Algemeen

Dragracing: Malta toegevoegd aan FIA EK-kalender

bugeja.005

De FIA World Motor Sport Council heeft haar goedkeuring gegeven aan een voor het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing meetellende wedstrijd op Malta. Het is voor het eerst dat het Zuid-Europese eiland in de titelstrijd wordt opgenomen. De extra wedstrijd wordt meteen de afsluitende ronde van het kampioenschap.


Tekst: Remco Scheelings
Foto: Remco Scheelings

De toevoeging van Malta als zevende wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap komt op z'n zachtst gezegd tamelijk onverwacht. Algemeen werd aangenomen dat de kalender gelijk zou zijn aan die van 2015. Pas afgelopen weekend werd tijdens de FIA/EDRS prijsuitreiking in Stockholm duidelijk dat zich een nieuw land had gemeld, maar bleef zelfs de naam daarvan nog onbekend. De rechten van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing liggen, zonder tussenkomst van een commerciële 'derde' partij, bij de FIA, en dus kunnen landen die een ronde voor het kampioenschap willen organiseren, zich rechtstreeks bij de FIA melden. De Malta Drag Racing Association (MDRA) heeft dit gedaan en ook meteen haar goedkeuring gekregen. De wedstrijd is aan het eind van de kalender toegevoegd, wat gezien het klimaat op Malta geen problemen met het weer oplevert.

Voor Malta is de toevoeging aan het FIA EK een mooie erkenning. Dragracen is op Malta met afstand de belangrijkste tak van auto- en motorsport. Dat heeft niet alleen te maken met de historische banden van het eiland met Engeland, maar ook het simpele feit dat het eiland te klein en drukbevolkt is voor een groot circuitcomplex of rallyevenement. Met Hal-Far Raceway, het voormalige vliegveld van het eiland, beschikt Malta over een volwaardige dragstrip waarop van februari tot eind november wedstrijden worden gehouden. Deze wedstrijden zijn daarnaast zowel kwalitatief als kwantitatief van een goed niveau. Niet alleen wordt er veel zelf gebouwd, maar ook zijn er de laatste jaren veel goede dragrace auto's en motoren door Maltese rijders uit andere Europese landen en Amerika gekocht. Verder strijden diverse Maltese rijders al geruime tijd mee in de top van het FIA Europees Kampioenschap. Zo is Duncan Micallef al een paar jaar actief in de Top Fuel klasse, en scoorden Chris Polidano en Manty Bugeja in 2014 een eerste en tweede plaats in het FIA EK Top Methanol Dragster.

Een extra wedstrijd betekent voor de teams die het volledige FIA EK (willen) rijden een extra kostenpost, nog afgezien van de tijd die de reis naar het verre Malta in beslag neemt. En met de wedstrijden in Duitsland en Zweden binnen een week, was tijd, of beter gezegd het gebrek aan vrije tijd bij de crewleden, toch al iets waar de teams bij het zien van de voorlopige kalender niet heel blij van werden.

Kalender FIA Europees Kampioenschap Drag Racing 2016
Main Event, Santa Pod Raceway, Engeland, 27-30 mei
Sweden Internationals, Tierp Arena, Zweden, 16-19 juni
FHRA Nitro Nationals, Alastaro, Finland, 7-10 juli
NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland, 19-21 augustus
Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden, 25-28 augustus
European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland, 8-11 september
Hal-Far Raceway, Malta,30 september- 2 oktober
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet