Algemeen

Dragracing: Spanning en snelle tijden bij NitrOlympX

tf podium

Duncan Micallef (Top Fuel), Timo Habermann (Top Methanol) en Michael Gullqvist (Pro Modified) zijn in alle opzichten de grote winnaars van de NitrOlympX geworden. Op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing bouwde dit drietal hun voorsprong in het kampioenschap verder uit door in hun klasse de Duitse ronde van het FIA Europees Kampioenschap op hun naam te schrijven. Micallef behield daarbij zijn ongeslagen status door in de finale Top Fuel-rookie Jndia Erbacher te kloppen. In de Pro Stock klasse boekte Stefan Ernryd zijn eerste zege ooit en verkleinde daarmee het gat naar de nog altijd ruim aan de leiding gaande Bengt Ljungdahl. Op diverse fronten viel er bij de NitrOlympX ook nog het nodige Nederlandse succes te noteren.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing had ook dit jaar weer een overladen programma. Niet alleen was het de vierde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en de tweede ronde van het FIM Europe European Drag Bike Championship, ook kwamen er nog vele Sportsman klassen aan de start. Daarbij blijft het jaarlijkse dragrace-feest op de Duitse baan ongekend populair, want zowel op vrijdag als zondag waren de tribunes goed bezet, terwijl het op zaterdag en bij de Nightshow zo ongeveer uitverkocht was. Gelukkig hielpen de weergoden ook mee en was de baan in goede conditie, wat in combinatie met de lagere temperaturen dan gebruikelijk in Hockenheim, voor snelle tijden zorgde.

jones
Liam Jones

Duncan Micallef blijft winnen
In de Top Fuel klasse eiste Liam Jones met een keurige 4,04 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich op.

neergaard
Stig Neergaard

De Engelse rijder van Rune Fjeld Motorsport werd echter op de voet gevolgd door Stig Neergaard, die 4,05 seconden liet noteren, terwijl de Fin Antti Horto daar met 4,07 seconden maar nauwelijks bij achterbleef.

makela
Anita Mäkelä

Anita Mäkelä voerde het veld na de kwalificatie van vrijdag nog aan, maar omdat de regerend kampioene haar tijd van 4,18 seconden niet wist te verbeteren, sloot de Finse de kwalificatie af op plaats vier. Duncan Micallef, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, bleef steken op plaats vijf, gevolgd door Mikael Kågered en Jndia Erbacher.

erbacher p
Jndia Erbacher

De 23-jarige dochter van meervoudig Europees kampioen Urs Erbacher voltooide eerder dit jaar haar licentieruns en maakte op Hockenheim haar wedstrijddebuut. Door de nodige technische problemen kwam de Zwitserse in de kwalificatie nog niet verder dan een tijd van 4,95 seconden.

micallef 2
Duncan Micallef

Door de kwalificatie uitslag moesten Micallef en Mäkelä het (niet bepaald voor de eerste keer dit jaar) in de eerste eliminatieronde tegen elkaar opnemen. En de geschiedenis herhaalde zich, want waar Micallef het in de kwalificatie dit jaar moeilijk heeft, lijkt de puzzel in de eliminaties precies in elkaar te vallen. Als eerste rijder in het NitrOlympX-weekend dook de Maltees met 3,99 seconden onder de 4-secondengrens en klopte de Finse opnieuw.

horto
Antti Horto, up in smoke

De vlag kon bij het Micallef-kamp helemaal uit toen vervolgens de nummers twee en drie in de tussenstand van het kampioenschap, Neergaard en Horto in de eerste ronde werden uitgeschakeld. Neergaard had koppelingsproblemen en reed na de burn out direct richting de finish, terwijl Horto op de startlijn met spinnende banden bleef staan.

tf halvefinale
Duncan Micallef en Liam Jones

In de halve finale moest Micallef het opnemen tegen zijn RFM-teamgenoot Jones. In een spannende run ging het zij-aan-zij richting de finish, maar met 3,96 tegen 3,99 seconden was de Maltees de Engelsman net te snel af.

erbacher a
Jndia Erbacher

In de andere halve finale moest Erbacher, die in de eerste ronde een keurige 4,13 seconden had laten noteren en geprofiteerd had van de pech bij Neergaard, aantreden tegen Kågered, die tot ieders verrassing in de eerste ronde een 3,96 seconden op het scorebord bracht. Beide rijders kwamen in de run in de problemen, maar Erbacher behield iets meer snelheid en zo plaatste de Zwitserse zich bij haar Top Fuel-debuut meteen voor de finale.

tf1 final hh17
De finale

In de finale verbeterde Erbacher zich opnieuw en liet de klok stilstaan bij 4,05 seconden, maar ook dit was niet genoeg om Micallef te kloppen. Met 3,99 seconden noteerde de Maltees voor de derde keer op rij een 3-secondenrun en pakte de zege.

micallef podium
Het winnende team, met in het midden Duncan Micallef

Micallef is aan een ongekende reeks bezig, want de kampioenschapsleider heeft nu drie opeenvolgende wedstrijden gewonnen en dit jaar, inclusief de voortijdig beëindigde Main Event, nog geen eliminatieronde verloren. Zijn voorsprong op de als tweede geplaatste Antti Horto bedraagt met nog twee wedstrijden te gaan al 108 punten!

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet