Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing komt weer op snelheid bij Mopar Euro Nationals

MK4 4790

Pro Dutch Racing ligt weer op koers voor snelle tijden. Na de problematische start van het seizoen kwamen Michel Tooren en zijn team als voorbereiding op deel twee van het FIA Europees Kampioenschap in actie bij de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Mopar Euro Nationals. Na een 6,45 seconden in de kwalificatie, verbeterde Tooren zich in de kwartfinale van de eliminaties tot 6,25 seconden, waarmee duidelijk werd dat de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda de weg omhoog naar snellere tijden heeft ingeslagen. "Gelukkig hebben we weer vijf runs kunnen maken. Er is echter een probleem met de druk in het brandstofsysteem en daarom zijn er toch wat mixed feelings", aldus Pro Dutch Racing-piloot Michel Tooren.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Julian Hunt

Door de op Tierp Arena bij de tweede ronde van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap opgelopen motorschade moest Pro Dutch Racing de wedstrijd in het Finse Alastaro laten schieten. Om de opnieuw opgebouwde motor in de '71 Plymouth Barracuda te kunnen testen en goed voorbereid aan de tweede helft van het FIA EK te beginnen, hadden Michel Tooren en zijn team de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Mopar Euro Nationals aan hun kalender toegevoegd.

CG2P7667

Na een test-run op vrijdag, die op de beter dan gedachte baan resulteerde in een portie tyre shake, stonden er op zaterdag op Santa Pod Raceway drie kwalificatieruns gepland. In de eerste run schakelde Tooren te vroeg naar de tweede versnelling, maar kwam er desondanks een tijd van 6,69 seconden op de klokken. In de tweede run speelde tyre shake de Pro Dutch Racing Cuda parten en moest Tooren van het gas. In de laatste run ging de start perfect, maar raakte de Cuda vermoedelijk een vogel, waardoor Tooren in een reactie even van het gas ging. Ondanks dat uit de computer bleek dat de Pro Dutch-piloot één seconde van het gas was gegaan, bleven de klokken stilstaan bij 6,45 seconden, en daarmee plaatste Tooren zich als zesde voor de eliminaties. Helaas was er echter door een gebroken onderdeel weer wat schade aan de motor, waardoor het team, gesteund door de collega's van Voodoo Hemi Racing, tot diep in de nacht aan het sleutelen moest om, naast de koppeling, ook de motor van wat nieuwe onderdelen te voorzien.

CG2P7958

Op zondag stond de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda echter weer in topconditie aan de start, waarbij Tooren het in de kwartfinales moest opnemen tegen Bobby Wallace. De Engelsman noteerde een betere reactietijd waardoor de Pro Dutch Racing Cuda in de achtervolging moest. Ondanks dat de achterkant van de auto niet stabiel rechtuit ging, hield Tooren het gas erop en noteerde een tijd van 6,25 seconden bij 230 mph. Een mooie verbetering ten opzichte van de eerder gereden tijden, maar het was desondanks niet voldoende om de langzamere Wallace voor de finishlijn nog te achterhalen. Daarmee kwam er voor Tooren een voortijdig einde aan de Mopar Euro Nationals. "We stonden allebei al een tijdje in pre-stage. Ik ging vervolgens naar stage, maar dat deed hij op precies hetzelfde moment. Dat had ik niet verwacht en er was geen tijd meer om alle noodzakelijke handelingen te doen, met als gevolg een slechtere reactietijd", aldus Tooren. Aan het gehele weekend had de Pro Dutch Racing-piloot gemengde gevoelens overgehouden, al overheerste toch het positieve. "We hebben eindelijk weer eens vijf runs achterelkaar kunnen maken. Verder was de samenwerking met Voodoo Hemi Racing super. Ook weten we nu tenminste waardoor de schades aan de motor ontstaan. Het probleem zit in een te lage druk van het brandstofsysteem. Dat moeten we zien op te lossen, anders houden we dit."

CG2P7964

De volgende wedstrijd op de kalender van Pro Dutch Racing is de NitrOlympX op Hockenheim. Dit drukstbezochte dragrace-spektakel van Europa is de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en wordt verreden van vrijdag 18 tot en met zondag 20 augustus. Een week later staat Pro Dutch Racing aan de start van FIA EK ronde nummer vijf op het Zweedse Tierp Arena.

CG2P7887

Pro Dutch Racing bedankt hierbij zijn partners voor het seizoen 2017: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Climalogic, De Stroming Media, Dockmarks Signs BV, Duraship, Emprove People, Café t' Buisie, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Helmacap Belgie B.V.B.A., Hobrand Algebra BV, Jansma Shipyard, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, RBC Nederland BV, Riegman & Klaverdijk BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Scheepswerf 't Ambacht, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Ve woning en scheepsstoffering, Verhaar Omega, VKV Service BV, VOF Saron, Vrooam Powersports Lubricants International BV, Wico Logistics en Rijnaarde Global Trading & Logistics BV.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet