Algemeen

Dragracing: Eerste goud voor Liam Jones en Robin Norén bij NitrOlympX

noren
Robin Noren

Nieuwe winnaar en nieuwe leider
De Pro Stock klasse was in Duitsland met vier auto's mager bezet, maar opnieuw werd aangetoond dat een klein veld ook een interessante wedstrijd kan opleveren. In de kwalificatie pakte Michael Malmgren in zijn derde run met 6,637 seconden verrassend de eerste kwalificatiepositie af van regerend kampioen Bengt Ljungdahl (6,648 seconden).

malmgren1 no q2
Michael Malmgren

Stefan Ernryd moest als aanvoerder in de tussenstand genoegen nemen met een derde plaats (6,666 seconden), terwijl Robin Norén het rijtje sloot, echter nog altijd maar op minder dan 0,1 seconde van Malmgren.

pshalvefain
Halve finale tussen Bengt Ljungdahl en Stefan Ernryd

Met zulke kleine verschillen is in de eliminaties van alles mogelijk, zeker omdat dan reactietijden doorslaggevend kunnen worden. De eerste eliminatieronde was meteen de halve finale en met een 0,006 seconden betere reactietijd troefde Norén de in de run 0,001 seconde snellere Malmgren af en plaatste zich voor de finale. In de andere halve finale deed Ljungdahl goede zaken door af te rekenen met Ernryd.

psfinale
Finale

Ljungdahl was de grote favoriet in de finale, maar de regerend kampioen was in zijn honger naar kampioenschapspunten iets te gretig en trok een rood licht, waardoor de winst naar Norén ging, zijn eerste zege in zijn nog jonge FIA EK-carrière. Ondanks zijn verloren finale is regerend kampioen Ljungdahl in de tussenstand Ernryd nu gepasseerd en heeft weer volop uitzicht op titelprolongatie. Het verschil tussen de twee kemphanen bedraagt echter slechts acht punten.

gullqvist
Michael Gullqvist

Dubbelslag voor Michael Gullqvist
Net als bij alle eerdere FIA EK-wedstrijden van dit jaar waren de verschillen in de top van het Pro Modified-veld weer uiterst klein en de eliminaties spannend met soms verrassende uitslagen.

tooren
Michel Tooren

Na de twee vrijdagruns voerde Michael Gullqvist het veld aan met een tijd van 5,973 seconden, op plek twee gevolgd door David Vegter met 6,03 seconden, terwijl de naam van Michel Tooren met 6,086 seconden op een keurige voorlopige vierde plaats prijkte. Maar waar dit drietal hun tijd op zaterdag niet wist te verbeteren, deden diverse andere rijders dat wel.

alund
Jimmy Ålund

Na drie volledig mislukte runs dook Jimmy Ålund in zijn laatste poging naar 5,956 seconden waardoor de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap van plaats dertien naar één schoot. In zijn laatste poging evenaarde Andy Robinson tot op de duizendste seconde nauwkeurig de tijd van Ålund, maar omdat de Zweed met 393,58 km/u een 1 km/u (!) hogere eindsnelheid had, moest Robinson genoegen nemen met plek twee.

robinson1 no q2
Andy Robinson

Gullqvist duikelde daarmee naar plek drie, terwijl Kim Kristiansen en Jan Ericsson met respectievelijk 5,990 en 5,992 seconden als laatste rijders met een 5-secondenrun de vierde en vijfde plaats bezetten. Roger Johansson eiste met 6,02 seconden de zesde plaats voor zich op, terwijl Vegter en Tooren nu opeens waren teruggezakt naar de plekken zeven en acht.

pmr1
David Vegter en Michel Tooren in de eerste eliminatieronde

Helaas hield dit ook meteen in dat de twee Nederlanders het in de eerste eliminatieronde tegen elkaar moesten opnemen. Tooren was daarbij iets te scherp op de lichten en trok met 0,003 seconden een rood licht. De snelle tijd van 6,07 seconden was slechts een schrale troost voor de Pro Dutch Racing-piloot. Vegter noteerde met 6,08 seconden ook een goede tijd en moest het in de kwartfinale opnemen tegen Robinson, in de eerste eliminatieronde met 5,955 seconden goed voor de tot dan toe snelste tijd van de dag.

vegter
David Vegter

Met een duidelijk snellere reactietijd nam de Nederlander bij de start meteen een voorsprong en liet de klok stilstaan bij 6,018 seconden. Robinson noteerde met 5,923 seconden de (naar later bleek) snelste tijd van de dag, maar zelfs dat was niet voldoende om de bij de start opgelopen achterstand goed te maken en met een voorsprong van 0,006 seconden passeerde Vegter als eerste de finish en stond in de halve finale. Daarin moest de Nederlander aantreden tegen Gullqvist, die in de kwartfinale in verloren positie zijn tegenstander Roger Johansson de middenlijn zag raken met diskwalificatie als gevolg. Vegter wist dat er iets speciaals nodig was om Gullqvist te verslaan en probeerde opnieuw bij de start zijn winst te pakken. Dit keer was de Nederlander echter iets te vroeg en trok een rood licht waardoor Gullqvist automatisch naar de finale promoveerde.

pmhalvefin
Jan Ericsson schakelt Jimmy Ålund uit op reactietijd

Aan de andere kant van de ladder viel een grote verrassing te noteren. De om zijn snelle reactietijden bekend staande Ålund werd in de halve finale op reactietijd geklopt door Ericsson. De Zweed noteerde een reactietijd van 0,006 seconden en hoewel Ålund daar in de run een 5,98 seconden tegenover stelde, was het niet voldoende om Ericsson voor de finishlijn te achterhalen. In de finale bewees Gullqvist weer eens waarom de Zweed meervoudig Pro Mod-kampioen is want niet alleen was de regerend titelhouder beter op de lichten, ook in de run was hij met 5,97 seconden duidelijk sneller dan Ericsson.

pmfinale
De finale

Door zijn zege en de uitschakeling in de halve finale van Ålund, heeft Gullqvist de leiding in de tussenstand overgenomen, al bedraagt het gat naar Ålund slechts acht punten. Vegter is in de tussenstand een plaatsje gestegen en is nu vierde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet