Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Erica Enders eerste vrouwelijke Pro Stock-kampioen

kop

Erica Enders-Stevens heeft als eerste vrouw in de geschiedenis van de NHRA de titel veroverd in de Pro Stock klasse. In een allesbeslissende finale tegen Jason Line klopte Enders op Pomona in de laatste race van het seizoen haar enige overgebleven rivaal en pakte zo niet alleen de winst, maar nog veel belangrijker, de titel. In de Funny Car klasse was Matt Hagan na zijn overwinning in de halve finale al zeker van het kampioenschap, maar gaf zijn tweede titel extra glans door in de finale John Force het nakijken te geven. In de Top Fuel klasse was Tony Schumacher na de kwalificaties al zeker van de titel, de achtste (!) uit zijn carrière. De U.S. Army-piloot moest de winst in de laatste race van het seizoen laten aan Morgan Lucas.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De Auto Club NHRA Finals was de 24ste en laatste race van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. In alle klassen moesten de titels nog worden beslist en dus werd de wedstrijd op Auto Club Raceway at Pomona met spanning tegemoet gezien. De fans werden niet teleurgesteld want in de Pro Stock klasse werd de titel pas beslist in de allerlaatste run van het seizoen, de finale tussen Erica Enders-Stevens en Jason Line.

enders a
Erica Enders

Enders voerde bijna het hele seizoen de ranglijst aan, maar moest na een minder begin van de Countdown to the Championship, de laatste zes races van het seizoen waarin de beste tien rijders om de titel strijden, de eerste plaats overdragen aan Jason Line. Met twee keer een plaats in de halve finale en een overwinning in Las Vegas nam de rijdster van Elite Motorsports de leiding weer over en na de kwalificaties op Pomona bedroeg de voorsprong van Enders op Line 19 punten. Met 20 punten per gewonnen eliminatieronde was er dus nog niets zeker en nadat Line de eerste kwalificatiepositie had veroverd en Enders op plaats drie de kwalificaties afsloot, zouden de titelkandidaten elkaar zelfs in de finale pas kunnen treffen.

line
Jason Line

En precies dat droomscenario werd werkelijkheid. Line maakte geen fouten, ontsnapte in de kwartfinale weliswaar met winst op reactietijd tegen Dave Connolly, maar plaatste zich met runs van 6,49 en twee keer 6,51 seconden voor de finale. Enders deed het met drie runs van 6,49 seconden nog net iets beter en liet ook al haar tegenstanders achter zich. De finale moest dus de beslissing brengen waarbij de winnaar tevens de titel voor zich op zou eisen. Bij de start was de race al beslist. Line trok een rood licht waardoor de winst en de titel bij Enders terechtkwamen. Enders is de eerste vrouwelijke coureur in de geschiedenis die de titel verovert in de Pro Stock klasse.

enders podium
Erica Enders

Enders begon haar carrière in de Junior Dragsters, promoveerde naar de Sportsman klassen en maakte in 2005 haar debuut bij de Pro Stockers om in 2012 haar eerste overwinning te boeken. Na enkele seizoenen waarin ze door gebrek aan sponsors niet aan alle wedstrijden kon deelnemen, tekende ze dit jaar voor Elite Motorsports, een team dat die garantie wel kon geven. Zoals nu blijkt betaalde zich dat meer dan uit want met zes overwinningen was Enders dit jaar ook de enige die echt recht had op de titel.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet