Algemeen

Dragracing: Vliegende FIA EK-start voor PTTM Drag Racing bij The Main Event

vegter.121

PTTM Drag Racing is het seizoen 2017 meer dan uitstekend begonnen. Tijdens The Main Event op Santa Pod Raceway snelde David Vegter naar een derde kwalificatiepositie en wist beide eliminatieronden die verreden konden worden winnend af te sluiten. Vegter gaat daarmee na de eerste wedstrijd samen met tienvoudig FIA Europees kampioen Jimmy Ålund aan de leiding in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap in de Pro Modified klasse. "Voor een eerste wedstrijd was dit zeker niet verkeerd. We hebben constante tijden gereden en hier kunnen we mee verder", keek Vegter tevreden terug op de start van het seizoen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

The Main Event op het overbekende Santa Pod Raceway vormde ook dit jaar weer de aftrap van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Na een drukke voorbereiding konden PedalToTheMetal Drag Racing, David Vegter en de snelle '67 Chevrolet Camaro eindelijk de eerste meters van het nieuwe seizoen maken. Na een geslaagde proefstart op de testdag, stonden er op zaterdag twee kwalificatieruns op het programma. De eerste run leverde meteen een nette 6,26 seconden op en daarmee stond Vegter in het achttien auto's tellende veld op de derde plaats. De tweede run bracht met 6,30 seconden geen verbetering in tijd, maar met 235 mph (378 km/u) lag de eindsnelheid al wel een stuk hoger dan bij de openingsrun. De PTTM Drag Racing '67 Camaro sloot daarmee dag één op een derde plaats af.

vegter.330

In de derde kwalificatierun op zondagmorgen maakte Vegter wel een flinke stap en met 6,10 seconden en 235 mph schoof de PTTM Drag Racing-coureur zelfs door naar de eerste kwalificatiepositie! In de afsluitende vierde run doken tienvoudig FIA Europees Pro Stock-kampioen Jimmy Ålund (6,01 seconden) en de nummer drie uit de Pro Mod-titelstrijd van vorig jaar, de Zwitser Bruno Bader (6,03 seconden), nog onder deze tijd door en daarmee sloot Vegter de kwalificatie af op een keurige derde plaats.

vegter.322

De eerste eliminatieronde bracht voor Vegter de confrontatie met Jean Dulamon. Ondanks een allesbehalve perfecte run was de 6,75 seconden voldoende om de Fransman kansloos te laten. De lage eindsnelheid van 162 mph was al een indicatie dat er iets mis was. Terug in de pits moest de PTTM Drag Racing-crew snel aan het werk om een verbrande zuiger te vervangen en de opgelopen schade te herstellen. Dat het team goed werk had geleverd werd snel duidelijk, want niet alleen stond de PTTM Drag Racing '67 Camaro weer op tijd aan de start, met een keurige 6,13 seconden en 236 mph werd tegenstander Wayne Nicholson kansloos gelaten. In de halve finale zou Vegter vervolgens hebben moeten aantreden tegen regerend FIA Pro Modified kampioen Michael Gullqvist. Zou, want zover kwam het niet. Regen maakte verder rijden onmogelijk en daarmee kwam er een voortijdig einde aan The Main Event. "Ondanks dat we eigenlijk nog niet helemaal klaar waren voor de start van het seizoen, viel het allemaal erg mee. We reden voor het eerst met een volledig eigen tuning en set-up en waren wat tijden betreft erg constant. Dat was allemaal zondermeer goed en geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden", aldus Vegter.

vegter.212

Met de in de kwalificatie verdiende bonuspunten en de score van de gewonnen eliminatieronden gaat Vegter nu samen met de Zweed Ålund aan de leiding in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap.

vegter.103

Deze tweede wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing wordt verreden van 16 tot en met 18 juni op de fraaie en snelle Zweedse baan van Tierp Arena, gelegen op een kleine honderd kilometer ten noorden van Stockholm.

vegter.254

PTTM Drag Racing wordt dit seizoen gesteund door PedalToTheMetal Musclecar Performance, DutchBoxx Golfkarton, HKR Techniek, WVB Holland, Sonic Equipment, Red Line Oil Scandinavia en Playboy Energy Drink.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet