Algemeen

Dragracing: Brittany Force, Robert Hight en Bo Butner in thriller naar titels

B.Force.champ

John Force Racing is de grote winnaar geworden bij de laatste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series op Pomona. In de Top Fuel klasse pakte Brittany Force de titel nadat naaste concurrent Steve Torrence in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Dat de Monster Energy JFR-rijdster daarna ook nog de wedstrijd op haar naam schreef, was mooi meegenomen. Bij de Funny Cars eiste Robert Hight in de afsluitende wedstrijd namens John Force Racing het kampioenschap voor zich op, terwijl de dagwinst naar Tommy Johnson Jr. ging. Bij de Pro Stockers viel de beslissing pas in de laatste run toen Bo Butner de finale op zijn naam schreef en daarmee precies het benodigde aantal punten binnenhaalde om Greg Anderson in de eindstand te passeren.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De allerlaatste wedstrijd van het seizoen, de Auto Club NHRA Finals op Auto Club Raceway at Pomona, moest uiteindelijk de beslissing brengen in de 24 wedstrijden tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series. In de kwalificaties werden de onderlinge verschillen alleen nog maar kleiner, waardoor de laatste eliminaties van het jaar een ware thriller werden.

B.Force.01
Brittany Force

Top Fuel
In de Top Fuel klasse had leider Steve Torrence voor aanvang van de kwalificaties op Pomona een voorsprong van twintig punten op Brittany Force. In de kwalificatie eiste Force echter de eerste plaats voor zich op, terwijl Torrence bleef steken op plek vijf, waardoor het verschil voor aanvang van de eliminaties was teruggebracht tot slechts negen punten. Doug Kalitta had als derde in het kampioenschap alleen nog een kans als de top twee zou falen en hijzelf de wedstrijd op zijn naam zou schrijven. Met Force op een eerste kwalificatiepositie en Torrence op vijf bevonden beide titelkandidaten zich aan dezelfde kant van de eliminatieladder en zouden elkaar in de halve finale kunnen treffen.

Hight.01
Robert Hight

Funny Car
Een nagenoeg identiek scenario deed zich voor bij de Funny Cars, waarbij Robert Hight voor aanvang van de kwalificaties de lijst aanvoerde met op slechts vijftien punten Ron Capps. Op plek drie had Courtney Force alleen een kans bij falen van de top twee. In de kwalificaties ontsnapte Hight. Pas in de vierde en laatste kwalificatiepoging wist de leider zich als vijftiende voor de eliminaties te plaatsen. Capps schopte het tot de zesde plaats en verkleinde daarmee zijn achterstand op Hight tot slechts acht punten. Courtney Force deed het met een derde kwalificatiepositie een stuk beter, maar bleef afhankelijk van de prestaties van teamgenoot Hight en Capps. Net als bij de Top Fuelers zaten de drie titelkandidaten door de kwalificatie uitslag aan dezelfde kant van de eliminatieladder en zouden elkaar dus kunnen treffen.

Butner.01
Bo Butner

Pro Stock
In de Pro Stock klasse ging de ontknoping in de titelstrijd tussen de drie Ken Black Racing teamgenoten Greg Anderson, Bo Butner en Jason Line. Leider Anderson pakte op Pomona de eerste kwalificatiepositie terwijl Butner bleef steken op plaats vijf en Line naar positie twee reed.

Hight.champ
Robert Hight

Tweede voor Hight
In de Funny Car klasse viel de beslissing al in de eerste eliminatieronde. Hight klopte de als tweede gekwalificeerde Tim Wilkerson en zag vervolgens Capps sneuvelen tegen Del Worsham. Daarmee was het kampioenschap voor de rijder van John Force Racing binnen. Voor Hight is het na 2010 zijn tweede NHRA Funny Car-titel.

Funny-Car-finale
De finale met Robert Hight en Tommy Johnson Jr.

De net gekroonde kampioen wist vervolgens ten koste van Matt Hagan en teamgenoot Courtney Force ook nog tot de finale door te dringen, maar werd daarin geklopt door Don Schumacher Racing-piloot Tommy Johnson Jr.

B.Force.02

Brittany Force passeert Steve Torrence

Bij de Top Fuelers viel de beslissing in de kwartfinales. Na winst op Terry Haddock was Richie Crampton het volgende slachtoffer van een ontketende Brittany Force, die in de door Alan Johnson getunede Monster Energy JFR dragster de 3,6-secondenruns aan elkaar reeg. Torrence had in de eerste eliminatieronde geen moeite met Troy Buff, maar werd vervolgens in de kwartfinale met 3,691 tegen 3,695 seconden geklopt door Antron Brown. Daarmee nam Force voor het eerst dit seizoen de leiding in de titelstrijd en was het kampioenschap meteen binnen. Een bittere pil voor Torrence die dit jaar acht wedstrijden wist te winnen en lange tijd de titelstrijd aanvoerde.

Top-Fuel-finale
De finale met Brittany Force en Shawn Langdon

Voor Brittany Force is het de eerste titel uit haar carrière. Force wist vervolgens ten koste van Brown tot de finale door te dringen en zette de kroon op een perfect weekend door in de eindstrijd ook Shawn Langdon kansloos te laten.

Butner.champ
Bo Butner

Beslissende finale
Bij de Pro Stockers maakten de drie Ken Black Racing-rijders geen fouten en plaatsten zich voor de halve finales. Daarin moest Butner aantreden tegen Anderson en klopte de leider in de titelstrijd met 6,55 tegen 6,56 seconden. In de andere halve finale schakelde Line zichzelf uit door een rood licht te trekken tegen Tanner Gray.

Pro-Stock-finale
De beslissende finale, Tanner Gray (voorgrond) en Bo Butner 

Bij een overwinning in de finale zou Butner het benodigde aantal punten scoren om Anderson van de leiding te verdringen en de titel te pakken. Butner deed wat hij moest doen, klopte Gray met 6,55 tegen 6,65 seconden en pakte zo met een voorsprong van zeven punten de titel. Voor Butner, die zijn auto en motoren huurt van KB Racing, is het na een lange en succesvolle periode in de Sportman klassen, zijn eerste Pro Stock-titel.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet