Algemeen

Dragracing: Drukke start Europese SFI-tour bij de DHRA

sfi tour neth 01

Keurmeesters van de SFI Foundation maken jaarlijks een ronde langs enkele Europese landen om ter plaatse onderdelen van dragrace-auto's aan een inspectie te onderwerpen en van het noodzakelijke nieuwe keurmerk te voorzien. Vanmorgen trapten de SFI-keurmeesters hun Europese tour af op het kantoor van de Dutch Hot Rod Association in Heemskerk. Aan belangstelling hadden de keurmeesters met rijders en teams uit Denemarken, Zwitserland, Duitsland, België en uiteraard Nederland niet te klagen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het Amerikaanse SFI Foundation Inc. is toonaangevend op het gebied van het vaststellen van normen voor, en keuring van dragrace-gerelateerde onderdelen. Om aan de SFI-norm te blijven voldoen moeten onderdelen periodiek ter keuring worden aangeboden en opnieuw gecertificeerd. Eén keer per jaar bezoekt een SFI-afvaardiging een aantal Europese landen om ter plaatse de onderdelen aan een keuring te onderwerpen waardoor rijders deze niet naar Amerika hoeven op te sturen. Dankzij de Dutch Hot Rod Association was Nederland ook dit jaar weer in het reisschema van de SFI-keurmeesters opgenomen.

sfi tour neth 02

Dat de keuring in een behoefte voorziet, is wel duidelijk. Toen de deuren om acht uur vanmorgen open gingen, opende de Nederlandse Pro Modified-piloot Marck Harteveld de rij. Helemaal uit Denemarken meldde zich Stig Neergaard, die een hele buslading aan onderdelen kwam laten keuren. Een nog grotere hoeveelheid velgen, kleppendeksels, koppelingen en bellhousings werd aangeleverd door het Top Fuel team van Urs Erbacher, dat er vanuit Zwitserland al een paar uur rijden op had zitten. Datzelfde gold voor de eveneens uit Zwitserland afkomstige teamleden van Pro Modified-rijder Bruno Bader.

sfi tour neth 06

Duitsland was ook goed vertegenwoordigd. Dennis Habermann had de nodige onderdelen bij zich van het uit twee auto's bestaande Top Methanol Dragster team van Werner Habermann Racing. Habermann had er een Nederlandse tour van gemaakt, want een dag eerder was de Duitser te gast bij Post & Dros Racing Engines & Parts in Dronten om daar de MSD ontstekingen te laten testen. Uit Duitsland waren verder aanwezig Top Methanol Funny Car-rijder Jürgen Nagel en Jens Zimmermann (Competition Eliminator). Vanuit België waren Sandro en Christiano Bellio naar Heemskerk gekomen om de nodige onderdelen te laten keuren van de Top Methanol Funny Car waarmee Sandro dit jaar een gooi gaat doen naar de FIA EK-titel.

sfi tour neth 08

De Nederlandse dragracers hoefden wat minder ver te rijden om hun onderdelen van nieuwe stickers te laten voorzien. Zo was Pro Modified-piloot Michel Tooren in Heemskerk aanwezig, net als Johan Oomen (Super Pro ET), Stevan Reffeltrath (Super Gas), Michel Huis (House Bros, Super Comp/Super Gas) en Tom van der Wijden (Super Pro ET).

sfi tour neth 11

Door de grote belangstelling waren de keurmeesters net op tijd klaar om rond de klok van twaalf uur richting Schiphol te kunnen vertrekken voor hun vlucht richting Finland. In Helsinki wordt morgen, vrijdag, de tweede keuringsdag gehouden, waarna de Europese tour zaterdag wordt voortgezet in Zweden. Maandag sluit men de tour af op Santa Pod Raceway in Engeland.

sfi tour neth 12

sfi tour neth 04

sfi tour neth 03

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet