Algemeen

Dragracing: Leiders lopen uit

Enders 02 Dallas

Erica Enders (Pro Stock) en Del Worsham (Funny Car) hebben met overwinningen op Texas Motorplex hun leidende positie in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series verstevigd. In de Top Fuel klasse zegevierde leider Antron Brown niet, maar omdat Tony Schumacher al in de eerste eliminatieronde werd uitgeschakeld, liep Brown wel verder uit in de tussenstand. De Top Fuel winst ging in Dallas naar Richie Crampton.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De AAA Texas NHRA FallNationals op Texas Motorplex was de 22ste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en de vierde uit de zes races tellende Countdown to the Championship. Met alleen nog Las Vegas en Pomona te gaan, moesten vooral in de Pro Stock en Top Fuel klasse de achtervolgers goed scoren om het Erica Enders en Antron Brown nog moeilijk te kunnen gaan maken.

Crampton 01 Dallas
Richie Crampton

In de Top Fuel klasse pakte Dave Connolly met 3,744 seconden de eerste kwalificatiepositie, maar met de top tien binnen 0,041 seconden, was in de eliminaties van alles mogelijk. Uiterst verrassend werd Tony Schumacher, de nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap, al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Antron Brown, winnaar van de eerste drie Countdown races, schopte het tot de halve finales en zag daarmee de voorsprong op zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot oplopen tot 132 punten. Vier op een rij zat er voor Brown niet in want in de halve eindstrijd moest de Matco Tools-piloot zijn meerdere erkennen in Richie Crampton, die eerder op de dag al Doug Kalitta en Brittany Force voortijdig naar huis had gestuurd.

Crampton 02 Dallas
Richie Crampton

De Morgan Lucas Racing-rijder moest het vervolgens in de finale opnemen tegen Steve Torrence. Met 3,97 tegen 4,07 ging de winst naar Crampton, die daarmee zijn vijfde zege van het seizoen boekte en nu in de tussenstand is opgeklommen naar de derde plaats.

Enders 01 Dallas
Erica Enders

Met in de kwalificatie zeven rijders onder de 6,5 seconden ging het in de Pro Stock klasse op Texas Motorplex extreem hard. In de eliminaties waren de omstandigheden nog beter en ging het nog een stapje sneller. Maar dat de snelste tijd niet alles zegt, bewees Greg Anderson weer eens. De nummer twee in de titelstrijd noteerde in de eerste eliminatieronde met 6,457 seconden de snelste tijd van het weekend, maar werd desondanks geklopt door een sneller op de lichten reagerende Chris McGaha. Erica Enders was wat dat betreft beter bij de les en met twee runs van 6,46 seconden plaatste de leider in de tussenstand en regerend kampioene zich voor de halve finales, om daarin af te rekenen met teamgenoot Drew Skillman. In de finale wachtte vervolgens Jonathan Gray. Met een iets betere reactietijd pakte Gray aan de lichten een minimale voorsprong, maar omdat Enders in de run net iets sneller was, passeerde Enders met een verschil van 0,002 seconden als eerste de finishlijn en pakte zo haar achtste overwinning van het seizoen. De Elite Motorsports-rijdster zag haar voorsprong op Anderson oplopen tot 154 punten.

Worsham 02 Dallas
Del Worsham

In de Funny Car klasse blijft het spannend. Hoewel Del Worsham de eerste twee wedstrijden van de Countdown winnend wist af te sluiten, had een vroege uitschakeling in race drie Jack Beckman de kans gegeven het gat weer te dichten. Vanaf de eerste kwalificatiepositie klopte Worsham in de kwartfinale Alexis DeJoria, om in de halve finale af te rekenen met Ron Capps. Daarmee stond de DHL Toyota van Kalitta Motorsports opnieuw in de finale en moest het daarin opnemen tegen zijn directe concurrent Beckman, die in de andere halve finale te sterk bleek voor zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Tommy Johnson Jr. Bij winst zou Beckman de leiding in de tussenstand overnemen. Zover kwam het echter niet, want hoewel het verschil aan de finishlijn slechts 0,005 seconden bedroeg, pakte Worsham zijn derde overwinning uit de laatste vier races en heeft nu een voorsprong van 38 punten op Beckman.

Worsham 03 Dallas
Del Worsham

In de Top Alcohol Funny Car klasse was Jonnie Lindberg weer uitstekend onderweg. Met 5,428 seconden zette de Zweed de tweede kwalificatietijd op te klokken. De eerste eliminatieronde leverde geen problemen op en in de kwartfinale verbeterde Lindberg zich tot een winnende 5,416 seconden. Dit ging echter ten koste van een motor en hoewel de Zweed na een snelle wissel op tijd aan de start stond, ontbrak de mogelijkheid om nog een aantal aanpassingen aan de set-up te doen. Lindberg moest dan ook zijn meerdere erkennen in Shane Westerfield en zag zo de finale aan zijn neus voorbij gaan.

De volgende wedstrijd in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series is over twee weken in Las Vegas.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet