 seconden naar de eerste kwalificatiepositie. Achter Roman Sixta eindigde op een derde plaats de Japanse gastrijder Takeshi Shigematsu, in Amerika een grootheid in het racen met Super Twins.

sigamatsu
Takeshi Shigematsu

Martijn de Haas kende de nodige technische problemen en bleef met 7,16 seconden ver verwijderd van zijn normale tijden. Met een vijfde plaats was de regerend kampioen echter toch de hoogstgeplaatste Nederlander. Gert-Jan Laseur had moeite om zijn motor in het rechte spoor te houden en sloot de kwalificaties als zevende af.

haas1
Martijn de Haas

Met 6,86 seconden kwam De Haas in de eerste eliminatieronde weer iets meer in de buurt van zijn normale tijden en klopte daarmee de voor het Nederlandse Zodiac team uitkomende Noor Ronny Aasen. In de halve finale moest De Haas het echter afleggen tegen Christiansen.

aasen
Ronny Aasen

Aan de andere kant van de ladder ging het voor Laseur in de eerste ronde een stuk beter en zo plaatste ook de tweede Nederlander zich voor de halve finale. Dat was ook het eindstation voor Laseur want opnieuw had de Nederlander moeite om het rechte spoor te houden en zag Shigematsu als eerste de finish passeren.

laseur2
Gert-Jan Laseur

De finale tussen Christiansen en Shigematsu was direct bij de start al beslist toen een doffe klap het einde van het motorblok van de Japanner aankondigde, waardoor de Deen onbedreigd naar de zege kon rijden.

newbury
Martin Newbury

In de Pro Stock Bike klasse eiste Martin Newbury met een keurige 7,16 seconden de eerste kwalificatieplaats voor zich op. Toen het echter in de eliminaties op racen aankwam, bleek Alex Hope duidelijk over de sterkste zenuwen te beschikken.

psbfinale
Alex Hope

In de eerste eliminatieronde klopte Hope op snelheid de Griek Bousinis, zag in de halve finale Newbury een rood licht trekken, om in de finale met een reactietijd van 0,005 seconden de in de run snellere Karl-Heinz Weikum het nakijken te geven. Na de winst van Jones bij de Top Fuelers was het succes voor het CDB Asylum-team daarmee compleet.

cbd
Het winnende CDB Asylum koppel, Liam Jones en Alex Hope

lund
Mogens Lund

In de Super Street Bike klasse pakte Mogens Lund met 7,09 seconden de eerste kwalificatiepositie. De snelle Deen trok echter in de kwartfinale een rood licht en daarmee werd de klasse een volledig Engels feestje.

balchin
Graham Balchin

De winst ging hierbij naar Graham Balchin die in de finale een bye run had omdat Richard Stubbins na zijn gewonnen halve finale met problemen moest afhaken.

siersema1
Geeuwke Siersema

In de klasse Junior Drag Bikes eiste de Nederlander Geeuwke Siersema de tweede kwalificatiepositie voor zich op. In de halve finale moest Siersema het echter afleggen tegen Lorens Bochnig, die vervolgens in de finale afrekende met de voor het Nederlands Britse Shark Attack team uitkomende Meggie Talbot.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet