Algemeen

Dragracing: Zweedse Turbo Pick Up voor Tom van der Wijden

wijden kop

Tom van der Wijden komt dit seizoen aan de start met een in Zweden gekochte unieke Chevrolet S10 turbo. Het is de auto waarmee eerder Martin Lundqvist in Europa furore maakte en die de laatste jaren over de baan gejaagd werd door Sacke Syrjälä en Gustav Andersson. Met een snelste tijd van 6,7 seconden over de kwartmijl is de nu nog gele auto één van de allersnelste dragrace Pick Ups van Europa. Van der Wijden blijft met zijn nieuwe aanwinst uitkomen in de klasse Super Pro ET.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings, Team Prowest

Tom van der Wijden keert met de S10 Pick Up terug naar het model auto waarmee hij zijn dragrace-carrière begon. Daarmee houdt iedere vergelijking dan ook meteen op. Waar de GMC C1500 waarin hij zijn eerste meters op de strip aflegde een Streetlegal Pick Up was, is dit één van de meest extreme Pick Ups die er in Europa te vinden is.

wijden 03

De Chevrolet S10 is gebouwd op een Pro Modified chassis en heeft een slechts 301 cubic inch metende motor in het vooronder liggen. De extreme kracht komt van een 101 mm (Precision) turbo die, om het extra bijzonder te maken, achter de cabine in de 'laadruimte' is geplaatst.

wijden 04

Turbo-wizard Martin Lundqvist maakte in eerste instantie furore met de auto, terwijl de Pick Up de afgelopen jaren werd ingezet door Team Prowest met afwisselend Sacke Syrjälä en Gustav Andersson achter het stuur. De auto heeft als snelste tijd een 6,7 seconden achter zijn naam staan.

wijden 02

Groot voordeel van de Pick Up is, dat de auto in vele klassen kan worden ingezet. Zo werd er in Zweden afwisselend Top Doorslammer, Competition Eliminator en Pro Mod mee gereden. Dit is ook één van de redenen dat Tom van der Wijden het juist op deze auto had gemunt. Nadat de pogingen om FIA Europees Top Methanol Funny Car te gaan rijden budgettair onhaalbaar bleken, kreeg de oude liefde voor de Pick Up weer de overhand. Al snel viel zijn oog op de Zweedse Pick Up en na diverse afwegingen werd deze week de knoop doorgehakt. Van der Wijden neemt de Pick Up over inclusief motor, maar zonder versnellingsbak. Het ligt in de bedoeling om de auto half februari in Zweden te gaan halen. De eerste wedstrijd staat gepland voor eind mei op Santa Pod, waarbij de Pick Up dit seizoen vooral zal worden ingezet in de klasse Super Pro ET, de klasse waarin Van der Wijden de afgelopen jaren ook actief was. Daarnaast is Van der Wijden van plan in Engeland minimaal één keer met de auto aan te treden in de klasse Top Sportsman.

wijden 01

Voor Van der Wijden en Step-a-Side Drag Racing begint daarmee weer een compleet nieuw hoofdstuk. Na de start met de streetlegal GMC Pick Up volgden enkele zeer succesvolle seizoenen met de Chevrolet Chevelle, waarna vorig jaar de overstap werd gemaakt naar de Funny Car met een blowermotor. In het eerste Funny Car-seizoen werden meteen alle persoonlijke records verbroken. Met nu dus een turbo krijgt het team opnieuw met een ander motorconcept te maken.

wijden 05

De Chevelle staat nog te koop en rijders die interesse hebben in een snelle, constante en betrouwbare dragracer kunnen contact opnemen met Step-a-Side Drag Racing. Ditzelfde geldt voor bedrijven en partners die deel willen nemen aan het Turbo Pick Up avontuur van Van der Wijden.

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 29 januari 2015 21:16

    Super! Veel succes het nieuwe seizoen Tom. Mooi hé zo,n gele Pick-up.....alleen nog een sigarenbandje! :) Grt Ron, Dark Duster.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet