Algemeen

Dragracing: David Vegter scoort bij Tierp Internationals in Zweden

vegter.330

Opnieuw groot succes voor David Vegter en PTTM Drag Racing. Tijdens de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing zette de Nederlander op het Zweedse Tierp Arena de vierde kwalificatietijd op de klokken en wist in de eliminaties tot de halve finales door te dringen. Nog indrukwekkender was dat Vegter met zijn PTTM Drag Racing '67 Camaro maar liefst vijf keer op rij een 5,9 seconden liet noteren, met een nieuw persoonlijk record van 5,956 seconden als onbetwist hoogtepunt. "Mijn beste weekend tot nu toe, durf ik wel te stellen. Zo snel en tegelijkertijd constant zijn we nog niet eerder geweest", keek een tevreden PTTM Drag Racing-piloot terug. In de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap bezet Vegter nu de derde plaats.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de overtuigende start op Santa Pod Raceway, waar David Vegter met de PTTM Drag Racing '67 Camaro de derde kwalificatiepositie behaalde en twee eliminatieronden wist te winnen, reisde het team van PTTM Drag Racing vol vertrouwen richting Tierp Arena, waar op de fraaie Zweedse baan met de Tierp Internationals de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op het programma stond. Vegter wist echter ook dat de concurrentie in Zweden door de aanwezigheid van diverse zeer snelle Scandinavische deelnemers nog heftiger zou zijn dan in Engeland.

vegter.087

De eerste kwalificatiedag leverde met 6,11 en 6,12 seconden twee solide runs op, waarmee Vegter op de vijfde plaats belandde en al verzekerd was van een goede kwalificatiepositie. De PTTM Drag Racing-piloot wist echter dat er meer mogelijk was en dat bleek al snel. Bij de derde run verscheen er een 5,99 seconden op het scorebord, de eerste '5' van dit jaar en de eerste '5' zonder hulp van externe tuners. In de laatste kwalificatierun verbeterde Vegter zich tot 5,98 seconden en eiste daarmee in het zeer sterke 19 auto's tellende veld de vierde plaats voor zich op. Daarmee was Vegter ook nog eens de hoogst geklasseerde niet-Zweedse rijder.

vegter.121

In de eerste eliminatieronde moest de PTTM Drag Racing Camaro het opnemen tegen routinier Roger Johansson met zijn snelle Ford Mustang. De Zweed kreeg echter al voor de start problemen. Dit weerhield de PTTM Drag Racing-piloot er niet van om in 5,98 seconden naar de finish te snellen, waarna in de kwartfinale Jan Ericsson wachtte. Ook deze Zweed leverde geen problemen op want met 5,956 seconden zette Vegter een nieuw persoonlijk record op de klokken (was 5,958 seconden, Tierp, augustus vorig jaar) en plaatste zich zo voor de halve finales.

vegter.431

Met regerend kampioen en 'number one qualifier' Michael Gullqvist wachtte daar de zwaarst mogelijke tegenstander. Bij de start was het tweetal nagenoeg gelijk weg en lang ging de strijd gelijk op. Met 5,96 seconden zette Vegter opnieuw een uitstekende tijd op de klokken, maar het was niet genoeg om de 5,88 seconden van de Zweed het hoofd te bieden. Met een eindsnelheid van 398 km/u, tegenover de 385 km/u van de Nederlander, was duidelijk dat Gullqvist op basis van zijn superieure motorvermogen in de laatste meters het verschil had kunnen maken.

vegter.371hf

Ondanks de lichte teleurstelling kon Vegter moeilijk ontevreden zijn. "Geheel op eigen kracht vijf keer op rij een 5,9 seconden rijden is gewoon heel goed. Daarbij ook nog een persoonlijk record en geen schade aan de motor. We doen steeds kleine aanpassingen en dat werkt. Van Gullqvist verliezen is geen schande, zeker als hij hier ook nog weer een nieuw Europees record rijdt", blikte Vegter tevreden op het Zweedse weekend terug. In de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap bezet de PTTM Drag Racing-rijder nu de derde plaats. De achterstand op de als tweede geklasseerde Jimmy Ålund bedraagt slechts vier punten, terwijl Vegter op de nummer vier inmiddels een voorsprong heeft van maar liefst zestig punten.

vegter.321

Over iets meer dan een week (van 30 juni tot ten met 2 juli) staat op het Finse Alastaro de derde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op het programma.

PTTM Drag Racing wordt dit seizoen gesteund door PedalToTheMetal Musclecar Performance, DutchBoxx Golfkarton, HKR Techniek, WVB Holland, Sonic Equipment, Red Line Oil Scandinavia en Playboy Energy Drink.

vegter.231
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet