Algemeen

Dragracing: Unieke dubbel voor Jimmy Ålund op Alastaro

alund pm
Jimmy Ålund

Pro Modified
In de Pro Modified klasse is het dit jaar bij iedere wedstrijd dringen aan de top en dat was in Alastaro niet anders. In zijn eerste run snelde Michael Gullqvist meteen naar 5,93 seconden, om deze tijd vervolgens op zaterdag aan te scherpen tot 5,90 seconden. Maar zelfs dat was niet genoeg voor de eerste kwalificatiepositie, want Jimmy Ålund dook daar met 5,86 seconden nog eens onderdoor.

arthursson
Andreas Arthursson

Andreas Arthursson bewees opnieuw de snelheid van zijn turbo-Chevelle met 5,98 seconden, goed voor de derde tijd, terwijl de Deen Kim Kristiansen met 5,99 seconden als vierde rijder onder de 6-seconden bleef. Op geringe afstand volgde David Vegter met 6,05 seconden op de vijfde positie, terwijl de Zwitser Bruno Bader aan één goede run van 6,09 seconden voldoende had om de zesde positie voor zich op te eisen. Ondanks de drie Zweden op de eerste drie plaatsen dus vier verschillende nationaliteiten in de top zes.

kristiansen
Kim Kristiansen

De eerste eliminatieronde ging bepaald niet onopvallend voorbij. De als elfde gekwalificeerde Roger Johansson dook opeens met 5,95 seconden onder de '6' en verraste daarmee Kristiansen (6,02 seconden), die dus meteen naar huis kon. Ook de als zevende gekwalificeerde Jan Ericsson was met 5,93 seconden opeens weer goed voor een snelle tijd en plaatste zich ten koste van Marco Maurischat voor de kwartfinales.

vegter 1
David Vegter

De meeste aandacht trok echter Vegter. De Nederlander zette in zijn run tegen Rolf Simonsson een tijd van 5,856 seconden op de klokken, een nieuw persoonlijk record, de snelste tijd van het weekend en een nieuw baanrecord dat ook niet meer verbroken kan worden. Toch brandde het winnaarslicht in de baan van Simonsson, want Vegter had een rood licht getrokken en was dus uitgeschakeld! Het kon echter erger want in de volgende ronde crashte Bader in zijn run tegen Arthursson met hoge snelheid tegen de muur. Hoewel de Zwitser niets leek te mankeren, moest hij voor controle naar het ziekenhuis. De schade aan de Corvette was echter aanzienlijk.

simonsson
Rolf Simonsson

Gullqvist en Ålund maakten in de eliminaties geen fouten en bleven constant presteren. Ålund klopte in de eerste ronde in 5,87 seconden Laura Saksa, om na een bye run, in de halve finale in 5,92 seconden de opmars van Simonsson te stuiten. Gullqvist schoof in 5,96 seconden Peter Kunc aan de kant en was vervolgens in 5,91 seconden Ericsson te snel af.

pro mod halve f
Halve finale Michael Gullqvist en Andreas Arthursson

In de halve finale wachtte Arthursson en hoewel Arthursson met 5,943 tegen 5,950 seconden voor Gullqvist net iets sneller was, passeerde Gullqvist op basis van zijn betere reactietijd als eerste de finish.

pro mod finale
Finale Jimmy Ålund en Michael Gullqvist

Daarmee was de gedroomde finale tussen Ålund en Gullqvist een feit. De regerend kampioen had echter direct na de start last van wat tyreshake, terwijl Ålund geen problemen kende en naar een winnende 5,92 seconden snelde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet