Algemeen

Dragracing: John Force wint, maar Jonnie Lindberg steelt de show

Jonnie-Lindberg.a

Jonnie Lindberg heeft in zijn carrière de dragrace-wereld al vaker versteld doen staan en aan dat succesverhaal werd tijdens de Gatornationals bijna het belangrijkste hoofdstuk toegevoegd. Bij zijn debuut in de Funny Car klasse van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series wist de 27-jarige Zweed in de Head Racing Toyota tot de finale door te dringen. Uiteindelijk was het 16-voudig kampioen John Force die in hoogsteigen persoon een einde maakte aan het Zweedse sprookje door Lindberg in de finale het nakijken te geven. In de Top Fuel klasse boekte Tony Schumacher op Gainesville Raceway zijn eerste zege van het seizoen, terwijl Shane Gray uiterst verrassend de winst greep bij de Pro Stockers.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op Gainesville Raceway was de derde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Omdat Head Racing, het Funny Car team dat Jonnie Lindberg deze winter inlijfde, niet alle wedstrijden van het 24 races tellende kampioenschap rijdt, betekende de wedstrijd in Florida het debuut van Jonnie Lindberg in de hoogste divisie van de belangrijkste en sterkst bezette dragrace titelstrijd ter wereld.

Jonnie-Lindberg.p2
Jonnie Lindberg

In 2010 had Jonnie Lindberg al opzien gebaard door als 21-jarige crewchief van zijn broer Johan een Europese Pro Modified titel in de wacht te slepen. Vervolgens kroop de jongste Lindberg zelf achter het stuur en pakte in 2013 de FIA EK Top Methanol Funny Car titel om dit als crewchief van zijn broer een jaar later nog eens te herhalen. Een paar jaar geleden verkaste Lindberg naar Amerika en verbaasde daar vriend en vijand door met zijn zelf getunede Top Alcohol Funny Car recordtijden op de klokken te zetten en zowel in 2015 als 2016 het NHRA kampioenschap in deze klasse op zijn naam te schrijven. De nitro Funny Car klasse was het volgende doel voor de nu 27-jarige Zweed, die deze winter door Head Racing gevraagd werd om het stoeltje over te nemen van Chad Head, de zoon van teameigenaar Jim Head.

johnforce-gainesville
John Force

De eerste kwalificatieronde van de Gatornationals leverde voor Lindberg meteen een 3,92 seconden op, uiteindelijk goed voor de tiende plaats in het zestien auto's tellende veld. In zijn allereerste Funny Car eliminatieronde klopte Lindberg Dave Richards. Toen daarop zijn volgende tegenstanders, Robert Hight en Matt Hagan, geen probleemloze runs kenden, en de Head Racing Toyota 3,98 en 3,94 seconden op de klokken zette, stond Lindberg bij zijn debuut in de finale.

fcfinal-gainesville
De Funny Car finale met John Force en Jonnie Lindberg

Daarin moest de Zweed het opnemen tegen 16-voudig kampioen John Force. Mister Funny Car zette echter hoogstpersoonlijk een streep door het sprookje door in 3,92 tegen 3,97 seconden de winst te grijpen, de 148ste zege uit zijn carrière. Dit nam echter niet weg dat Lindberg voor de zoveelste keer, ook in Amerika, met opvallende prestaties alle aandacht voor zich opeiste.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet