Algemeen

Dragracing: Leiders houden stand in spannende European Finals

sc huis 1
Ronald Huis

Winst voor Ronald Huis
In het uitgebreide omlijstende programma van de Sportsman klassen kwamen op Santa Pod ook diverse Nederlandse rijders aan de start. Groot succes daarbij voor Ronald Huis in de klasse Super Comp. In het 19 deelnemers tellende veld kwam de Nederlander als tiende uit de kwalificaties. De eliminaties verliepen echter nog veel beter, want Huis schakelde zijn tegenstanders uit en plaatste zich voor de finale.

sc huis finale
De finale tussen Ronald Huis en Stuart Doigne

Daarin moest Huis het opnemen tegen Stuart Doignie, de Engelsman die dit jaar al meerdere wedstrijden op zijn naam schreef en oppermachtig is in het kampioenschap. Huis liet zich echter niet van de wijs brengen en terwijl Doignie in de andere baan een rood licht trok, snelde de Nederlander, die dit jaar al diverse keren op Santa Pod in actie kwam, naar een fraaie en verdiende overwinning.

sc huis podium
Het podium met in het midden Ronald Huis (en links zijn dochter)

In de Super Comp klasse kwam ook Jeremy Prince aan de start. Na een 15de kwalificatiepositie werd de Nederlander in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Huis kwam ook nog in actie in de Super Gas klasse. Na een derde kwalificatiepositie lagen er ook hier kansen, maar in deze klasse werd Huis al in de eerste ronde uitgeschakeld. In het elf deelnemers tellende Super Gas veld was Stevan Reffeltrath de tweede Nederlander. Na een negende kwalificatiepositie was het avontuur van Reffeltrath, na een gewonnen eerste eliminatieronde, in de kwartfinale over.

sg reffeltrath
Stevan Reffeltrath

In de klasse Pro ET met Hans van der Spek één Nederlander in het 34 auto's tellende veld. Van der Spek schopte het in de kwalificatie tot plek 28, maar dook in de eerste eliminatieronde onder zijn index en was daarmee uitgeschakeld.

spet schelt
Reinier van Schelt

In de klasse Super Pro ET maar liefst 40 deelnemers waaronder vier Nederlanders. Hoogst geklasseerde landgenoot in de kwalificaties was Reinier van Schelt met een 24ste plaats, met een 25ste positie op de voet gevolgd door Marck Harteveld.

spet harteveld
Marck Harteveld

Willy Reerink mocht bij zijn eerste optreden op Engelse bodem met zijn unieke Ford Taunus op veel belangstelling rekenen en schopte het tot een 32ste kwalificatiepositie, terwijl Johan Oomen de kwalificatie als 37ste afsloot.

spet oomen
Johan Oomen

Helaas moesten Oomen en Harteveld de eliminaties, door in de kwalificaties opgelopen motorschade, aan zich voorbij laten gaan. Zijn tijd van 6,83 seconden maakte echter dat Harteveld toch wel tevreden op de European Finals kon terugkijken.

spet reerink
Willy Reerink

Van Schelt en Reerink wisten hun eerste eliminatieronde in winst om te zetten, maar moesten het vervolgens in de achtste finales tegen elkaar opnemen. De winst ging daarbij naar Van Schelt, die echter in de kwartfinales zijn Euro Finals optreden zag eindigen tegen de latere winnaar van het evenement, Scott Hauser.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet