Algemeen

Dragracing: Records en verrassingen op Tierp Arena

tmd gunnarsson
Stefan Gunnarsson

Malta regeert
Bij de Top Methanol Dragsters reed Chris Polidano uiterst constant en snel waardoor de Maltees in 5,34 seconden de eerste kwalificatieplaats voor zich opeiste. Na veel tractieproblemen in eerdere wedstrijden slaagde de crew van debutant Stefan Gunnarsson er op Tierp wel in het vermogen op het asfalt te krijgen en in 5,47 seconden verpulverde de Zweed niet alleen zijn persoonlijk record, maar sprong ook naar de tweede kwalificatiepositie. Met 5,48 seconden bleef Manty Bugeja steken op een derde plaats waarbij vooral de tijden het team uit Malta tegenvielen.

tmd polidano.hf
Chris Polidano staat al naast de auto en snapt niet dat het fout kon gaan

Bugeja had echter het beste voor de eliminaties bewaard. In de eerste eliminatieronde verbeterde Bugeja zich tot 5,39 seconden en moest het vervolgens in de halve finale opnemen tegen Polidano. Tot een inmiddels traditionele Maltese confrontatie kwam het echter niet. Tijdens de burn out zweeg plotseling de motor van Polidano en kwaad stapte de Maltees uit. Naar later bleek was de krukas gebroken. Dat was echter voor Bugeja geen teken om het rustiger aan te doen want in 5,35 seconden snelde hij naar de finale.

tmd bugeja
Manty Bugeja

Omdat Gunnarsson in de kwartfinale een onherstelbare schade had opgelopen, stond Bugeja alleen in de finale en hoewel dus al zeker van de overwinning, zette de Maltees met 5,32 seconden de snelste tijd van het weekend op de klokken. Door het voortijdig uitvallen van Polidano zag de Kalanc-rijder zijn voorsprong op Bugeja slinken tot slechts één punt. De 'mannen van Malta' gaan dus op Santa Pod strijden om de titel, wat ongetwijfeld weer een volksverhuizing van Malta richting Engeland zal opleveren.

tmfc andreasson
Leif Andreasson

Johan Lindberg houdt titel in de familie
In de Top Methanol Funny Car klasse nam Johan Lindberg met een zeer sterke 5,44 seconden in de derde kwalificatierun duidelijk afstand van de aanvankelijke leider Leif Andreasson (5,61 seconden). In de eliminaties ondervond het Zweedse tweetal ook geen problemen waarbij Lindberg in zijn halve finale tegen de Fin Johnny Oksa met 5,49 seconden opnieuw onder 5,5-secondengrens dook.

tmfc finale
Johan Lindberg (voorgrond) en Leif Andreasson

In de finale werd Lindberg echter direct na de start geplaagd door tyre shake waardoor Andreasson afstand kon nemen en met 5,59 tegen 5,96 seconden de wint naar zich toe kon trekken. Omdat Andreasson pas in Hockenheim voor het eerst dit seizoen in actie kwam, vormt de voormalig kampioen geen bedreiging in de titelstrijd en is de titel voor Johan Lindberg inmiddels zeker. Lindberg neemt daarmee de titel over van zijn jongere broer en tuner Jonnie. Eerder won Johan Lindberg al de FIA EK Pro Modified titel.

tmfc bellio
Danny Bellio

Danny Bellio kon geen hoofdrol voor zich opeisen. Het Belgische team heeft nog steeds grote problemen om het brandstofsysteem op orde te krijgen, waardoor het in de motor aanwezige vermogen maar niet in snelheid kan worden omgezet. Na een vijfde plaats in de kwalificaties werd Bellio in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnaar Andreasson.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet