Algemeen

Dragracing: Anita Mäkelä leidt na dag één op Tierp Arena

makela 2 tf q1

Anita Mäkelä is de leider in de Top Fuel klasse na de eerste kwalificatiedag van de Scandinavian Internationals op Tierp Arena. Met een tijd van 3,99 seconden was de Finse ook de enige Top Fuel-piloot die onder de 4 seconden wist te komen. In de Pro Modified klasse was de Fin Tero Laukkanen met 418,60 km/u goed voor een nieuw Europees snelheidsrecord.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De eerste kwalificatiedag voor de Scandinavian Internationals, de vijfde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, heeft meteen al snelle tijden opgeleverd. De condities op de toch al uiterst snelle baan van Tierp Arena waren dan ook uitstekend.

makela tf q1
Anita Mäkelä

Na een mislukte eerste run snelde Anita Mäkelä in haar tweede poging naar 3,99 seconden. Daarmee verdrong de Finse Micke Kågered, die net daarvoor een 4,01 seconden op de klokken had gezet, naar plaats twee. Liam Jones bezet na dag één de derde plaats.

gullsqvist pm q1
Michael Gullqvist

In de Pro Modified klasse zette Micke Gullqvist in zijn tweede poging een tijd van 5,88 seconde op de klokken, goed voor de voorlopige eerste plaats. Niclas Andersson reed met 5,93 seconden een persoonlijk record en bezet plaats twee, net voor Bruno Bader die met 5,98 seconden als derde rijder onder de 6 seconden bleef.

laukkanen pm q1
Tero Laukkanen

Tero Laukkanen passeerde met een snelheid van 418,60 km/u de finishlijn en was daarmee goed voor het eerste Europese record van het weekend. Met een tijd van 6,24 seconden bezet Robert Joosten na de eerste dag de elfde plaats, terwijl David Vegter twee keer problemen had om goed van de startlijn weg te komen en genoegen moet nemen met plaats 21.

joosten
Robert Joosten

alund ps q1
Jimmy Alund

De Pro Stock klasse wordt met een tijd van 6,55 seconden aangevoerd door Jimmy Alund. De regerend kampioen wordt echter op de voet gevolgd door Thomas Lindström (6,57) en Richard Sundblom (6,58).

habermann d tmd
Dennis Habermann

In Top Methanol Dragster gaat na dag één Dennis Habermann aan de leiding. De Duitser had een nieuw persoonlijk record van 5,28 seconden nodig om zijn broer Timo (5,29) naar de tweede plaats te verdringen. In Top Methanol Funny Car leidt Leif Andreasson met een tijd van 5,78 seconden.

andreasson tmfc q1
Leif Andreasson

Op zaterdag staan er nog twee kwalificatieruns op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet