Algemeen

Dragracing: Vader Force crasht, dochter Force wint

CourtneyForce-C-Phoenix 2

Mixed emotions voor de familie Force tijdens de NHRA Arizona Nationals op Wild Horse Pass Motorsports Park. In de kwartfinale crashte John Force en nam in zijn 'val' Jonnie Lindberg mee. De 16-voudig Funny Car kampioen moest voor controle naar het ziekenhuis, maar mocht al snel weer richting circuit vertrekken. Dochter Courtney Force hield daar de familie eer hoog door in de Funny Car klasse de tweede wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series op haar naam te schrijven. In de Top Fuel klasse ging de winst in Phoenix naar Steve Torrence, terwijl Chris McGaha in de Pro Stock klasse de concurrentie het nakijken gaf.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

John Force Racing had zich ongetwijfeld een betere start van het seizoen voorgesteld. Nadat twee weken geleden bij de openingswedstrijd in Pomona regerend Top Fuel kampioen Brittany Force zwaar crashte en voor controle naar het ziekenhuis moest, was het nu de beurt aan John Force.

28168510 1818866061466523 4
Foto Mark J. Rebilas

In de kwartfinale explodeerde de motor van de PEAK Chevrolet Camaro waarna de 16-voudig Funny Car kampioen de controle over zijn auto kwijtraakte. Force kwam in de baan van zijn tegenstander Jonnie Lindberg en nam de Zweed in zijn crash mee. Lindberg, in de kwalificatie goed voor een fraaie 3,866 seconden en vijfde plaats, kon direct ongedeerd uitstappen. Force werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht al snel weer vertrekken. De NHRA zal de zaak ongetwijfeld verder onderzoeken want het aantal zware motorexplosies is in de eerste twee wedstrijden van het seizoen wel opvallend hoog.CourtneyForce-Phoenix
Courtney Force

Op het circuit nam Courtney Force intussen de familie honneurs waar. In de kwalificatie was de dochter van John Force met 3,826 seconden al goed voor de eerste positie en klopte in de eerste twee eliminatieronden achtereenvolgens Del Worsham en Matt Hagen.

fc final-phoenix
De finale tussen Tommy Johnson Jr. (voorgrond) en Courtney Force

Omdat John Force in de halve finale uiteraard ontbrak, promoveerde Courtney meteen naar de finale, waar de Advance Auto Parts Chevy Camaro met 3,83 seconden en 337,16 mph (!) ook te snel bleek voor Tommy Johnson Jr.

TonySchumacher-Phoenix
Tony Schumacher

Op Wild Horse Pass Motorsports Park, waar eerder dit jaar als voorbereiding op het seizoen de Spring Training werd afgewerkt, ging het ook in de Top Fuel klasse extreem hard. Tony Schumacher pakte met 3,649 seconden de snelste tijd en liet met 336,57 mph een nieuw (nationaal) snelheidsrecord voor de klasse optekenen. Maar liefst zes rijders bleven in de kwalificatie onder de grens van 3,70 seconden.

SteveTorrence-Phoenix
Steve Torrence

In de eerste eliminatieronde werd Schumacher verrassend uitgeschakeld door Greg Carrillo, die vervolgens ook nog Antron Brown naar huis stuurde. In de halve finale was het feest voor Carrillo over toen hij zijn meerdere moest erkennen in Scott Palmer. In de andere halve finale stonden vader Billy en zoon Steve Torrence tegenover elkaar. Dat Capco Contractors/Torrence Racing in staat is om twee identieke auto's in het strijdperk te brengen, werd wel duidelijk, want in een uiterst spannende run ging de winst met 3,722 tegen 3,726 seconden naar Steve Torrence.

tf-final-phoenix
De finale tussen Steve Torrence (voorgrond) en Scott Palmer

De runner-up van vorig seizoen knoopte daar in de finale nog een 3,729 seconden aan vast en eiste daarmee ten koste van Palmer in Phoenix de winst voor zich op.

DericKramer-Phoenix
Deric Kramer

In de Pro Stock klasse plukte Deric Kramer al in de tweede wedstrijd van het seizoen de vruchten van de overstap naar Ken Black Racing motoren. Voor het eerst in zijn carrière reed Kramer naar de snelste tijd en wist vervolgens tot de halve finale door te dringen. Daarin moest hij echter zijn meerdere erkennen in Jason Line. Aan de andere kant van de eliminatieladder klopte Chris McGaha achtereenvolgens Tanner Gray, Erica Enders en Alex Laughlin en bereikte daarmee de finale.

ps final-phoenix
De finale tussen Chris McGaha en Jason Line (voorgrond)

In een spannende eindstrijd was McGaha zowel in reactietijd als rijtijd Line de baas en snelde zo naar zijn eerste overwinning van het seizoen.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet